Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
  • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

    Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

    Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

    Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

     

  • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

  • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

  • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

    A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

  • Laura Ene, medic diabetolog şi nutritionist, fondatoare a Cardiometabolic Institute, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România, medic expert în cadrul clinicii KiloStop și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

  • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
    Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

  • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

  • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

  • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

  • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

  • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

    Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

    A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

    Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

    In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

    Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

    Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

  • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

  • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

  • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

  • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

    În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

CHILI DIN CARNAT PROASPAT, SCAZUT IN BERE

day-icon 6 November 2013

Poveste de noiembrie, cu fasole boabe “carioca”, carne tocată din cârnat proaspăt şi bere blondă. Ştiţi ce e ciudat? Că deşi în Brazilia se crapă de vară şi oricum fasolea mi se pare grea pe căldurile oricărui anotimp de aici, localnicilor nelipsindu-le de la nicio masă, e prima oară când decid să pregătesc ceva cu fasole. E posibil ca şi în ritmul meu biologic, în ciuda anotimpului din jurul meu, să sune ceas de toamnă. Haideţi să vedem povestea asta.

 

Chili din carnat proaspat 6

 

Ingrediente: O ceapă mare albă, tăiată cuburi mici. Patru căţei de usturoi tăiaţi mărunt. Un ardei gras tăiat ca ceapa. Trei fire de ceapă verde. 150 de grame de şuncă afumată, cu carne, tăiată cuburi mici. 500 de grame de cârnat proaspăt, carnea scoasă din membrană. 800 de grame de fasole boabe fiartă. 300 de grame boabe de porumb fierte. 500 ml passata de roşii. 330 ml bere blondă. Trei frunze de dafin, sare, piper, frunze de coriandru, 50 ml ulei de floarea soarelui, ardei iute după propria consideraţie.

 

Chili din carnat proaspat 2

 

Pasul 1.

Lasă fasolea uscată în apă călduţă, peste noapte, să se umfle bine. Schimbă apa şi fierbe-o astfel încât bobul să nu devină foarte moale, fierbe-o pe jumătate. Ar fi bine să alegi fasole pătată, roşie sau neagră. Ideal ar fi să combini două feluri de fasole, arată mai bine.

 

Pasul 2.

Eu am folosit o cratiţă de ceramică pentru că, din punctul meu de vedere, nu există vas mai potrivit pentru mâncărurile scăzute. Dacă nu ai aşa ceva, foloseşte o cratiţă cu fund metalic gros. Încinge bine uleiul în ea şi apoi pune toate legumele, şunca afumată, frunzele de dafin şi porumbul la călit, amestecând des, până când ceapa devine transparentă şi grăsimea din bacon devine aurie.

 

Pasul 3.

Adaugă în cratiţă carnea din cârnaţi cât mai bine desfăcută şi mărunţită. Amestecă permanent în cratiţă (cu o spatulă de lemn sau cu un cap de cauciuc termorezistent) şi fă tot posibilul să nu rămână bucăţi mari de carne pe măsură ce se căleşte. Amestecă până când toată carnea se rumeneşte puţin şi în cratiţă se adună ceva sos.

 

Chili din carnat proaspat 3

 

 

Pasul 4.

Pune fasolea peste restul ingredientelor din cratiţă şi amestecă încet, mai ales dacă fasolea e fiartă mai mult decât am stabilit la început. Ai grijă să se distribuie uniform printre celelalte ingrediente. Adu la punctul de fierbere şi adaugă piure-ul de roşii (passata) şi amestecă încet până când lichidul fierbe din nou. Toarnă berea în cratiţă şi bucură-te o secundă de priveliştea spumos-roşiatică şi de aromele care se ridică deasupra aragazului. Amestecă uşor şi aşteaptă să fiarbă din nou.

 

Chili din carnat proaspat 4

 

 

Pasul 5.

Schimbă intensitatea focului până la cea mai mică treaptă de care e capabilă maşina ta de gătit. Pune capacul pe cratiţă şi lasă totul să scadă măcar o oră şi jumătate, amestecând din când în când, mai mult ca să verifici dacă nu cumva s-a lipit ceva pe fundul oalei. Drege de sare şi piper abia cu un sfert de oră înainte de a opri focul pentru că, în acest timp, toate celelalte ingrediente îşi vor fi lăsat propriile savori în mâncare şi e bine să te asiguri că rezultatul nu e prea sărat.

 

Chili din carnat proaspat 5

 

Ideal ar fi să lăsaţi un chili con carne să se răcească, să-l păstraţi la frigider pentru o noapte şi abia apoi să-i faceţi felul, dar asta numai voi ştiţi dacă puteţi. Coriandru proaspăt, în ploaie tandră, peste porţia din farfurie. Indiferent de carnea pe care o folosiţi într-un chili, berea îşi arată adevărata valoare culinară în preparatele scăzute la foc mic, timp îndelungat. Sunt acolo arome pe care doar ea, berea, le poate dezvolta într-un proces răbdător şi calm, iar mâncărurile picante găsesc un partener mai mult decât potrivit în notele sale aspru-şăgalnice.