În timpul pandemiei, este foarte important să menținem ora de culcare și alte rutine pe care le avea copilul anterior acestei perioade. Acestea creează un sentiment de ordine, de liniște, de structură și de securitate în aceste zile care sunt total diferite de cele obișnuite. Toți copiii, inclusiv adolescenții, beneficiază de rutine, de activități care sunt previzibile și suficient de flexibile pentru a satisface nevoile individuale.
Structurați ziua copilului, indiferent de vârstă !
Desigur, în această perioadă unele activități vor fi înlocuite cu altele, dar e important să aveți un program stabilit zilnic. De la vârste mici, îi puteți implica în stabilirea programului și în crearea rutinelor. Cu siguranță există aspectele generale pe care le va respecta întreaga familie, cum ar fi: trezirea la o anumită oră, îmbrăcarea, micul dejun și câteva activități comune zilnice, urmate de program acordat învățatului (cu profesorii online sau teme de casă), apoi timp liber, gustările, prânzul, cina.
Ziua unui copil ar trebui să fie un echilibru între munca școlară sau sarcini legate de activitățile școlare: orele on-line, temele pentru acasă și timpul liber: socializarea cu colegii sau prietenii în mediul online sau telefon – rețele sociale. Un loc important în organizarea zilei trebuie să-l aibă activitățile comune cu părinții, cu familia, în general. Cercetătorii din cadrul Universității Harvard au realizat un studiu amplu privind fericirea și ceea ce face oamenii cu adevărat fericiți și îi menține sănătoși, fizic și mental (cel mai lung studiu longitudinal), Studiul Harvard Grant, în care au demonstrat că succesul profesional și fericirea de zi cu zi în viață, adică succesul profesional și împlinirea în viața de familie vine din îndeplinirea timpurie a sarcinilor încă din copilărie.
Dacă copilul va începe să se gândească la modul în care poate contribui la bunăstarea casei, îl va ajuta în viitor să se integreze mai bine profesional și social. Cu alte cuvinte, îl ajutăm să-și dezvolte o mentalitate de genul ”Voi contribui cu efortul meu la bunăstarea generală” și asta va influența într-un sens pozitiv stima de sine a copilului, a viitorului adult. Obiceiurile familiilor de a lua masa împreună, de a face curățenie în casă și cumpărăturile împreună (fie ele și online de data asta) sunt mai mult decât importante în viața copilului.
Atenție însă ca, în aceste zile în care mulți părinți se tem că plictiseala îi va copleși pe copiii lor, să nu cumva să ajungă în cealaltă extremă, și anume să încarce copilul cu prea multe sarcini.
Am auzit cu mare surprindere că și cei mici de la grădiniță au început activitățile online. Am crezut la început că este o glumă, dar se pare că nu e așa. Mai mult, doamnele educatoare sunt supărate că piticii nu sunt atenți pe parcursul celor peste 40 de minute (uneori) în care li se „predă” celor mici anumite lecții.
Nu zic că piticii trebuie să se joace non-stop, ci subliniez ce spuneam și mai sus: copiii au nevoie de un program, dar acesta e musai să fie unul echilibrat și adecvat vârstei. Cei mici învață, aș zice, numai prin joc până la intrarea în școală și, chiar și după, jocul este o metodă excelentă de învățare. A-i pune să facă lecții online mi se pare o exagerare. La fel și cu elevii ; nu este bine să fie asaltați de lecții online, teme de casă. Sunt multe studii care arată că un program supraîncărcat, la care se adaugă presiunea de la școală și așteptările mari ale părinților, poate duce la apatie, stres, anxietate, depresie și chiar demotivare. Un studiu realizat la Oxford arată că orele înregistrate în clasă (fie ele și online) și orele înregistrate în munca școlară de acasă pot face ca elevii să se simtă copleșiți și nemotivați.
Prea multe teme pot duce la lipsa somnului, dureri de cap, epuizare și pierdere în greutate. Un program prea încărcat duce, de asemenea, la obiceiuri alimentare proaste, agitație, furie sau apatie și chiar depresie. Prea multe teme nu-i ajută pe copii, pentru că ei preferă învățarea prin acțiune, prin participare și implicare, ori temele sunt activități mai degrabă individuale. Temele exagerate duc de multe ori la plictiseală și lipsa abilităților de rezolvare a problemelor. Există specialiști care spun că părinții cer uneori teme pentru copiii lor pentru că sunt prea competitivi, pentru că ajutându-și copiii la teme se simt utili sau pur și simplu pentru că au impresia că temele multe au ca rezultate performanța și învățarea.
Activitățile extracurriculare și activitățile de socializare (Whatsapp, Facebook cu prietenii și familia) oferă copiilor șansa de a-și reîmprospăta mintea și corpul. Activitățile fizice sunt foarte importante și în această perioadă. Cu siguranță, fiecare familie are destulă imaginație pentru a găsi activități fizice, jocuri ce pot fi organizate în casă.
Un program prea încărcat și stresant pentru copii îi poate duce la izolarea de familie și prieteni.
Rutina înainte de culcare este foarte importantă. De aceea este bine să-i ajutați pe copii să-și pregătească somnul citind, de exemplu.
Nu uitați să opriți telefoanele mobile și alte dispozitive mobile cu o oră înainte de culcare.
În final, vă recomand cu drag cartea ”Părinţi liniştiţi, copii fericiţi”, de Dr. Laura Markham.