Stilul de viață sănătos, aliatul detoxifierii

Scris de Laura Ene
3 martie 2021

Cum elimină corpul nostru toxinele

 

Ceea ce mulți nu iau în calcul, însă, este faptul că organismul nostru are un sistem propriu de detoxifiere, care funcționează permanent. Principalul organ implicat în acest proces este ficatul. El este cel care filtrează și sortează zilnic toxinele din corpul nostru.

Pe lângă ficat, un rol foarte important îl au rinichii. Asta deoarece una dintre funcțiile lor este aceea de a elimina prin urină substanțele toxice din sânge.

Pe de altă parte, sistemul gastrointestinal ajută la metabolizarea alimentelor și eliminarea produșilor de digestie. Microflora intestinală are un rol foarte important în absorbția nutrienților.

Tractul respirator elimină toxinele prin dioxidul de carbon pe care îl expirăm. Pielea joacă și ea un rol important în detoxifiere, eliminând toxinele prin transpirație.

De ce am început cu această lecție de anatomie? Pentru a înțelege că detoxifierea este un proces complex, care înseamnă o bună funcționare a tuturor acestor organe, nu consumul anumitor alimente „minune”.

Cu siguranță că ceea ce mâncăm ajută aceste organe să funcționeze, dar detoxifierea înseamnă mai mult decât atât.

Înseamnă să mâncăm cât mai natural, să facem mișcare, să ne hidratăm foarte bine și să avem grijă de emoțiile și gândurile noastre.

Toate acestea fac parte dintr-un stil de viață sănătos către care mulți dintre noi tind, dar pe care nu reușesc să îl adopte pe deplin. De aceea, de multe ori suntem nevoiți să recurgem la cure scurte de detoxifiere pentru a ne ajuta organismul să funcționeze mai bine.

 

Reguli pentru o cură eficientă de detoxifiere

Dacă alegem să facem o cură de detoxifiere, aceasta ar trebui să dureze 2-3 zile sau, cel mult, o săptămână. În acest caz, alimentația se bazează exclusiv pe fructe și legume, fără a consuma vreun produs animal.

Orice cură de detoxifiere ar trebui să fie precedată de câteva zile în care să elimini factorii care favorizează acumularea toxinelor în corp: zahărul rafinat, alimentele procesate, grăsimile trans (se găsesc în margarină, cartofi prăjiți, unele prăjituri, produse de patiserie și cofetărie), țigările și alcoolul.

În general, un stil de viața sănătos presupune și un consum responsabil de alcool, așa că trebuie să ținem cont și de acest lucru.

De asemenea, orice cură de detoxifiere ar trebui dublată de o foarte bună hidratare. Ia în calcul creșterea aportului de lichide (apă, ceaiuri neîndulcite sau apă infuzată) la 2-3 litri pe zi, repartizați pe tot parcursul zilei.

Mișcarea, dar și meditațiile sau tehnicile de relaxare sunt de folos într-o cură de detoxifiere eficientă.

7 Alimente care ne ajută la detoxifiere

Iată și câteva alimente care ne ajută organele implicate în detoxifiere să funcționeze mai bine:

 

1. Cruciferele

– au efecte antitumorale, antiinflamatorii și antivirale. Ajută în special ficatul. Exemple: varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, rucola.

2. Spanacul

– este o sursă excelentă de clorofilă, unul dintre cei mai detoxifianți pigmenți naturali.

3. Ceaiul verde

– este antioxidant, eficient împotriva radicalilor liberi care favorizează îmbătrânirea celulară și bolile degenerative

4. Merele și perele

– conțin pectină, care reglează tranzitul intestinal

5. Usturoiul

– este un antibacterian natural, care stimulează procesul de detoxifiere

6. Sfecla roșie

– conține antioxidanți și ajută la funcționarea ficatului.

7. Afinele

– conțin polifenoli – antioxidanți cu efect împotriva radicalilor liberi.

Rolul probioticelor și al prebioticelor în procesul de detoxifiere

Probioticele sunt bacterii bune care ajută intestinul să elimine toxinele. Acestea se găsesc în chefir, iaurt, murături asortate sau varză murată.

Prebioticele constituie hrana acestor bacterii bune din organism. Ele se găsesc în usturoi, ceapă, praz, sparanghel, anghinare, banane sau alge.

Probioticele și prebioticele sunt „armele” sistemului gastrointestinal, iar microflora intestinală are un rol foarte important în menținerea sănătății întregului organism.

În concluzie, convingerea mea, ca nutriționist, este că stilul de viață sănătos este cea mai bună detoxifiere. El te ferește să ingerezi toxine în mod excesiv și îți ajută organismul să se regleze natural. Încearcă să mănânci cât mai natural, fă mișcare și ai grijă de emoțiile și gândurile tale. Pentru că nu suntem doar ceea ce mâncăm, ci și ceea ce facem și ceea ce gândim.

Multă sănătate!

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Cum îți pregătești corpul pentru vară

Scris de Laura Ene

Mult-dorita vară e aici, iar tu sigur aștepți vacanța mai mult ca oricând Sunt sigură că ai muncit din greu, ai fost tot timpul pe baricade și acum tot ce îți dorești...

6 probleme de sănătate specifice bărbaților pe care nu trebuie să le ignori

Scris de Laura Ene

Când vine vorba de grija pentru sănătate, atât timp cât ne simtim bine și dăm randament, cei mai mulți dintre noi nu iau în considerare riscurile din spatele unor...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool