Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
 • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

  Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

  Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

  Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

   

 • Laura Vereha și Sebastian Secan, jurnaliști de profesie, călători în bascheți din pasiune, inițiatorii proiectului ,,Călător în Bascheți’’, unul dintre cele mai citite bloguri de travel din România. Noi vă arătăm România neștiută, uimitoare, cu locuri despre care n-ai bănui că sunt la noi în țară, precum și destinații de poveste din străinătate. Împreună, am ajuns în 45 de țări.Laura Vereha și Sebastian Secan, jurnaliști de profesie, călători în bascheți din pasiune, inițiatorii proiectului ,,Călător în Bascheți’’, unul dintre cele mai citite bloguri de travel din România. Noi vă arătăm România neștiută, uimitoare, cu locuri despre care n-ai bănui că sunt la noi în țară, precum și destinații de poveste din străinătate. Împreună, am ajuns în 45 de țări.

 • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

 • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

 • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

  A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

 • Laura Ene, medic diabetolog şi nutritionist, fondatoare a Cardiometabolic Institute, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România, medic expert în cadrul clinicii KiloStop și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

 • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
  Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

 • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

 • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

 • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

 • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

 • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

  Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

  A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

  Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

  In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

  Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

  Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

 • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

 • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

 • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

 • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

  În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

Anne

Scris de Mihai Gainusa
day-icon 11 January 2016

Îi era foame. Sigur îi era foame și, sincer, n-avea niciun chef să mănânce iarăși singur în restaurantul pustiu al hotelului. Chiar dacă bătrânii terminaseră demult masa, izul de cantină atârna agățat cu ghearele de fețele de masă, de hainele Karinei, ospătărița grăsuță și iute. De șervete. Singurul lucru bun era oceanul care mușca neputincios din țărm, într-un spectacol continuu, cu doi actori, dincolo de geamul sălii. Poate că și-ar fi luat totuși bilet la reprezentație, dar începuse o ploaie ca o mașină de tatuat, care-i îmbiba converșii cu apă caldă. Și sacoșa cu capetele de Moai-suvenir atârna din ce în ce mai greu.
 
Pe partea cealaltă a străzii principale din Hanga Roa, după verticala copacului pe care scria TATOO, se ițea un restaurant, pe lângă care ieri își încetinise pașii, fiindcă părea viu. Și mirosea, Doamne cum mirosea! Probabil așa se simțise Fetița cu Chibrituri, dincolo de geam. În dreptul lui aruncă o privire spre terasa deschisă și străjuită de o balustradă din crengi de copac. Nu părea să fie nimeni înăuntru, dar o mișcare la o masă din colț, îl făcu să traverseze, cu ochii după scuteriștii nebuni. Intră și alese masa opusă. O doamnă în vârstă tunsă scurt, o ‘’gringo’’, scria ceva la un laptop și îi făcu semn, prietenește, cu mâna. Mulatrul creț, care servea, se apropie zâmbind și atunci îi ceru un pahar de bere. Locală? Păi da, locală, prietene. Cam greu să îi aducă una de acasă, de pe partea cealaltă a globului. S-ar fi răcit mâncarea. Sorbi din berea Rapa Nui cu ochii spre calul care mergea agale pe strada udă. Era capitala insulei, iar câinii și caii păreau că au drept de vot în comunitate. Ploaia stătuse iar o familie de americani umflați și îmbrăcați în pelerine de ploaie și pantaloni scurți, vociferând enervant, trecu în susul străzii. Parcă erau niște cheesburgeri ambalați. Pe unde-i vedea, prin aeroporturi, lângă statui, aici la capătul lumii, mergeau ca la ei prin curte, în papuci și pantaloni scurți. I-a depășit în penibil doar rusnacul beat pe care l-a văzut ieri într-un grup, îmbrăcat elegant în cămașă și chiloți.

 

6g1

 

Mâncarea era delicioasă: mușchi cu un sos de ciuperci pe care n-o să-l facă niciodată niciun concurent sau jurat de la Masterchef. Când îi făcu semn dominicanului să plătească, scria pe meniu că era restaurant dominican, odată cu nota îi sosi la masă și doamna de la masa cealaltă. S-a prezentat, o chema Anne și era finlandeză. Și avea o rugăminte. I-a arătat un carnețel de notițe pe care scria ceva în finlandeză. Cică pe ultimul rând se întreba de unde era tipul care tocmai intrase în local. Stătea două luni în Easter Island, era divorțată, dar cu ‘’menfriend’’. A întrebat ce înseamnă și Anne i-a răspuns că e ‘’together with an ex-premier ballet dancer’’. Și apoi i-a mai povestit. Viața ei. A cerut permisiunea și s-a așezat la masa lui. Și-a adus și o cutie de bere, a deschis-o și i-a spus că iubește insula, că are nepoți, dar vrea să-și trăiască viața și că a stabilit o întâlnire aici, cu un american foarte ocupat care a scris câteva cărți despre Insulă. Că ea e traducătoare, dar că vrea să scrie despre locuri. Și că a făcut o listă de întrebări. Și dacă nu vrea să se uite și el peste ele, să-i dea o idée-două. S-a uitat și i-a propus să-l întrebe pe tip dacă băștinașii nu văd cumva cu alți ochi fosta dictatură a lui Pinochet. Știa de la ghid că, spre deosebire de chilienii de pe continent, bătrânii de aici îl divinizau pe fostul conducător. Anne și-a notat conștiincioasă ideea și a ciocnit berea cu el. O tânără localnică trecu, împingând un cărucior și o strigă pe Anne. Care se ridică și-i făcu cu mâna. Am fost la ei alaltăieri, la masă, i-a zis. Sunt foarte prietenoși. Oftă. Iubesc Insula. Iubesc viața, spuse.

 

El s-a ridicat, trebuia să plece, și atunci Anne a rupt o foaie din carnețel și i-a scris adresa de mail, nu avea facebook și nu credea în el. Apoi l-a îmbrățișat, el era ușor jenat și a plecat. La colț a desfăcut foaia împăturită și a citit. Ultimele cuvinte scrise de Anne erau trasate cu majuscule: CARPE DIEM.