Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Problemele femeilor

Multe femei sunt adesea puse in situatia sa ofere sfaturi sau recomandari celorlalti.

Sa fie acolo pentru ceilalti

 

Femeile sunt mult mai sensibile la chestiuni legate de sanatate si aspecte emotionale decat barbatii. Pot fi mai bine informate si pot observa mai bine problemele.

Ati putea fi ingrijorate in legatura cu modul in care un prieten, partenerul de viata sau un alt membru al familiei se comporta atunci cand este vorba de alcool. Ati putea fi prima persoana care observa o problema si care incearca sa dea o mana de ajutor.

Discutati despre consumul de alcool cu copiii

Parintii sunt unul din factorii cei mai influenti asupra copiilor in ceea ce priveste atitudinea acestora fata de alcool. Cu toate acestea insa, unele mame se pot simti neputincioase, mai ales atunci cand copiii acestora sunt influentati de altii sa consume bauturi alcoolice in exces sau inainte de varsta legala permisa.

Studiile au aratat ca parintii au o influenta majora in a-i sfatui pe copii sa spuna „Nu” consumului de alcool la varsta minora sau sa bea moderat dupa ce au implinit varsta de la care este permis consumul de alcool prin lege.

Discutati cu copiii dumneavoastra din timp pentru ca ei sa aiba o parere informata despre acest subiect atunci cand implinesc varsta legala pentru consum.

Este important sa va implicati. Daca ati ajuns deja la o cale de dialog cu copiii dumneavoastra in ceea ce priveste prietenii pe care ii au, interesele si viata acestora, discutiile despre consumul de alcool pot veni de la sine si intr-un mod mult mai eficient.

In loc sa le tineti predici, mai bine angajati cu ei discutii, puneti-le intrebari deschise despre parerile lor. Daca aveti un prieten sau o ruda care cunoaste foarte bine riscurile aferente consumului excesiv de alcool, de exemplu o asistenta medicala, rugati aceasta persoana sa discute cu copilul dumneavoastra. Daca apar subiecte legate de alcool la televizor sau in ziare, profitati de ocazie pentru a angaja o discutie cu fiul sau fiica dumneavoastra. Intrebati-l sau intrebati-o „Ce parere ai tu despre aceasta situatie?” si „Cum ai reactiona tu in acest caz?”. O astfel de abordare incurajeaza copilul sa fie deschis cu dumneavoastra si sa-si asume responsabilitatea.

Consumul de alcool la varsta nepermisa

Majoritatea tarilor din lume au adoptat legi stricte cu privire la varsta minima la care este permisa cumpararea si/sau consumul de alcool. Aceste legi au fost stabilite din motive solide si trebuie luate foarte in serios.

Pozitia noastra este ca persoanele sub varsta minima legala nu trebuie sa consume bauturi alcoolice.

Copiii dumneavoastra trebuie sa aiba cunostinta de aceste legi si sa fie constienti de consecinte in cazul in care nu le respecta. Atunci cand parintii isi informeaza copiii si stabilesc niste limite, copiii sunt mult mai inclinati sa respecte regulile.

Fiti un model bun

Copiii invata prin puterea exemplului, iar actiunile demonstreaza la fel de bine ca si cuvintele.

Modul in care un parinte consuma bauturi alcoolice este un factor cheie in formarea atitudinii copilului fata de consumul de alcool. Copiii ai caror mame fac abuz de alcool sunt expusi riscului de a consuma ei insisi alcool intr-o masura mult mai mare. Daca doriti ca fiul sau fiica dumneavoastra sa consume alcool in mod responsabil atunci cand ajung la varsta legala, ar trebui in primul rand ca dumneavoastra sa faceti acest lucru.

Prietenii si familia

Ati putea fi ingrijorate de atitudinea altor adulti fata de alcool. Un prieten, partenerul de viata sau un membru adult al familiei dumneavoastra ar putea incepe sa bea si sa isi faca rau singuri dar si  altor persoane din jur. Un cuvant bun si o exprimare a ingrijorarii dumneavoastra poate contribui la initierea unui dialog pe aceasta tema si poate readuce respectiva persoana pe calea cea buna.

Nu asteptati ca ceilalti sa observe si sa faca ceva. Poate ca altii nu sunt la fel de buni observatori ca dumneavoastra. In plus, ceilalti ar putea interpreta consumul de alcool al prietenului ca pe o atitudine de copiat in momentele de presiune sau stres – adica „sa uiti de probleme si sa te simti bine”.

Daca sunteti ingrijorate de atitudinea fata de alcool a unei alte persoane:

  • Discutati cu aceasta persoana atunci cand este treaza
  • Ascultati-i pasul si incercati sa descoperiti de ce considera ca bautura o ajuta
  • Daca persoana trece printr-o perioada stresanta (o pierdere grea, un divort, pierderea locului de munca), acordati-i mai mult timp din timpul dumneavoastra – singuratatea este un motiv frecvent al consumului de alcool in exces
  • Petreceti timp cu aceasta persoana in locuri in care nu se vand bauturi alcoolice – mergeti la un centru spa de zi, la o plimbare, vizitati o galerie de arta sau mergeti la un film
  • Spuneti-i de problemele pe care i le cauzeaza consumul de alcool – faptul ca ii afecteaza relatiile personale, munca sau rolul de parinte de exemplu
  • Informati-va despre posibilitatile ca prietenul sau membrul familiei dumneavoastra sa poata apela la consiliere sau ajutor din partea specialistilor si dati-i datele de contact – mergeti chiar cu el daca simte ca are nevoie de sprijin