Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Se lanseaza prima felicitare electronica pentru “soferii de serviciu”

Bucuresti, 14 decembrie 2010– Dintre soferii romani din mediul urban, cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, 22% au condus macar o data sub influenta alcoolului, iar 2% dintre ei fac acest lucru in mod frecvent, conform unui studiu* realizat de Ursus Breweries. Tinerii recunosc ca, atunci cand ies cu masina in oras, desi sunt hotarati sa nu bea, sub presiunea grupului, ajung sa consume alcool.

Studiul Ursus Breweries arata ca peste o treime din tinerii bucuresteni (35%) au condus macar o data sub influenta alcoolului si 3,5% din acestia o fac deseori. Si tinerii din Buzau urmeaza aceeasi tendinta, aproximativ 30% dintre ei declarand ca s-au aflat in situatia de a conduce bauti. La polul opus se afla tinerii din Brasov, care declara in proportie de 96% ca nu au condus niciodata in stare de ebrietate, in timp ce 22% din tinerii soferi din Timisoara si Cluj au incalcat legea.

In acest context, campania „afla-ti echilibrul!”, derulata de Ursus Breweries, ii indeamna pe tineri sa fie echilibrati in toate situatiile in care consuma alcool. Luna decembrie este plina de ocazii de a petrece alaturi de prieteni si familie, tinerii fiind cei expusi riscului de a conduce in stare de ebrietate. Iata de ce, in aceasta perioada, campania “afla-ti echilibrul!” ii indeamna pe tineri sa nu se urce la volan dupa ce au baut si sa evite pericolul in care s-ar pune ei, pasagerii lor si alti participanti la trafic.

Pentru a incuraja tinerii sa apeleze la solutia unui „sofer de serviciu” pentru serile petrecute in orassau pentru petrecerile din perioada sarbatorilor de iarna, Ursus Breweries lanseaza pe www.desprealcool.ro/felicitari prima felicitare virtuala din Romania prin care poti sa ii multumesti prietenului care nu a baut si te-a adus acasa in siguranta. Pentru informatii corecte si echilibrate despre efectul alcoolului asupra organismului, dar si despre cum sa reactionezi in diverse situatii sociale, acceseaza site-ul www.desprealcool.ro.

„In ce priveste „alcoolul la volan” indiferent de preferinte (bere sau vin), proportia de 22% din tineri care declara ca au condus dupa ce au consumat bauturi alcoolice este mai mult decat ingrijoratoare. Conducerea sub influenta alcoolului, fenomen real semnalat cu insistenta in mass-media, recunoscut si de catre tinerii intervievati in cadrul studiului nostru, face ca lansarea unei campanii precum cea “afla-ti echilibrul!” sa se impuna cu necesitate. Tinerii, segmentul de populatie cu cel mai mare risc al unui astfel de comportament – asa cum a relevat studiul nostru – , dar nu numai ei, ci si toti adultii, trebuie sa constientizeze ca a conduce sub influenta alcoolului echivaleaza cu o tentativa de sinucidere. Acest lucru trebuie repetat pana la saturatie: viata are prioritate!”, a declarat prof. univ. dr. Septimiu Chelcea.

 

*Studiu coordonat de sociologul Prof. Dr. Septimiu Chelcea sirealizat de Cult Market Research in perioada 15 octombrie – 20 noiembrie 2010,pe baza de focus grupuri si ancheta prin chestionaraplicat pe un esantion de 1001 repondenti, din mediul urban, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani.

 

Nota:

 

Ursus Breweries, parte din grupul SABMiller plc, este unul dintre cei mai mari producatori de bere din Romania. Marcile Ursus Breweries sunt: URSUS, Timisoreana, Ciucas, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Azuga, Redd’s, Stejar, Pilsner Urquell si Miller.

 

SABMiller plc este una dintre cele mai mari companii de bere din lume, cu participatii in societaţi producatoare de bere sau acorduri de distributie pe 6 continente. Marcile Grupului includ beri premium internationale, cum ar fi Grolsch, Miller Genuine Draft, Peroni Nastro Azzurrosi Pilsner Urquell, precum si o gama exceptionala de marci locale cu pozitii de lider, precum Aguila, Castle, Miller Lite, Snow si Tyskie. In afara SUA, SABMiller plc este, de asemenea, una dintre cele mai mari companii din lume care imbuteliaza produse Coca-Cola.

 

Mai multe informatii despre Ursus Breweries: www.ursus-breweries.ro.