Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Continutul website-ului

Protocol pentru dezvoltarea continutului

 

“Toata activitatea stiintifica este incompleta — fie ca este observationala sau experimentala. Toate activitatile stiintifice pot fi schimbate sau modificate prin cunostinte mai avansate. Acest fapt nu ne confera libertatea de a ignora cunostintele pe care le detinem deja sau sa amanam actiunile care se impun la un moment dat. Cine stie, spunea Robert Browning, poate lumea se sfarseste in noaptea aceasta? Adevarat, insa, conform dovezilor disponibile, cei mai multi dintre noi suntem pregatiti sa facem naveta la 8:30 ziua urmatoare.”

— Sir Austin Bradford Hill (1965)
 

Obiectivul Ursus Breweries, prin intermediul website–ului desprealcool.ro, este de a oferi informatii concise, obiective, corecte si echilibrate cu privire la produsele noastre si la consumul de alcool, in general. In incercarea de a atinge acest obiectiv, am facut toate eforturile pentru a identifica, revizui si analiza cele mai bune informatii disponibile, bazate pe dovezi demne de Incredere, cu privire la diferitele subiecte abordate. Eforturile noastre au fost si vor fi axate pe activitatile din ce in ce mai numeroase, care includ cercetare, analize, comentarii si luari de pozitie din partea surselor publice disponibile. Obiectivul nostru consta in includerea tuturor subiectelor analizate, insa acordam o rigoare si mai mare subiectele care vor avea la baza continutul dezvoltat. In final, speram sa oferim rezumate scurte, usor de inteles, cu privire la subiectele abordate.
 

Diferite sectiuni din acest website (ex. “Alcoolul si organismul dumneavoastra” si “Situatii sociale”) abordeaza domenii pentru care exista un grup de activitati divers, in continua crestere si uneori in conflict. Dupa cum observa Sir Austin Bradford Hill, orice activitate stiintifica si in consecinta, orice concluzie bazata pe acesta poate fi schimbata sau modificata de cunostinte mai avansate. Astfel, se impune revizuirea si reanalizarea frecventa a materialului prezentat, pentru a tine pasul cu starea in continua evolutie a cunoasterii.

 
Pentru ca aceasta chestiune sa devina mai complexa, orice organizatie sau individ — fie in domeniul guvernamental, comercial, stiintific sau de alta natura — poate avea idei preconcepute clare sau subtile, care pot umbri opiniile pe care le exprima cu privire la un anumit subiect stiintific. Spre exemplu, anumite organizatii pot adopta un “principiu de precautie” si tind sa supraestimeze riscurile asociate cu o anumita expunere sau activitate, in timp ce altii pot subestima riscurile. Aceste tipuri de chestiuni trebuie avute in vedere in momentul in care se fac eforturi pentru a furniza o revizuire echilibrata cu privire la stiinta. Astfel, contextul stiintific in permanenta schimbare, datele si opiniile aflate uneori in conflict, precum si diferitele puncte de vedere fac dificila obtinerea unui consens absolut cu privire la interpretarea corespunzatoare a datelor stiintifice.
 

Pentru a indeplini obiectivele si provocarile exprimate in paragrafele de mai sus, Compania a stabilit si a analizat mai multe surse si criterii prin care pozitiile, analizele, comentariile si dovezile trebuie judecate In formularea continutului pentru desprealcool.ro. Aceste surse sunt enumerate In lista de mai jos:

 • Organizatii recunoscute la nivel international (ex., IARC, OMS, etc.)
 • Grupuri medicale, profesionale sau similare recunoscute la nivel international, in domeniile lor de expertiza (ex., AMA, Colegiul Regal al Medicilor, etc.)
 • Guverne individuale si/sau agentii specializate (ex. Departamentul de Sanatate din Marea Britanie, NIAAA, etc.)
 • Alte organizatii sau persoane individuale care comenteaza sau asigura informatii cu privire la chestiuni relevante (ex. Scoala de Sanatate Publica Harvard, Alcoolicii Anonimi, etc.)
 • Surse stiintifice cu reputatie cum ar fi texte emise de autoritati si cercetare revizuita, cu accent pe:
  • Publicarea cercetarii originale in reviste importante (ex. BMJ, JAMA, etc.)
  • Articole importante de analiza
  • Meta–analize importante

Am analizat sursele anterioare de informatii pentru a stabili care sunt pertinente, pe baza unei evaluari de criterii care includ: vechimea si extinderea grupului de cercetare, critici si/sau concluzii cu privire la cercetare, extinderea si calitatea studiului, surse de finantare, si afilierea autorilor.
 

Recunoastem ca pot exista divergente rezonabile cu privire la continutul prezentat pe desprealcool.ro. Unii pot crede ca anumite riscuri sau beneficii discutate pe website sunt supraestimate, in timp ce altii pot considera ca extinderea riscurilor si beneficiilor este subestimata. Aceasta este o conditie normala in domenii stiintifice in care au loc dezbateri dar si noi descoperiri stiintifice. Compania face permanente eforturi pentru a se asigura ca informatiile oferite pe desprealcool.ro sunt pe cat posibil obiective, corecte si echilibrate, avand in vedere caracterul complex, in permanenta evolutie al cunostintelor din domeniul medical si stiintific. Revizuim si reanalizam permanent diferitele materiale prezentate pe acest website si apreciem sugestiile dumneavoastra. In cazul in care credeti ca anumite informatii prezentate necesita reconsiderare, va rugam sa ne contactati cu sugestiile in sectiunea “Contactati–ne” de pe acest website.
 

Daca sunteti in mod special interesati de un anumit subiect sau subiecte abordate pe acest website, va incurajam sa va continuati cercetarea folosind surse de informatii suplimentare. Pentru a va facilita consultarea informatiilor, va furnizam link–uri usor accesibile la alte surse de informatie pentru a asista vizitatorii website-ului nostru in eforturile lor de cercetare. Avand in vedere faptul ca acestea sunt website-uri publice, externe si administrate de altii, Ursus Breweries nu raspunde de continutul acestor website–uri.
 

In cele din urma si lucrul cel mai important: continutul acestui website nu reprezinta recomandari de ingrijire a sanatatii si nu se vrea a fi folosit in scopuri de diagnosticare sau ca substitut pentru recomandari sau evaluare efectuata de un specialist in ingrijirea sanatatii. Daca aveti intrebari cu privire la implicatiile consumului de alcool asupra sanatatii, ar trebui sa solicitati recomandari din partea unui specialist, cu privire la situatia dumneavoastra personala. Ursus Breweries nu garanteaza si nici nu declara faptul ca informatiile cu privire la riscurile, beneficiile legate de consumul de alcool, precum si alte materiale asemanatoarea nu contin nicio eroare sau omisiune sau sunt exhaustive.