Ce se întâmplă
când consumi alcool?

Alcoolul ne influențează pe toți atunci când bem. Însă nu toți reacționăm în același mod.

Fiecare este unic, iar felul în care bem ne afectează în moduri diferite. Astfel, concentrația de alcool pe care o ingerezi și modul în care este absorbită depinde de mai mulți factori, cum sunt: cantitatea consumată, timpul în care a fost consumată, greutatea ta și sexul și, foarte important, dacă bei sau nu pe stomacul gol.

Să începem cu începutul: alcoolul este metabolizat de către organism în 3 faze : absorbție, distribuție și eliminare.

Alcoolul este absorbit în sângele tău și distribuit în corp

Imediat după ingestie, alcoolul începe să fie absorbit în organismul tău în cantitate mică, prin mucoasele gurii și esofagului.

Cu toate acestea, alcoolul este în principal absorbit în sânge prin pereții stomacali (aproximativ 20%) și intestine (aproximativ 80%), în special în intestinul subțire. Procesul de absorbție are loc mai încet în cazul în care ai mâncat recent.

Apoi, alcoolul este distribuit în tot organismul prin sistemul circulator: acesta se dizolvă în lichidul din sânge și, pe măsură ce sângele circulă în organism, intră și se dizolvă în lichidul fiecărui țesut din corp.

Astfel, organele importante (ficatul, rinichii, plămânii și creierul) absorb mai mult alcool. Creierul are o sensibilitate specială la alcool și la compușii acestuia, astfel încât asupra lui pot avea loc efecte adverse.

Trebuie să știi că alcoolul ajunge în organele corpului în doar câteva minute de la servirea băuturii, datorită vitezei de circulație a sângelui.

Ficatul înlătură aproximativ 90% din cantitatea de alcool din corp

Organ de bază pentru organismul tău, ficatul este responsabil cu metabolizarea majorității substanțelor care îți intră în organism.


Ține cont de faptul că organismul nu poate stoca alcoolul; doar ficatul este responsabil cu descompunerea (metabolizarea) acestuia.
Vei afla în următoarele rânduri de ce.

Alcoolul, cunoscut și ca etanol (denumire chimică), este transformat de o enzimă din ficat în acetalhidă, o substanță pe care organismul tău o recunoaște că fiind toxică. Din acest motiv, o altă enzimă și o substanță denumită glutation transformă acetilaldehida în acid acetic non-toxic. Acesta poate fi descompus în continuare în dioxid de carbon și apa și eliminat din organism.

Totuși, ficatul poate să metabolizeze deodată o cantitate limitată de alcool. Astfel, dacă ingerezi o cantitate prea mare de alcool într-un timp foarte scurt, stocul de glutation din ficat se termină, iar acetilaldehida se acumulează în organism. Evident, această acumulare poate să ducă la dureri de cap și amețeli.

Vei avea astfel nevoie de cel puțin 3 ore pentru a elimina din organism alcoolul introdus dintr-o singură băutură. Rata de eliminare depinde și de greutatea și sexul tău.

Iar cum accelerarea metabolismului nu este posibilă, cu cât vei bea mai mult, cu atât procesul de înlăturare a alcoolului din corp va dura mai mult.

Rinichii elimină aproximativ 5% din alcool prin urină

Principala funcție a rinichilor este să-ți mențină compoziția chimică corectă a sângelui. Cum se întâmplă acest lucru? Rinichii îți filtrează sângele de aproximativ 20 de ori pe zi. Apoi, substanțe utile -cum ar fi proteinele și aminoacizii – sunt reabsorbite în sânge.

Produsele nefolositoare și în exces nu sunt reabsorbite – acestea sunt transferate în urină și apoi eliminate din organism, așa cum este cazul alcoolului și a produșilor săi rezultați în urma metabolizării.

În plus, datorită rinichilor, ai un volum constant de apă în organismul tău. Cum alcoolul este un diuretic, dacă bei prea mult, corpul tău ajunge să elimine mai multă apă decât absoarbe. Astfel, te deshidratezi și vei simți amețeli și dureri de cap.

În timp ce expiri, aproape 5% din alcool îți este eliminat din corp datorită respirației

Odată ce alcoolul din sistemul circulator ajunge la plămânii tăi prin vasele de sânge care îi irigă, o parte din el se transferă în sacii alveolari, în aerul pe care îl conțin. De aici este expirat, eliminându-se din organism. Acesta este alcoolul detectat de etiloteste și poate fi sesizat în mirosul respirației unei persoane care a băut.

Alcoolul îți afectează celulele nervoase din creier

și îți influențează modul de funcționare al celulelor și felul în care creierul tău relaționează cu toate celelalte părți ale organismului.

Diferite părți ale creierului controlează procese diferite. Alcoolul influențează fiecare dintre aceste zone, pe rând; pe măsură ce CAS crește, efectele se intensifică. Mai jos afli cum:

Cortexul cerebral procesează informațiile provenite de la organele tale de simț; de asemenea, controlează modul în care gândești și felul în care îți controlezi mișcarea mușchilor. În momentul în care alcoolul influențează cortexul cerebral, procesarea informațiilor provenite de la organele de simț durează mai mult; de aceea devii mai puțin inhibat și nu mai gândești la fel de clar.

Sistemul limbic este partea creierului care îți controlează memoria și emoțiile. În momentul în care acesta este influențat de alcool, emoțiile tale devin exagerate – spre exemplu, poți deveni mai expansiv, excesiv de vesel sau chiar mai trist, mai absent la ceea ce se întâmplă în jur. În plus, începi să uiți lucruri sau poți pierde noțiunea timpului. Cerebelul coordonează mișcările fine ale mușchilor, inclusiv mușchii care te ajută să îți păstrezi echilibrul. În momentul în care alcoolul influenteza cerebelul, începi să îți pierzi echilibrul și coordonarea mișcărilor și nu mai ai stabilitate pe picioare.

Alcoolul îți afectează celulele nervoase din creier.

Diferite părți ale creierului controlează procese diferite. Alcoolul influențează fiecare dintre aceste zone, pe rând; pe măsură ce CAS crește, efectele se intensifică. Mai jos afli cum:

Hipotalamusul

controlează un număr de funcții, inclusiv excitarea și performanța sexuală. În momentul în care este afectată de alcool, excitarea sexuală crește, însă scade performanța sexuală. Hipotalamusul coordonează și producerea de hormoni în glanda pituitară. Unul dintre acești hormoni este hormonul anti-diuretic (ADH), care lucrează pentru reabsorbtia apei din rinichi. Alcoolul restricționează producția de ADH și rinichii produc mai multă urină.

Trunchiul cerebral

controlează funcțiile automate ale corpului, cum ar fi respirația, pulsul și starea de constientă. În momentul în care alcoolul ajunge în trunchiul cerebral, devii somnoros datorită scăderii ritmului respirației și, în funcție de cantitatea de alcool pe care ai băut-o, poți chiar să îți pierzi cunostința. Pe măsură ce concentrația de alcool din sângele tău crește, pulsul tău poate fi afectat, la fel și respirația și starea de constiență. O cantitate prea mare de alcool poate duce chiar și la deces.

Informează-te și ia deciziile potrivite.

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool