Alcoolismul

Alcoolismul
este o boala

Alcoolismul este o boala cronica, deseori progresiva, caracterizata de dependenta fizica si psihologica de alcool. Uneori este cunoscuta sub denumirea de dependenta de alcool.

Dependenta de alcool poate rezulta dintr-o predispozitie genetica, boala psihica sau consum de alcool excesiv si abuziv.

Nu exista niciun tratament
cunoscut impotriva alcoolismului,

Asociatia Americana de Diabet sugereaza faptul ca persoanele bolnave de diabet pot sa consume alcool usor spre moderat (cel mult doua portii de bautura pe zi pentru barbati si cel mult o portie pe zi pentru femei) – cu conditia ca doctorul sa fie de acord.

Anumite persoane bolnave de diabet nu ar trebui sa bea deloc intrucat alcoolul poate sa le inrautateasca starea de sanatate. Spre exemplu, persoanele bolnave de diabet care au un nivel ridicat de trigliceride (un anumit tip de grasime in sange) nu trebuie sa bea alcool intrucat afecteaza capacitatea ficatului de a filtra grasimile din sange.

Semnale de alarma

Va prezentam cateva care pot conduce la ideea ca o persoana are probleme cu bautura (aceasta nu este in nici un caz o lista completa).

  • Simt o nevoie imperioasa sa bea
  • Nu sunt capabili sa limiteze cantitatea de alcool consumata intr-un anumit moment
  • Simt nevoia de a bea cantitati mai mari de alcool pentru a simti efectul dorit
  • Prezinta simptome de sevraj (greata, transpiratie, respiratie superficiala si tremor) daca nu consuma alcool
  • Simt nevoia de a bea pentru a se simti bine sau normal
  • Pierderea interesului in activitati, hobby-uri sau relatii
  • Prezinta amnezie – uitand lucrurile care s-au intamplat cand erau beti
  • Beau singuri sau ascund bautura de ceilalti
Organizatia Mondiala a Sanatati a dezvoltat un Test de Identificare a Afectiunilor Cauzate de Consumul de Alcool (TIACCA) (0.17Mb) care reprezinta un instrument de auto-evaluare util, in vederea stabilirii probabilitatii de a fi dependent de alcool. Chestionarul TIACCA (AUDIT in varianta engleza – Alcohol Use Disorders Identification Test) poate fi folosit pentru a stabili gradul de risc asociat cu consumul de alcool.

Pe scurt

Alcoolismul se caracterizeaza prin:

Dorinta
nestapanita

Pierderea
controlului

Dependenta
fizica

Toleranta
la alcool

Actioneaza

Daca prezentati unul dintre aceste semne sau simptome – sau in cazul in care cunoasteti o alta persoana care le prezinta – va recomandam sa consultati un doctor, un specialist pe probleme de sanatate sau o organizatie de tratare a alcoolismului.

Documentatie

Fisa de informatii – Alcoolismul
Fisa de informatii – Alcoolul si organismul dumneavoastra
Vizualizati toate fisele de informatii

Alte articole despre alcoolul si corpul tau

Intoxicarea cu alcool

O persoana care s-a intoxicat cu alcool necesita tratament medical de urgenta Intoxicarea cu alcool este rezultatul consumului unor cantitati periculoase de alcool Aceasta...

Consumul abuziv de alcool

Consumul de alcool rapid (o cantitate mare, in timp scurt) sau prelungit este un act iresponsabil si periculos Fie ca este denumit ”alcoolism ocazional” sau ”consum...

Cancer

Alcoolul poate fi cauza unor anumite tipuri de cancer Exista o multime de factori care influenteaza riscul nostru de a face cancer, inclusiv predispozitia genetica,...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool