Podcast
pentru șoferi

Despre campania "Din Trafic"

Ca să fii în siguranță pe drum trebuie să oferi siguranță, indiferent că ești pieton, șofer, motociclist sau biciclist.

 

Într-un trafic rutier de multe ori aglomerat, respectarea regulilor de circulație și comportamentul corect în trafic sunt extrem de importante. În această notă, ne face plăcere să anunțăm lansarea campaniei naționale Din Trafic, prin care ne propunem creșterea gradului de conștientizare a comportamentului responsabil în trafic.

 

Împreună cu Costin Tătuc, specialist în siguranță rutieră, Cristi Predoi (motociclist și jurnalist moto) și Andreea Remețan, vom vorbi deschis despre regulile de circulație și comportamentul ce trebuie avut în trafic de către pietoni, șoferi auto, motocicliști și bicicliști.

 

Pe scurt, prin intermediul articolelor și video-urilor din studio-ul Trafic FM, un spațiu similar unui studio de radio amenajat special doar pentru durata acestei campanii, vei afla informații relevante despre responsabilitățile tuturor participanților în trafic, soluții pentru potențiale situații conflictuale, sfaturi esențiale despre educația rutieră, reguli de bază ale siguranței rutiere și multe alte lucruri cu care te vom surprinde pe parcurs.

Provocările toamnei în traficul rutier

Mulți consideră iarna cel mai periculos sezon atunci când vine vorba de siguranța rutieră. De aceea, i se acordă o atenție mai mare când vine vorba de recomandări și sfaturi practice. Totuși, chiar dacă nu pare, conducerea în timpul toamnei întâmpină foarte multe pericole, iar unele dintre ele se continuă și iarna.

 

Costin Tătuc, specialist în siguranță rutieră, și Cristi Predoi, motociclist și jurnalist moto, ne spun cum să fim în siguranță pe drum atunci când apar ploile torențiale, ceața densă și temperaturile scăzute.

Ploaia, burnița, ceața și temperaturile din ce în ce mai mici afectează traficul. Vizibilitatea este redusă, asflaltul este ud, iar frigul ne poate aduce surprize cu polei. Toate acestea, la care se adaugă neatenția și neadaptatarea vitezei, pot duce la pierderea controlului volanului şi chiar la accidente.

 

Toamna aduce cu sine următoarele recomandări:

  • Înainte de a porni la drum curăţă geamurile, farurile, lămpile şi numerele de înmatriculare – te vor ajuta să vezi mai bine şi să fii mai vizibil;
  • Folosește centura de siguranţă şi cere tuturor prietenilor din mașină să își pună centura. Copiii trebuie asiguraţi în scaune și dispozitive omologate, adecvate vârstei şi greutăţii lor.
  • Toamna este anotimpul “surprizelor meteorologice” – informează-te asupra stării vremii şi ia în calcul o rezervă de timp pentru a ajunge la destinaţie fără grabă;
  • Adaptează permanent viteza la condiţiile meteo, de drum sau de trafic – cele mai multe accidente se întâmplă pentru că nu adaptăm viteza la toți aceşti factori;
  • Fii pregătit pentru apariţia surprinzătoare a unor bălți sau suprafeţe alunecoase – pot genera uşor acvaplanare sau derapaje;
  • Ia în calcul riscurile generate de vizibilitatea scăzută – folosește corect sistemul de iluminat-semnalizare (luminile de întâlnire pe timpul deplasării, iar luminile de ceaţă numai în acest context);
  • Acordă atenţie sporită copiilor – sunt imprevizibili în trafic şi nu recunosc situaţiile riscante. Ai mare grijă mai ales în preajma școlilor și grădinițelor.
  • Anticipează reacţia partenerilor de drum, în special a pietonilor, bicicliştilor sau căruţaşilor – atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile, sau cand au fost consumate băuturi alcoolice, aceştia se pot angaja uşor în acţiuni periculoase

 

Astfel, pentru cât a mai rămas din toamnă, te îndemnăm să fii mult mai atent și responsabil în trafic. Nu lăsa nimic la voia întâmplării și condu preventiv. Doar așa vei putea ajunge cu bine la destinație.

Urmărește primul episod din seria Trafic FM, mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=oBU0IqOQdZs

 

Stai pe-aproape, vom reveni curând cu alte sfaturi utile, și nu uita:

Fii prudent pe drum. Berea te așteaptă. Tu ai grijă să ajungi cu bine!

 

Articolul face parte din campania Din Trafic, derulată prin platforma DespreAlcool.ro, prin care Ursus Breweries încurajează respectarea regulilor de circulație, comportamentul corect în trafic și zero alcool la volan.

Fii în siguranță în trafic pentru o mini-vacanță reușită

Abia așteptăm mini-vacanța să ieșim cu prietenii la parada de 1 Decembrie sau să mergem în afara orașului, la munte. Totuși, trebuie să ținem cont că la munte deja a nins, că traficul este aglomerat, mai ales spre stațiunile montane, iar cei care rămân în localitate trebuie să știe restricțiile de circulație din zonele unde au loc manifestările pentru celebrarea Zilei Naționale. În plus, nerăbdarea de a ajunge mai repede la destinație și, eventual, consumul de alcool ne pot pune siguranța în pericol.

 

Costin Tătuc, specialist în siguranță rutieră, și Cristi Predoi, motociclist și jurnalist moto, ne oferă câteva sfaturi pentru a fi în siguranță atunci când plecăm în mini-vacanță:

 

  • Asigură-te că mașina sau motocicleta sunt pregătite pentru drum. Verificarea tehnică la un atelier autorizat, montarea anvelopelor de iarnă, schimbarea lamelor uzate ale ștergătoarelor de parbriz, verificarea bateriei și a sistemului de încărcare sunt doar câteva dintre lucrurile la care este obligatoriu să fim atenți.
  • Ai grijă la consumul de băuturi alcoolice, care tinde să fie mai ridicat în această perioadă. Șofatul și alcoolul sunt incompatibile. După o petrecere, trebuie să ținem cont și de timpul în care acesta se elimină din sânge. Mahmureala de a doua zi ne poate împiedica să ne concetrăm și să fim atenți la drum. Dacă ai consumat alcool și vrei să verifici timpul estimat în care acesta se elimină din sânge, poți descărca aplicația ZerolaMie, lansată de Ursus Breweries în 2011.
  • Condu preventiv. Adaptează permanent viteza de deplasare la condițiile meteo, de drum şi de trafic și nu depăşi limitele legale;
  • Ai răbdare. Respectă regulile de circulație și fii politicos în trafic. Ai plecat în mini-vacanță, nu la luptă

 

Stai pe-aproape, vom reveni curând cu alte sfaturi utile, și nu uita: Fii prudent pe drum. Berea te așteaptă. Tu ai grijă să ajungi cu bine!

 

https://www.youtube.com/watch?v=vN9mxxFb_bw

Condusul pe timp de iarnă. Sfaturi pentru șoferi și motocicliști

Iarna este un sezon care ne dă multe bătăi de cap în trafic. Pe lângă condițiile meteo dificile, care îngreunează vizibilitatea și aderența, ne confruntăm cu aglomerația specifică Sărbătorilor, dar și cu un consum mai ridicat de băuturi alcoolice. Cristi Predoi, jurnalist moto, împreună cu Costin Tătuc, specialist în siguranță rutieră, ne oferă câteva sfaturi pentru a ajunge cu bine la destinație pe timp de iarnă.

 

Iarna pe motocicletă?

Dacă vrei să cari bradul de Crăciun pe motocicletă, o poți face atât timp cât drumul nu este acoperit cu gheață, zăpadă sau polei. Și, bineînțeles, dacă nu este foarte frig. Frigul este un factor la care motociciștii trebuie să fie foarte atenți. Dacă afară sunt sub 4 grade Celsius, anvelopele nu se vor încălzi iar aderența va fi scăzută. În plus, un echipament necorespunzător, în care îți îngheață mâinile, nu creează doar disconfort, ci și te pune în pericol, pentru că nu mai poți acționa comenzile așa cum trebuie.

 

Iarna nu este bine să parcurgi distanțe mari pe motocicletă, chiar dacă se anunță temperaturi de 10-12 grade Celsius, trebuie să avem în vedere că acestea vor fi doar în jurul prânzului. Totodată, trebuie să ai în vedere că ziua este mai scurtă și să îți planifici bine timpul, pentru a nu te prinde noaptea și frigul pe drum.

 

Reguli de siguranță dacă rămâi înzăpezit

Condusul iarna poate să fie dificil și pentru șoferii auto experimentați. Pe lângă sfaturile din video și cele de aici  ar mai fi important de știut și ce să faci în cazul în care te prinde un viscol puternic și rămâi înzăpezit:

  • rămâi în mașină și îți păstrezi calmul;
  • anunţi autorităţile prin apel la numărul unic de urgenţă 112;
  • semnalizezi poziţia autovehiculului lăsând plafoniera aprinsă sau folosind o lanternă;
  • pentru a evita asfixierea cu monoxid de carbon te asiguri că țeava de eșapament nu este acoperită de zăpadă;
  • pentru a menține o temperatură convenabilă, pornește motorul timp de 10 minute la fiecare oră;
  • deschide puţin fereastra, pentru a preveni o eventuală acumulare toxică.

Stai pe-aproape, vom reveni curând cu alte sfaturi utile, și nu uita: Fii prudent pe drum. Berea te așteaptă. Tu ai grijă să ajungi cu bine.

 

Urmărește întreg episodul Trafic Fm aici:

https://www.youtube.com/watch?v=DQdlhV0T32U

Circulația pe autostradă. Sfaturi pentru șoferi și motocicliști

Autostrada este considerată cea mai sigură cale rutieră dar, cu toate acestea, deplasarea pe acest tip de drum implică și riscuri mai puțin conștientizate la prima vedere. Mulți șoferi tind să subestimeze circulatul pe autostradă și nu de puține ori neglijează regulile de bază. Chiar dacă drumul este drept și pare că nu necesită prea multă atenție, există câteva reguli de care trebuie să ținem cont.

 

Neatenția la drum, cât și la ceilalți participanți la trafic, păstrarea necorespunzătoare a distanței, la care se adaugă și neadaptarea vitezei, pot duce la pierderea controlului volanului și chiar la accidente.

Costin Tătuc, specialist în siguranță rutieră, și Cristi Predoi, motociclist și jurnalist moto, ne spun cum să conducem în siguranță atunci când ne aflăm pe autostradă:

  • Viteza nu trebuie să depășească limita maximă menționată de indicatoare pe porținunea respectivă de drum, în condiții normale de drum și carosabil uscat,
  • Legea menționează viteza de maximum 80 km/oră în condiții de ploaie și carosabil ud.
  • Benzile trebuiesc folosite în ordine succesivă, preponderent banda 1.
  • Depășirile se fac exclusiv pe partea stângă, niciodată pe partea dreaptă.
  • Distanța în mers trebuie să fie proporțională cu viteza, de regulă, jumătate din viteza afișată de vitezometru, exprimată în metri.
  • Orice manevră trebuie să fie precedată de o asigurare temeinică și o semnalizare corespunzătoare.
  • Niciodată nu trebuie să oprim pe banda de urgență, dacă nu este cazul, trebuie să utilizăm doar spațiile special amenajate pentru oprire.
  • În cazul în care avem o defecțiune la masină, trebuie să încercăm să ducem automobilul pe banda de urgență, să îl semnalizăm corespunzător și să părăsim automobilul, cât și autostrada.

 

Stai pe-aproape, vom reveni curând cu alte sfaturi utile și nu uita: Fii prudent pe drum. Berea te așteaptă. Tu ai grijă să ajungi cu bine!

 

Vizionați întregul episod Trafic Fm aici:

https://www.youtube.com/watch?v=MvwwtsHoj-g

Mituri despre traficul urban

Traficul urban a devenit dificil până și pe motocicletă. Orașele par din ce în ce mai aglomerate,  oamenii sunt tot timpul pe fugă, iar din dorința de a ieși cât mai repede din trafic, unii au tendința să acționeze imprudent, de cele mai multe ori fără a conștientiza acest lucru.

 

Costin Tătuc, specialist în siguranță rutieră, și Cristi Predoi, motociclist și jurnalist moto, ne oferă câteva infomații de circulație rutieră și demontează miturile legate de traficul urban:

  • Schimbatul benzilor de circulație nu te ajută să ajungi mai repede la destinație. Există un efect de iluzie optică, care ne face să credem că cealaltă bandă se mișcă mai repede, dar încercând să ne strecurăm schimbând frecvent banda, la final vom scoate un timp doar cu 3-4% mai mic, un consum mai mare și un risc de accident, suplimentar, asumat.
  • Polițistul în intersecție= trafic greoi? Posibil. Conducătorii de vehicule au tendința să frâneze în momentul în care văd un polițist deoarece nu știu ce semnal urmează să indice acesta.
  • Ajungem mai repede la destinatie utilizând GPS-ul? Da, GPS-ul are o utilitate ridicată și oferă informații despre trafic în timp real, despre condițiile de drum și elimină opririle pentru a cere informații și direcții spre destinație.
  • Mai multe sensuri giratorii, mai bine? Sensurile giratorii ajută la calmarea traficului și reglementează prioritatea, dar nu sunt, în același timp, o modalitate de fluidizare.
  • Pietonii care consumă alcool încurcă traficul? Da, de cele mai multe ori cresc riscurile accident în trafic pentru că există posibilitatea să ajungă pe partea carosabilă și să se pună în pericol, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic.
  • Un pahar la volan? Nu. Chiar și cea mai mică cantitate de alcool consumată poate afecta simțurile și poate duce la producerea accidentelor.
  • După cat timp dispare alcoolul din sânge? Depinde de particularitățile fiziologie ale ficărei persoane în parte. Există și aplicații care monitorizează acest lucru, una dintre ele fiind „Zero la Mie”. Aplicația te ajută să afli în aproximativ cât timp alcoolul poate fi eliminat din sânge, în funcție de anumite date care trebuie introduse (înălțime, vârstă, cantitatea de alcool consumată, tipul de alcool etc.).

 

Stai pe-aproape, vom reveni curând cu alte sfaturi utile, și nu uita:

Fii prudent pe drum. Berea te așteaptă. Tu ai grijă să ajungi cu bine!

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool