Ficatul

Consumul peste limită de alcool îți poate afecta ficatul

Explicația este foarte simplă. Datorită ficatului, alcoolul este metabilozat, așa încât să poată fi eliminat din corp. Tocmai de aceea, consumul excesiv pe termen lung poate afecta ficatul, întrucât alcoolul nu va mai fi procesat corespunzător.

Care sunt bolile de ficat asociate cu alcoolul? Lista include ficatul gras (cunoscut și sub denumirea de steatoză hepatică), hepatita alcoolică și ciroza hepatică.

 

Cu toate că unele simptome ale acestor boli sunt nesemnificative, există și consecințe foarte grave care includ icter sever, tulburări de coagulare a sângelui și chiar și deces.

 

Totuși, este important să știi că boala ficatului asociată consumului excesiv de alcool este, de obicei, identificată la alcoolici sau la persoanele care au un istoric prelungit în ceea ce privește abuzul.

Ce este ciroza?

Ciroza este probabil cea mai cunoscută boală a ficatului, asociată consumului abuziv de alcool.

 

Se manifestă prin înlocuirea țesului normal al ficatului cu un țesut modifcat , cicatricial.
Cuvântul ”ciroză” înseamnă cicatrizare. Pe masură ce cicatrizarea evoluează și se modifică structura normală a ficatului, apar și modificari în sens negativ ale modului de funcționare a acestuia.

 

Ciroza hepatică poate avea consecințe grave asupra sănătății și poate duce chiar la deces.

Pe scurt

  • Ficatul metabolizeaza alcoolul astfel incat sa poata fi eliminat din organism
  • Consumul excesiv de alcool poate afecta ficatul
  • Bolile de ficat asociate consumului excesiv de alcool includ ficatul gras, hepatita alcoolica si ciroza hepatica

 

Actioneaza

Daca aveti o boala de ficat cum ar fi hepatita sau prezentati risc de dezvoltare a unei boli de ficat din alte motive (obezitatea este factor de risc pentru bolile de ficat) trebuie sa vorbiti cu medicul dumneavoastra pentru a vedea daca este bine sa consumati alcool.

Documentatie

Fisa de informatii – Despre Ficat
Fisa de informatii – Alcoolul si organismul dumneavoastra
Vizualizati toate fisele de informatii

Alte articole despre alcoolul si corpul tau

Alcoolismul

Alcoolismul este o boala cronica, deseori progresiva, caracterizata de dependenta fizica si psihologica de alcool Uneori este cunoscuta sub denumirea de dependenta de...

Intoxicarea cu alcool

O persoana care s-a intoxicat cu alcool necesita tratament medical de urgenta Intoxicarea cu alcool este rezultatul consumului unor cantitati periculoase de alcool Aceasta...

Consumul abuziv de alcool

Consumul de alcool rapid (o cantitate mare, in timp scurt) sau prelungit este un act iresponsabil si periculos Fie ca este denumit ”alcoolism ocazional” sau ”consum...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool