Femeile si alcoolul

Organismul unei femei reactioneaza diferit la alcool decat cel al unui barbat

Majoritatea riscurilor si beneficiilor aduse de consumul de alcool sunt valabile atat pentru femei, cat si pentru barbati. Cu toate acestea, majoritatea femeilor reactioneaza mai repede la alcool decat barbatii deoarece organismul lor se comporta diferit.

Structura organismului

Organismul unei femei este diferit de cel al unui barbat. La diferentele dintre sexe privind cantitatea de alcool care ajunge in sange, cunoscuta si sub denumirea de concentratia de alcool in sange (CAS) pot contribui urmatorii factori:

  • In medie, organismul unei femei contine celule adipoase cu 10% in plus fata de organismul barbatului. Straturile adipoase contin putina apa, iar alcoolul este absorbit prin apa mai intai in tesuturi si apoi in sange.
  • Femeile produc in cantitate mai mica enzima care proceseaza alcoolul in stomac
  • Din cauza staturii mai mici, organismul femeii contine mai putin sange care sa dizolve alcoolul atunci cand acesta ajunge in sange.

 

Este imposibil de prevazut in mod precis cum va reactiona un individ la alcool deoarece fiecare persoana si fiecare situatie este unica (de exemplu inaltimea, greutatea, cantitatea si ora la care se ia masa, caracteristicile genetice, medicamentatia, starea de sanatate).

Cu toate acestea, femeile sunt expuse unor riscuri mai mari legate de sanatate atunci cand beau la fel de mult ca barbatii. Iata de ce li se recomanda femeilor sa bea mai putin alcool decat barbatii. Femeile trebuie sa nu incerce sa bea cot la cot cu barbatii.

 

Perioada de sarcina

Femeile insarcinate fie nu trebuie sa consune alcool deloc, fie sa ceara sfatul unui medic inainte de a consuma o bautura alcoolica. Nu exista un consens in prezent cu privire la cantitatea de alcool pe care o femeie insarcinata o poate consuma fara nici un risc asupra fatului.

 

Cancerul de san

Cancerul de san apare mult mai frecvent la femei decat la barbati.

Unele organizatii au ajuns la concluzia ca, consumul de alcool poate cauza aparitia cancerului de san, riscul crescand proportional cu cantitatea consumata.

O femeie care a trecut printr-o terapie de substituire a hormonilor pe o perioada mai mare de cinci ani si care este si consumatoare de bauturi alcoolice risca intr-o masura mai mare sa faca cancer de san.

Consumul de alcool si medicamente in acelasi timp poate fi periculos – indiferent daca sunteti sub tratament recomandat de medic sau luati medicamente din proprie initiativa. Unele medicamente nu trebuie amestecate niciodata cu alcool, in timp ce altele trebuie luate cu precautie. Consultati-va doctorul sau farmacistul pentru a vedea daca puteti consuma alcool in timpul unui tratament medicamentos.

Pe scurt

  • Femeile pot fi afectate mult mai repede decat barbatii atunci cand consuma alcool deoarece organismul lor reactioneaza diferit fata de cel al barbatilor
  • Femeilor li se recomanda un consum moderat de bauturi alcoolice in comparatie cu barbatii
  • Cancerul de san are legatura cu consumul de alcool, iar femeile sunt mult mai expuse riscului de cancer de san decat barbatii
  • Femeile insarcinate fie nu trebuie sa consune alcool deloc, fie sa ceara sfatul unui medic inainte de a consuma o bautura alcoolica

 

Alte articole despre alcoolul si corpul tau

Alcoolismul

Alcoolismul este o boala cronica, deseori progresiva, caracterizata de dependenta fizica si psihologica de alcool Uneori este cunoscuta sub denumirea de dependenta de...

Intoxicarea cu alcool

O persoana care s-a intoxicat cu alcool necesita tratament medical de urgenta Intoxicarea cu alcool este rezultatul consumului unor cantitati periculoase de alcool Aceasta...

Consumul abuziv de alcool

Consumul de alcool rapid (o cantitate mare, in timp scurt) sau prelungit este un act iresponsabil si periculos Fie ca este denumit ”alcoolism ocazional” sau ”consum...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool