Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
 • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

  Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

  Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

  Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

   

 • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

 • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

 • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

  A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

 • Laura Ene, medic diabetolog şi nutritionist, fondatoare a Cardiometabolic Institute, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România, medic expert în cadrul clinicii KiloStop și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

 • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
  Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

 • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

 • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

 • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

 • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

 • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

  Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

  A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

  Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

  In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

  Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

  Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

 • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

 • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

 • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

 • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

  În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

Un Revelion cu Omul Paianjen

Scris de Simona Tache
day-icon 27 October 2014

Când eram mică, mergeam destul de des în vizită la nașii de cununie ai părinților mei, care erau și nașii mei de botez. Țin minte de parc-ar fi fost ieri cât de… intensă era, de fiecare dată, intrarea în apartamentul lor. Aveau un pechinez de sex feminin, pe nume Mura, care era megaisteric. Cum suna cineva la ușa stăpânilor, cum cădea pradă unei puternice crize de nervi, cu ochii bulbucați și spume la gură, și dădea să sară să-l sfâșie pe vizitator. Așa încât, mai întâi eram primiți în holul apartamentului, unde rămâneam nemișcați și transpirând rece, până când nașa și nașul reușeau să calmeze animalul turbat. Apoi, avansam terifiați până în sufragerie, unde ne așezam la masă, pe locurile indicate de nași, și rămâneam permanent sub supravegherea bestiei, care își făcea veacul într-un fotoliu. Orice încercare ulterioară de a ne ridica să mergem la toaletă declanșa o nouă criză de isterie.

 

Pe lângă câinele Mura, pe care cu toții îl uram, în casa nașilor mai exista un personaj dubios: sora nașei, care avea vreo 60 de ani și era cam dusă cu pluta. Se dădea în vânt după trasul la măsea și făcea numai tâmpenii. Țin minte că, odată, într-o vacanță, au luat-o căldurile și s-a oprit să-și scoată ciorapii într-un colț de gară. Pur și simplu s-a tras deoparte, lângă un perete, și-a băgat mâinile pe sub fustă și și-a scos ciorapii, sub ochii stupefiați ai trecătorilor. Așa se făcea că, de câte ori apărea prin peisaj, toată lumea, în afară de soră-sa, era îngrozită. Și apărea des, căci, vai, era o biată femeie singură. Nu avea nici soț, nici copii, drept care nașa o lua mereu cu ea, pe oriunde se ducea, sau o chema de fiecare dată când avea musafiri.

 

Așa s-a întâmplat și cu ocazia unui Revelion la care am fost invitați și noi. Era trecut de jumătatea nopții, bestia teroristă de câine ne slăbise binișor cu isteriile și moțăia într-un fotoliu, lumea era veselă, anul următor începuse cu bine. Doar doamna dusă cu pluta, sora nașei, luase cam multe pahare la bord și a găsit de cuviință să se supere, brusc, din nu mai știu ce motiv stupid. S-a ridicat bosumflată de la masă și s-a ascuns într-unul din dormitoare. Pe ea n-a lătrat-o javra, că era din familie.

 

Nașa s-a dus după ea s-o împace, dar – ce să vezi? – n-a putut să treacă de ușa camerei cu pricina, fiindcă femeia se încuiase pe dinăuntru. Dă-i și roagă-te de ea vreo trei ore să deschidă ușa. Zadarnic, căci tipa era și surdă, nici măcar nu auzea rugămințile, darămite să mai și reacționeze. Așa că, spre dimineață, nașa a venit hotărâtă la taică-meu:

– Finule, trebuie să intri după sor’mea, că s-a încuiat și nu vrea să mai iasă de-acolo.

– Vreți să dau un picior la ușă, s-o deschidem?

– Nu, nuuu. O să intri prin balcon.

– Whaaat?

 

Și a intrat prin balcon. Balconul de la sufragerie era lipit de un alt balcon, care aparținea dormitorului cu pricina. Practic, dacă escaladai balustrada în afară și te mișcai câțiva centimetri, puteai să sări apoi în balconul celălalt. Nu era greu, doar că… toate astea se petreceau la etajul VII și îmi amintesc și-acum în ce hal mi-au tremurat izmenele, privindu-mi tatăl cum făcea pe Omul Păianjen. Dincolo, baba era bine-mersi, dormea, habar n-avea de panica pe care o provocase. La plecare, aproape că nu mi-a mai fost frică de câinele dement. Trecusem prin ceva mult mai nasol între timp, viața mă întărise. 😛

 

La următorul Revelion la care a mai fost invitată și baba dilie, taică-meu a șutit preventiv toate cheile de la camere, înainte să înceapă petrecerea, și i le-a returnat nașei la plecare.

 

Morala: consumați cu măsură, mai ales dacă vă știți și supărăcios, și surd.