“Un risotto servit fierbinte dintr-o roată imensă de parmezan”

Scris de Simona Tache
1 februarie 2018

,,Suntem ceea ce iubim” a zis, la un moment dat, Nichita Stănescu.

 

Adică putem să fim un humus cu sâmburi de rodie, în unele zile, ba chiar și o bere bună sau un espresso perfect, asta dacă nu e vorba fix de momentul în care suntem papanași cu dulceață de afine și multă smântână sau tiramisu cu fructe de pădure ori ciocolată de casă.

În cele ce urmează, voi realiza portretele din mâncare și băutură ale unor oameni care-mi sunt mie simpatici. Îi voi picta cu supă cu găluști, ori cu coaste de porc la grătar, ori poate cu curry thailandez, sushi sau paella cu fructe de mare, în funcție de ce-mi vor răspunde ei la întrebările puse cu mare poftă de mâncare. Voi lucra cu materialul clientului, adică.

Astăzi e rândul Adrianei Stoian.

Pe Adriana Stoian o știm cu toții de când ne “dădea” știrile la televizor și se numea Mariș.

A început în 1998 la Prima TV, apoi am regăsit-o la pupitrul de la Money Chanel și la cel al Realității TV. O mai știm de pe platforma Adevărul LIVE, unde a moderat emisiuni și s-a ocupat și de producția materialelor video.

Și de pe Facebook, evident, unde are o voce distinctă și coerentă, în special pe teme de actualitate, cum îi șade bine unui fost jurnalist care și-a păstrat microbul și reflexele de rigoare, chiar și după ce a părăsit presa. Căci, da, Adriana a ieșit din presă și, în prezent, se ocupă de comunicare.

N-o să vă vină să credeți, dar oamenii de comunicare mai și mănâncă, ba chiar uneori cu poftă și cu plăcere, așa că i-am cerut, într-o zi, să îmi spună câte ceva despre relația ei cu mâncarea.

Iar ea a fost de treabă și a acceptat.

Care e cea mai bună mâncare pe care ai mâncat-o ever?

Un risotto servit fierbinte dintr-o roată imensă de parmezan, undeva, într-un colț de Elveție. Să tot fie vreo 10 ani de atunci, dar încă mi-o amintesc. Apoi, a mai fost o trattoria ascunsă într-o pădure pe lângă Pisa, prin 2004 cred, deținut de băiatul celui care îl deschisese undeva în anii 70. Nu mai știu să numesc  o mâncare anume de acolo, pentru că toată era extraordinară, plină de mirodenii din curte și paste făcute în casă, la fel ca înghețata. N-am mai intrat vreun an de zile în niciun restaurant italienesc de la noi. Pur și simplu era o jignire.

 

Dar cea mai proastă?

O rețetă oribilă care amesteca broccoli cu varză de Bruxelles, brânză și parmezan, gătită de subsemnata. Niciodată să nu faceți combinația asta!

 

Supa ta preferată? Felul principal? Desertul preferat?

Supele cremă oricând: de roșii, de dovleac, de ciuperci, de avocado. Un mușchi de vită cu salată sau sos de piper verde. Tiramisu.

 

Când ai mâncat ultima oară, până ți s-a făcut rău, cât ai mâncat și, mai ales, ce?

Cred că de vină au fost niște coaste la grătar, cu niște cartofi prăjiți și salată Coleslaw. Ceva light, de dietă.

 

Când ai băut ultima oară prea mult și ți s-a întâmplat ceva greu de uitat?

Acum vreo 15 ani, să trecem peste. 🙂

 

Cum faci când ți-e foame? Iese monstrul din tine? Zi-mi o poveste cu monstrul ăsta. Dacă tu n-ai monstru, sigur te-ai întâlnit cu ai altora.

Eu nu dețin așa un monstru, când mi se face foame, mănânc, dar nu stârnesc un război planetar pe tema asta. Iar cei care au asemenea monștri mă enervează grozav, mereu se poartă de parcă le-a luat cineva mâncarea de la gură și nu mai răsare soarele mâine, fiindcă nu e masa gata. Observ că e mai degrabă o problemă a bărbaților și apare de când sunt mici: băieții mei mănâncă non-stop!!! În concluzie, gătesc zilnic. Poate de aia mă enervează? :))

 

Dacă ai fi o legumă, ce ai alege să fii? Dar dacă ai fi un fruct?

Conopidă. E simpatică. Dacă aș fi fruct, pomelo.

 

Dacă ar fi să mănânci toată viața un singur fel de mâncare, care ar fi acela?

Dar de ceeee? Paste!

 

Ce ai mâncat la ultima masă? Ce o să mănânci la următoarea?

Niște dovleac copt. Următoarea va fi dimineață, deci o omletă, cel mai probabil. Sau două ouă.

 

Ce merge cel mai bine lângă o bere?

Pizza. Și vara.

 

Bucătarul preferat? Poți să o numești și pe bunica ta, ba chiar și pe tine, important e să argumentezi.

Bunica, da. Nu reușesc deloc să recreez gustul ăla pe care-l avea mâncarea ei și mi-e dor.

 

Ciocolată sau vanilie? Cafea sau Ceai? Migdale sau fistic? Ulei de măsline sau unt? Porc sau pește?

Ciocolată. Cafea, espresso. Migdale. Ulei de măsline. Porc.

 

Mozarella sau parmezan? Rucola sau spanac? Pizza sau paste? Sos de roșii sau sos de smântână? Ceapă sau usturoi? Mentă sau busuioc? Vișine sau fructe de pădure? Mâncarea mamei sau mâncarea bunicii?

Parmezan, spanac, da, depinde, usturoi, busuioc, fructe de pădure, a bunicii, cum ziceam.

 

Bicicletă sau mașină? Facebook sau Instagram? Mihaela Rădulescu sau Andreea Marin?

Mașină, Facebook, da.

“Paste quatro formaggi, iahnie de fasole cu murături, sushi, cartofi prăjiți cu mujdei, gogoși mici, cu lapte, tăvălite prin zahăr”

Scris de Simona Tache

Azi, voi vorbi cu Ileana Andrei Ileana a făcut Facutatea de Litere, apoi un master în comunicare Primul ei job a fost la televiziunea din Slatina, unde era reporter, editor de...

“Ciorbă de afumătură, acrită cu zeamă de varză, piftie, papanași, plăcintă de dovleac”

Scris de Simona Tache

Azi, voi vorbi cu Dragoș Vasile Dragoș e un entuziast povestitor al mâncării, după cum veți vedea în cele ce urmează Ne cunoaștem de vreo 15 ani, am împărțit multe...

“Șnitele din pulpe de pui, salată boeuf, miel la cuptor, tuslama, gogoși mici, tăvălite în miere”

Scris de Simona Tache

Azi, voi vorbi cu Diana Popescu Diana e jurnalistă de vreo 20 de ani A lucrat la Adevărul, apoi la Gândul, iar, în ultimii mulți ani, lăsase presa scrisă pentru...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool