Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Condusul pe timp de iarna. Sfaturi pentru soferi si motociclisti

 

Iarna este un sezon care ne dă multe bătăi de cap în trafic. Pe lângă condițiile meteo dificile, care îngreunează vizibilitatea și aderența, ne confruntăm cu aglomerația specifică Sărbătorilor, dar și cu un consum mai ridicat de băuturi alcoolice. Cristi Predoi, jurnalist moto, împreună cu Costin Tătuc, specialist în siguranță rutieră, ne oferă câteva sfaturi pentru a ajunge cu bine la destinație pe timp de iarnă.

 

Iarna pe motocicletă?

Dacă vrei să cari bradul de Crăciun pe motocicletă, o poți face atât timp cât drumul nu este acoperit cu gheață, zăpadă sau polei. Și, bineînțeles, dacă nu este foarte frig. Frigul este un factor la care motociciștii trebuie să fie foarte atenți. Dacă afară sunt sub 4 grade Celsius, anvelopele nu se vor încălzi iar aderența va fi scăzută. În plus, un echipament necorespunzător, în care îți îngheață mâinile, nu creează doar disconfort, ci și te pune în pericol, pentru că nu mai poți acționa comenzile așa cum trebuie.

 

Iarna nu este bine să parcurgi distanțe mari pe motocicletă, chiar dacă se anunță temperaturi de 10-12 grade Celsius, trebuie să avem în vedere că acestea vor fi doar în jurul prânzului. Totodată, trebuie să ai în vedere că ziua este mai scurtă și să îți planifici bine timpul, pentru a nu te prinde noaptea și frigul pe drum.

 

Reguli de siguranță dacă rămâi înzăpezit

Condusul iarna poate să fie dificil și pentru șoferii auto experimentați. Pe lângă sfaturile din video și cele de aici  ar mai fi important de știut și ce să faci în cazul în care te prinde un viscol puternic și rămâi înzăpezit:

  • rămâi în mașină și îți păstrezi calmul;
  • anunţi autorităţile prin apel la numărul unic de urgenţă 112;
  • semnalizezi poziţia autovehiculului lăsând plafoniera aprinsă sau folosind o lanternă;
  • pentru a evita asfixierea cu monoxid de carbon te asiguri că țeava de eșapament nu este acoperită de zăpadă;
  • pentru a menține o temperatură convenabilă, pornește motorul timp de 10 minute la fiecare oră;
  • deschide puţin fereastra, pentru a preveni o eventuală acumulare toxică.

Stai pe-aproape, vom reveni curând cu alte sfaturi utile, și nu uita: Fii prudent pe drum. Berea te așteaptă. Tu ai grijă să ajungi cu bine.

 

Urmărește întreg episodul Trafic Fm aici:

 

 

Articolul face parte din campania Din Trafic, derulată prin platforma DespreAlcool.ro, prin care Ursus Breweries încurajează respectarea regulilor de circulație, comportamentul corect în trafic și zero alcool la volan.