Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Mituri despre alcool

Crezi că știi care este adevărul despre alcool? Testează-ți cunoștințele completând quiz-ul de mai jos și vezi cât de bine știi să faci diferența între mituri și fapte despre consumul de alcool.


1. Consumul abuziv și pe termen lung poate avea consecințe grave asupra corpului tău. Printre ele se numără riscul de diabet, ciroza, tensiunea arterială ridicată și riscul de infarct.

2. Specialiștii au descoperit că alcoolul calmează persoanele agitate și ajută la scăderea riscului de apariție a cancerului.

3. Femeile și bărbații sunt egali chiar și în fața alcoolului. Astfel, o femeie poate bea până la 14 beri pe săptămână, fără a fi considerat consum abuziv.

4. Consumul abuziv și pe termen lung îți micșorează creierul. Pot apărea simptome precum deficitul de atenție, insomnii și problemele de memorare.

5. Printre persoanele predispuse la binge drinking (consumul de alcool în cantități mari și într-un timp cât mai scurt), se numără cele cu venituri și educație peste medie.

6. Alcoolul are un efect stimulant. Datorită lui, renunțăm la inhibiții, devenim mai sociabili și mai energici.

7. Toleranța la alcool nu crește odată cu trecerea timpului. Aceasta este un semn că ești deja afectat de consumul abuziv și că trebuie să reduci cantitățile de alcool.

8. Faptul că amesteci băuturile nu înseamnă că te intoxici mai mult cu alcool, ci doar că îți superi stomacul.

9. Consumul pe stomacul plin este mai sănătos decât cel pe nemâncate. Dacă stomacul tău este plin, alcoolul este mai greu preluat în sânge.

10. Orice cantitate de alcool trebuie evitată în perioada sarcinii. Consumul de alcool de către viitoarele mămici poate afecta fătul, ducând la apariția Sindromului Alcoolic Fetal.