Tensiunile familiale în contextul pandemiei

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)
17 iulie 2020

Am urmărit activitățile mai multor organizații neguvernamentale care au derulat o serie de programe pentru sprijinirea familiilor aflate în situații de violență, în perioada pandemiei; cu toate acestea, restul comunității pare că se află în tăcere despre acest subiect.

 

Daniela David, în cartea sa ”Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală” (Editura Polirom, 2015, Iași), vorbind despre profilul psihologic al românilor, spune că nivelul emoțiilor pozitive este mai scăzut, iar cel al emoțiilor negative mai crescut la români, în comparație cu țările din spațiul vestic. Tot ea vorbește despre o stimă de sine scăzută a românilor și despre faptul că în loc să schimbăm ceva, preferăm să negăm, să compensăm, lucru care generează o încredere în sine mai puțin stabilă. Așadar, uneori, în loc să fim conștienți  de cât de gravă este violența împotriva copiilor, a femeilor, dar și a bărbaților, alegem să ignorăm adevărurile dureroase.

 

Izolarea crește riscul violenței și al accentuării sărăciei!

ONU a alertat deja guvernele lumii în legătură cu creșterea semnificativă a cazurilor de violență în familie în această perioadă. În Franța, numărul cazurilor a crescut cu o treime în prima săptămână după declararea stării de urgenta.

A fi părinte este o provocare chiar și  în vremuri bune, cu atât mi mult într-o perioadă de criză. Distanțarea socială, autoizolarea, pierderea libertății, incertitudinea, închiderea școlilor, vulnerabilitatea economică, pierderea sau riscul pierderii locurilor de muncă au fost câteva dintre rezultate blocajului produs de pandemie. Covid-19  a devenit „inamicul nr. 1” al multor familii din România. Se știe deja că dezastrele pe scară largă, indiferent dacă sunt traumatice (atacuri teroriste), naturale sau de mediu (uragane, pandemii), sunt adesea asociate cu niveluri mai mari de tulburări mintale (cum ar fi depresie, abuzul de substanțe, tulburare de stres posttraumatic), violență în familie și abuzuri asupra copiilor.

Așadar, în perioada izolării, a carantinei, a distanțării sociale, copiii și părinții au petrecut mai mult timp împreună. Acest lucru a fost bun pentru unele familii, însă pentru altele s-a dovedit un adevărat coșmar.

Stresul provocat de pandemie, dar și alți factori emoționali au făcut ca unii părinți să-și piardă cumpătul și să fie violenți cu copiii, alții au consumat mai mult alcool în această perioadă, devenind mai agresivi,  iar unii au ajuns chiar la măsuri extreme (separare, divorț).

E ușor să-i condamnăm pe cei care fac astfel de abuzuri, însă nu ar trebui să uităm că acești oameni nu au fost ajutați în această perioadă, iar neputința lor a fost mai degrabă judecată. Studiul Demos, în colaborare cu IPP 2019, „Stiluri parentale şi influența asupra consumului de alcool la minori”, arată că nivelurile ridicate de consum de alcool se transmit din generație în generație și nu este vorba despre o moștenire genetică, ci despre comportamente învățate.

În același mod, violența nu este transmisă genetic, ci reprezintă un comportament care se învață și se  perpetuează, atunci când copiii ajunși adulți nu se vindecă și nu reușesc să se raporteze la alte modele mai bune în viață. Persoanele care au declarat că au un nivel ridicat de consum de alcool au avut la rândul lor părinți care au consumat în mod abuziv alcool. La rândul lor, copiii acestora au deja probleme cu consumul abuziv de alcool

Fără să generalizăm, dacă ați întâmpinat dificultăți în această perioadă, vă ofer mai jos câteva sugestii:

 

  • Conectarea cu familia extinsă, cu rudele apropiate, dar și cu cele mai îndepărtate, poate fi o soluție. Este foarte important să găsiți o persoană cu care să vorbiți, să-i spuneți prin ce treceți. Pentru a schimba atmosfera tensionată din casă, puteți să vă conectați pe net sau să sunați pe cineva cu care vă înțelegeți și care reușește să vă amelioreze starea de spirit.

 

  • Participați la o activitate on-line care să vă facă plăcere, să vă relaxeze, să vă dea energie pozitivă. Puteți să căutați un film, un concert sau grupuri de suport on line. Ascultarea online a unor slujbe religioase poate ajuta, iar de asemenea, dacă timpul vi-o permite, cursurile de yoga sau sport sunt foarte utile în această perioadă. Orice activitate care v-ar reduce nivelul de stres este binevenită. Veți vedea că, având o ocupație plăcută, vi se schimbă automat starea de spirit.

 

  • Gătiți în familie, este un moment bun să aduceți pace, liniște, creativitate și bucurii în viața voastră. Încercați să țineți cont de preferințele tuturor membrilor familiei și mai ales să-i implicați pe fiecare dintre ei în bucătărie. Nu a apărut degeaba cartea cu titlul „Mănâncă, roagă-te, iubește” (Elizabeth Gilbert) ; oricare ar fi ordinea lor, e important să le faceți pe toate.

 

  • Deși stați mai mult acasă, parcă nu mai aveți timp pentru nimic. Chiuveta e plină de vase, sunt haine aruncate peste tot, e nevoie să gătiți în fiecare zi, mai aveți de făcut și lecțiile online și temele pentru acasă. În aceste condiții, este bine să faceți doar atât cât puteți. Nu se întâmplă nimic grav dacă mai spălați din vase mai târziu sau mâine. Totodată, este un moment bun să implicați copiii mai mult în treburile casei: să-și aranjeze hainele, să spele vase etc.

 

  • Dacă aveți câteva minute, v-ați putea uita la fotografii din trecut, pentru a vă reaminti de vremurile bune, dar și ca să vedeți ce s-a schimbat în rău și mai ales de ce. Schimbările bune sau rele vin pentru că acesta este cursul firesc al vieții. Dacă pentru a vă fi bine trebuie să schimbați ceva, acum este momentul. Copiii au nevoie de un climat familial pozitiv, certurile, violența, consumul iresponsabil de alcool în familie, le pot schimba pentru totdeauna viața.

 

  • Și dacă tot am vorbit la început despre ONG-uri care oferă servicii, căutați pe net și veți vedea că o mulțime de organizații oferă gratuit consiliere psihologică. Nu ezitați să cereți ajutor, dacă aveți senzația că nu mai faceți față situației (câteva exemple: Asociația ANAIS, Casa Ioana, Asociația Necuvinte).

 

  • Organismul poate fi puternic afectat și de lipsa de vitamine. Nu ar strica măcar în perioadele cu stres mare să faceți o cură de vitamine (desigur, la recomandarea medicului de familie).

 

  • Nu-i greșit să le spuneți copiilor că aveți o perioadă mai grea și că aveți nevoie de colaborarea lor. Îi învățați în felul acesta că, într-o relație, reciprocitatea este importantă și că și ei pot contribui la pacea și liniștea din familie. Dacă vă veți sacrifica, veți ajunge și mai nefericiți, iar mai devreme sau mai târziu, se poate să aveți de suferit.

 

  • Chiar dacă sunteți epuizați, sportul este de mare ajutor. Puteți să vă plimbați sau să faceți puțină gimnastică. Un masaj v-ar prinde foarte bine.

În plus, vă recomand să citiți „Ziua în care m-am iubit cu adevărat” de Andreea Săvulescu:

„O carte în care m-am întors la copilul meu interior şi i-am oferit ceea ce nu a avut. Vorbesc despre tehnicile de vindecare, cele care pe mine m-au ajutat. În Ziua în care m-am iubit cu adevărat am scris despre cum mi-am luat puterea înapoi”.

Bullying online și offline

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Adolescența – între provocări și influențe

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Atât anturajul nostru, cât și al copiilor noștri, par un lucru atât de firesc, încât nici nu sesizăm uneori cât de mult ne influențează La întrebările „De ce ne...

Check-in, chats sau în parc: cum rămân conectați copiii după izolare

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

„STĂM ACASĂ” a devenit nu doar un mesaj, ci un mod de a trăi în ultimele luni Pandemia de COVID-19 ne-a schimbat viața tuturor, începând cu programul școlar, până...

Top 5 rezoluţii de wellness pe care le poți face de Anul Nou

Scris de Laura Ene

Suntem aproape de finalul anului și cei mai mulți dintre noi consideră potrivit să facă bilanțul acțiunilor din ultimele 12 luni Fie că ne orientăm spre câștigurile...

8 alimente care ne ajută împotriva asteniei

Scris de Laura Ene

O alimentație bogată în vitamine și minerale te poate ajuta să depășești mai ușor perioada asteniei de sezon, așa că iată o listă cu câteva alimente mai eficiente...

Apatie? Depresie? Despre astenia de sezon și cum să o combatem

Scris de Laura Ene

Dacă în această perioadă te simţi lipsit de energie, nu ai chef de aproape nimic, ai putea fi apatic sau poate depresiv Simţi că tragi de tine în fiecare moment al zilei...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool