Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Femeile si munca

     

Pe masura ce rolurile se schimba, femeile tind sa adopte stiluri de viata si modele de consum de alcool ce sunt mai similare celor ale barbatilor.

In mod traditional, barbatii beau mai mult decat femeile in majoritatea societatilor in care se consuma alcool. Totusi, in ultimele decenii, aceasta diferenta este din ce in ce mai mica in multe societati.

Cresterea consumului de alcool in randul femeilor poate sa aiba legatura cu faptul ca femeile preiau ceea ce odata erau considerate roluri traditional masculine, precum invatamantul superior, carierele, responsabilitati financiare crescute pentru familiile lor, si alte preocupari si responsabilitati. Pe masura ce rolurile se schimba, femeile tind sa adopte stiluri de viata si modele de consum de alcool ce sunt mai similare celor ale barbatilor.

S-a constatat faptul ca atat barbatii cat si femeile consuma cantitati mai mari de alcool pe masura ce salariile lor cresc. Cercetarile efectuate in Statele Unite sugereaza faptul ca este o probabilitate mare ca femeile care consuma alcool peste medie sa fie printre cele care sunt singure, divortate sau separate; care nu au copii; care au un nivel ridicat de studii; si care isi desfasoara activitatea intr-o profesie dominata de barbati. Cercetarile efectuate in Marea Britanie au condus la obtinerea de rezultate similare. Aceasta inseamna ca femeile de succes, independente, moderne adesea consuma mai mult alcool decat mamele si bunicile lor.

Atunci cand serviti o bautura cu colegii sau in cadrul unor activitati de afaceri, amintiti-va ca organismul dumneavoastra reactioneaza la alcool in mod diferit fata de cel al colegilor dumneavoastra de sex masculin. Aveti grija sa nu tineti pasul cu barbatii in ceea ce priveste cantitatea de alcool consumata deoarece alcoolul poate afecta organismul dumneavoastra mai rapid.

Aveti grija de dumneavoastra asigurandu-va ca serviti o masa si beti apa din abundenta daca intentionati sa consumati alcool.

In cazul majoritatii oamenilor – atat barbati cat si femei – experienta unui consum moderat de alcool este una pozitiva si placuta. Un sfat util pentru orice femeie responsabila este sa va cunoasteti limitele personale si sa discutati cu medicul dumneavoastra cu privire la nivelul de consum de alcool care este potrivit pentru dumneavoastra – daca este cazul.

Politicile angajatorului privind consumul de alcool

Angajatorul dumneavoastra are o politica privind consumul de alcool?

Multe guverne incurajeaza angajatorii sa adopte o politica clara privind alcoolul si multi actioneaza astfel.

La un moment dat era acceptat consumului unei bauturi alcoolice in timpul pauzei de masa, dar acum este frecventa interzicerea de catre angajatori a consumului de alcool pe perioada programului de lucru. Ei pot, de asemenea, sa stabileasca o limita a cantitatii acceptabile de alcool pe care un angajat o poate avea in sange pe durata programului de lucru. Astfel, daca ati consumat alcool in exces in noaptea anterioara, este posibil sa depasiti limita in urmatoarea zi de lucru si sa va puneti in pericol locul de munca.

In unele profesii, consumul de alcool si munca pur si simplu nu sunt compatibile. Unii angajatori, precum companiile aeriene, pot avea o abordare de toleranta zero si insista ca personalul sa nu prezinte nicio urma de alcool in sange pe perioada programului de lucru.

Persoanele care sofeaza sau actioneaza utilaje in cadrul desfasurarii activitatii lor profesionale vor descoperi ca regulile privind consumul de alcool sunt stricte, si ca orice incalcare poate contraveni legii. Angajatii din cadrul sistemului sanitar, fortelor de politie, personalul militar, si cei care ofera servicii de asistenta copiilor se numara printre profesionistii care se supun unor reguli stricte privind consumul de alcool.

Desfasurarea activitatii profesionale in domeniu

Multe femei lucreaza in spatii in care se servesc bauturi alcoolice.

O cariera in domeniul ospitalitatii poate fi foarte distractiva, dar se poate dovedi provocatoare cateodata. Uneori va trebui sa refuzati clienti carora este posibil sa nu le placa acest lucru.

Trebuie sa beneficiati de pregatire temeinica privind modul in care trebuie sa tratati persoanele in stare de ebrietate si/sau agresive si modul in care sa detensionati situatii de acest tip. Daca lucrurile devin dificile, trebuie sa predati conducerii gestionarea situatiei sau, in cazul in care dumneavoastra ocupati o functie de conducere, sa predati gestionarea situatiei autoritatilor competente.