Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Siguranta in noptile petrecute in oras

E nemaipomenit sa te intalnesti cu prietenii la o bere, insa consumul in exces va poate compromite siguranta personala.

     

Daca beti prea mult la o iesire in oras, judecata dumneavoastra poate fi afectata, veti deveni mai neatenta si va puteti supune unei situatii riscante.

Drink spiking („Botezarea” bauturii)

„Drink spiking” se refera la amestecarea ilegala a unei substante intr-o bautura cu intentia de a face rau consumatorului.

Simptomele unui astfel de „botez” al bauturii depind de substanta amestecata in bautura. Printre semnele care indica amestecarea bauturii se numara dezorientarea, ameteala, halucinatiile, greata si starea de voma.

In bautura poate fi pusa orice substanta. Una din substantele frecvent adaugate in bautura este flunitrazepam, cunoscuta si sub denumirea de Rohypnol sau „substanta care faciliteaza agresarea sexuala”.

Pentru a va proteja impotriva unui astfel de eveniment, beti bere direct din sticla sau din doza – este mai greu sa pui o substanta in sticla sau in doza. In plus, nu scapati bautura din ochi si nu acceptati o bautura din partea unei persoane pe care nu o cunoasteti si care nu va inspira incredere.

Daca incepeti sa resimtiti simptome de „drink spiking”, cereti unui prieten apropiat sau persoanei responsabile din conducerea localului sa va ajute si consultati imediat un medic.

Agresiunea

Nimeni nu trebuie sa fie supus unor agresiuni care pot rezulta in abuzuri sau violenta. Din nefericire, lumea este plina de tot felul de indivizi.

Daca iesiti in oras, este important sa consumati bauturi alcoolice moderat pentru a va mentine controlul si pentru a fi atente tot timpul la ce se intampla in jurul dumneavoastra.

Va oferim mai jos o serie de recomandari la care sa va ganditi inainte de a va intalni cu prietenii:

  • Planuiti-va iesirea din timp. Ganditi-va unde va intalniti. Veti bea mult mai putin daca va dati intalnire intr-un restaurant sa serviti masa si sa beti un pahar decat daca veti merge intr-un bar aglomerat si galagios.
  • Faceti-va un plan pentru incheierea serii. Sa aveti cu dumneavoastra numere de telefon ale unor companii de taxi cunoscute. Nu apelati la taxiuri fara autorizatie. O alta solutie este sa apelati la un sofer in care aveti incredere si care nu conduce sub influenta alcoolului.
  • Incercati sa plecati in grup
  • Luati intotdeauna cu dumneavoastra un telefon mobil

Cea mai buna masura de protectie este insa sa nu consumati prea mult alcool si sa evitati persoanele cu care nu vreti sa aveti nimic de a face. In cazul in care o persoana adopta o atitudine agresiva fata de dumneavoastra, raspundeti politicos si apoi indepartati-va. Incercati sa plecati impreuna cu altcineva din grup. Ar fi bine sa aveti un dispozitiv de alarma personal. Si bineinteles – nu conduceti sub influenta alcoolului – apelati la alte modalitati pentru a va deplasa.