Federația Non-guvernamentală pentru Copii (FONPC), CDEP Step by Step, cu sprijinul Ursus Breweries, a lansat, în 2019, proiectul “Reziliența și prevenirea violenței în contextul consumului excesiv de alcool în familiile din România”.
Proiectul a fost derulat în perioada aprilie 2019 – aprilie 2020 și a avut ca scop prevenirea consumului excesiv de alcool și a violenței în contextul consumului excesiv de alcool, prin informarea părinților și promovarea unor metode de educație pozitivă pentru familiile din România.
Seria a fost o continuare a proiectului “Educație parentală și prevenirea consumului de alcool”, derulat de ” FONPC, CDEP Step by Step și Ursus Breweries în perioada iunie 2017 – decembrie 2018, care a identificat o necesitate: sprijinirea părinților cu informații și metode pentru prevenirea consumului de alcool în rândul adolescenților.
Proiectul se bazează pe un amplu studiu realizat de Ursus Breweries, în parteneriat cu Demos Marea Britanie și Institutul de Politici Publice, despre stilurile parentale și modul în care acestea influențează dezvoltarea copilului, în special comportamentele de risc, cum ar fi consumul de alcool în rândul copiilor.
“Stilurile parentale și influența lor privind consumul de alcool în rândul minorilor” a identificat o legătură între părinții “autoritari” și o probabilitate mai mare de a întâmpina probleme legate de consumul de alcool de către copiii lor.
În cadrul proiectului din 2017 și 2018, peste 2000 de părinți din București și din județele Brașov, Buzău, Cluj și Timiș au beneficiat de informare și consiliere din partea experților în psihologia copilului. Peste 187 de educatori au participat, de asemenea, la ateliere de învățare despre modalitățile de a sprijini părinții în combaterea consumului de alcool de către copii.
Programul a continuat și în 2019 în șapte județe din România (Brașov, Buzău, Sălaj, Timiș, Satu Mare, Vaslui, Dâmbovița) și București, prin workshop-uri menite să crească competențele profesioniștilor din educație în lucrul cu părinții. În mod similar, ateliere au fost, de asemenea, organizate cu părinții. În cadrul proiectului, profesioniștii implicați în program care lucrează cu părinții au primit acces la platforma educatieparentala.ro. Aceasta oferă profesioniștilor cadrul necesar pentru specializare în comunicarea cu părinții și le oferă posibilitatea de a deveni educatori parentali.
Temele abordate în cadrul atelierelor au fost centrate în jurul abilităților parentale, gestionarea stresului și furiei, comunicarea eficientă cu copiii, reziliența, disciplina și regulile, prevenirea abuzului și prevenirea consumului de alcool în familie. Mai mult, in 2019, a fost lansat Ghidul “Părinți eficienți – Calea pentru a avea un copil fericit.
Incidența consumului de alcool în rândul adolescenților din România, potrivit raportului Național al Copiilor și Tinerilor din România, 2017, care citează un studiu european, este de aproximativ 37% dintre elevii care au răspuns au consumat pentru prima dată alcool la vârste cuprinse între 13 și 16 ani, cu un procent de 8,03% aflat între 11 și 12 ani.
În perioada 2022-2023 am organizat ateliere online pentru părinți și educatori ce au vizat 4 mai teme în care am integrat informații despre prevenirea consumului de alcool: comunicarea cu adolescentul, importanța sportului în viața tinerilor, dependența de tehnologie, prevenirea adicțiilor. În paralel, pentru cadrele didactice am derulat ateliere în format fizic despre comunicarea non-violentă. Au beneficiat în mode direct de acest program peste 1.400 de persoane – părinți și asistenți maternali, profesori, mediatori și consilieri școlari, psihologi, asistenți sociali și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care lucrează cu minori.