Adevărul despre frumusețe

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)
24 martie 2018

„Frumuseţea este mai importantă decât orice scrisoare de recomandare”, spunea Aristotel.

 

Foarte reprezentativ acest citat și pentru zilele noastre când frumusețea are o imagine atât de limitată la șabloanele create de lumea modei, a filmului și a produselor de înfrumusețare.

Studiile arată că pentru bărbați etalonul frumuseții ar fi femeia tânără, cu talie mică, ochi mari, gură cărnoasă, piele catifelată, păr lucios etc. Tot cercetătorii spun că femeile s-ar uita mai întâi la bugetul și poziția socială a bărbatului, apoi la caracteristicile fizice, la cele care denotă maturitatea sexuală precum: o bărbie proeminentă, un maxilar puternic, ochi mari și un nas mic.

Într-un bar câțiva tineri în fața unui pahar cu bere discutând aprins despre „agățat”. Unul dintre băieți spune: „Nu înțeleg de ce suntem judecați pentru că întoarcem capul după o tipă care are un dos bombat, buze focoase și sâni cosmici ? Oare când mergi într-un restaurant salivezi când vezi o bere bună și-un hamburger sănătos sau când vezi o salată sau o supă cremă de ciuperci?”. Una dintre fete, ofticată, îi răspunde tipului: „Oare noi, dacă ați trece pe stradă tu și George Clooney în același timp, oare după care dintre voi ne-am uita?”.

Interesant este că tânărul nu a spus că ar fi întors capul după o tipă înaltă, „slabă ca o așchie” și îmbrăcată cu nu știu ce haine de la o celebră casă de modă, ci face referire la corpul de forma unei clepsidre, așadar la forme ale corpului. Este la fel de drept că „o dă în bară” când pune egal între frumos și gustos.

 

O mini încercare de cercetare asupra frumuseții te bagă în depresie.

Am dat căutare pe internet la cuvântul „frumusețe” și am primit doar articole despre cum să te machiezi, cum să arăți mai tânără, la ce salon să mergi ca să fii frumoasă, ce trucuri să folosești, însă nimic despre frumusețea interioară. Cât despre frumusețea feminină sau masculină, modelele pe care media le promovează sunt cele împrumutate de la Hollywood și de pe la emisiunile TV.

E greu de zis care este modelul de frumusețe pe care ar trebui să-l promovăm. Poate femeia a căror buze sunt atractive pentru că rostesc cuvinte frumoase, a cărei ochi sunt frumoși pentru că văd bunătatea din oameni, a cărei păr este superb pentru că un copil își plimbă zilnic mâinile prin el și care este potrivit de slabă pentru că își împarte mâncarea cu săracii. Și la fel de bine ar putea fi bărbatul care îți aduce flori, care te ascultă orice-ar fi, cu care poți să plângi și să râzi, acela care se joacă cu un copil, care se emoționează când ascultă un cântec frumos și care este destul de puternic ca să te protejeze atunci când ai nevoie și de dur când are de spus anumite lucruri.

Mi-am adus aminte și de articolul „Tanti Sofica” scris de Mihai Găinușă, în care „frumusețea feminină” te face să te gândești serios că bunul simț este un criteriu fundamental care te ajută să fii frumos.

Azi m-am limitat la cercetări cotidiene, folosind metodele vremurilor noastre, adică sportul cel mai des utilizat: „fuga pe internet”. Am văzut cum stăm cu definițiile frumuseții, așa că am mers mai departe dând căutare cu următorul titlu: „Frumusețea interioară ar trebui să fie de ajuns.”

 

Ce credeți că am găsit ?

Ar fi simplu să vă spun eu dar mă gândesc că e mai interesant să vă las să descoperiți singuri.

Bullying online și offline

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Adolescența – între provocări și influențe

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Atât anturajul nostru, cât și al copiilor noștri, par un lucru atât de firesc, încât nici nu sesizăm uneori cât de mult ne influențează La întrebările „De ce ne...

Tensiunile familiale în contextul pandemiei

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Am urmărit activitățile mai multor organizații neguvernamentale care au derulat o serie de programe pentru sprijinirea familiilor aflate în situații de violență, în...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool