Alimente de toamnă bune pentru sănătate

Scris de Laura Ene
1 noiembrie 2019

Chiar dacă ne-am bucurat de temperaturi ridicate și vreme agreabilă până în ultimele zile ale lui octombrie, asta nu înseamnă că toamna nu a venit.

 

Ba dimpotrivă, aș putea spune. Nu trebuie decât să mergem în piață și să ne convingem. Fructe și legume care mai de care mai colorate și mai parfumate tronează la loc de cinste în orice piață.

Și cum un principiu de bază în nutriție ne spune că dacă avem multe culori în farfurie avem și varietate și sănătate, atunci tot ce avem de făcut este să alegem inteligent din bogățiile cu care ne răsfață toamna.

Rădăcinoase pentru viață lungă

 

Prima alegere pe care te sfătuiesc să o faci este în privința rădăcinoaselor.

Nu te feri de ele și alege-le cu încredere!

Rădăcinoasele sunt sărace în calorii dar bogate în nutrienți ce promovează sănătatea, longevitatea și pierderea kilogramelor.

 

  • Țelina are 42 Calorii/100 g și vitamine precum A, C și K.

 

  • Morcovii au 41 Calorii/100 g și sunt bogați în betacaroten, un antioxidant puternic.

 

  • Ceapa, cu 42 Calorii/100 g, este un adevărat antibiotic natural.

 

  • Păstârnacul, cu 72 Calorii/100 g, este o sursă bună de fibre, vitamina C, calciu și fier. Și acestea sunt doar câteva dintre ele.

 

Fă o supă cremă de rădăcinoase și mănânc-o la prânz. Este foarte sățioasă și gustoasă.

Poți încerca, de asemenea, să-ți faci chipsuri de legume, pe care să le consumi la gustare, crude, însoțite de un dressing de iaurt și ierburi aromate.

Sau taie rădăcinoasele julienne, pune-le într-o tavă de cuptor și stropește-le cu 2-3 pufuri de ulei, sare și condimente după gust. Dă-le la cuptor cât să devină crocante.

Dovleac pentru sănătatea ochilor

 

A doua alegere inteligentă pe care te sfătuiesc să o faci toamna este dovleacul. Deși are dulceața unui fruct, dovleacul are doar 26 Calorii/100 g. De asemenea, conține o cantitate redusă de carbohidrați (6,5 g/100 g), ceea ce îl face ideal de consumat chiar și seara.

Dar cele mai mari beneficii ale dovleacului sunt în privința sănătății, întrucât este un pachet de vitamine și minerale. Conține vitamina A, vitamina E, vitamine din complexul B, dar și minerale precum calciu, zinc, fosfor și potasiu.

Astfel, crește rezistența la infecții, previne tulburările de vedere și încetinește procesul de îmbătrânire celulară.

Consumă-l sub formă de supă cremă (te asigur că este de-a dreptul de-li-cioa-să) sau, mai simplu, copt cu câțiva mieji de nucă presărați deasupra.

Fructe de toamnă pentru imunitate

 

A treia alegere inteligentă o reprezintă fructele de toamnă, bogate în vitamine și minerale, care contribuie la întărirea sistemului imunitar.

 

  • Gutuile și prunele au 57 Calorii/100g și sunt bogate în antioxidanți și pectină.

 

  • Perele au 58 Calorii/100 g și ajută la scăderea colesterolului rău.

 

  • Strugurii au 80 Calorii/100 g și au proprietăți regeneratoare și detoxifiante.

 

Atenție însă cum le consumi! Chiar dacă sunt foarte sănătoase, fructele sunt totuși un desert și ar trebui consumate ca atare.

 

Nu le ține tot timpul la îndemână, astfel încât să nu fii tentat să ciugulești.

Cel mai bine este să le mănânci în prima parte a zilei, la micul dejun sau la gustarea de dimineață, și să nu depășești 2 porții de fruct pe zi.

O porție înseamnă un fruct mediu sau cât intră într-un căuș.

Și pentru că toamna este anotimpul mustului, iată cum să-l consumi fără să se simtă pe cântar:

Bea o cană de maximum 250 ml de must pe zi. Pentru că, deși păstrează beneficiile strugurilor, mustul este mult mai concentrat caloric. 100 ml de must înseamnă 100 Calorii.

Murături pentru tranzitul intestinal

 

Fie că le-ai pus deja la murat sau te pregătești să le pui, află că legumele murate sunt o sursă naturală de probiotice, adică de bacterii sănătoase, care ajută la reglarea microflorei intestinale.

Ele cresc rezistența sistemului imunitar, previn alergiile și toxiinfecțiile alimentare și sunt capabile chiar să reducă nivelul colesterolului rău.

Atenție însă! Vorbim de murături conservate în saramură, nu în oțet

Pot fi murături asortate, castraveți, gogoșari, conopidă, varză, ciuperci și, preferatele mele, vinete umplute.

Atenție la consumul de alcool

Nu în ultimul rând, te rog să ai grijă la alcool.

Consumat în exces, acesta afectează creierul, inima, ficatul, pancreasul și chiar sistemul imunitar.

De asemenea, cu cât o persoană consumă mai mult alcool, cu atât crește riscul de a dezvolta diverse tipuri de cancer. Este vorba despre cancer de gât și cap, cancer esofagian, cancer de ficat, cancer de sân sau de colon.

Așadar, consumă alcool cu moderație!

Și asta înseamnă, conform ghidurilor internaționale, maximum 2 porții pe zi pentru bărbați și o porție pe zi în cazul femeilor.

O porție înseamnă, de exemplu, 330 ml de bere blondă.

 

Până data viitoare bucură-te de bogățiile toamnei și nu uita să-ți spui mereu „Sănătate, te iubesc !”

Cum să eviți risipa alimentară printr-o depozitare inteligentă?

Scris de Laura Ene

Cu toții ne dorim să reducem risipa alimentară și să ne bucurăm de alimentele cumpărate pe o perioadă cât mai lungă  Atunci când consumi mâncare proaspătă,...

De ce ne cade părul? Cauze și recomandări

Scris de Laura Ene

Podoaba capilară a fost dintotdeauna un simbol al frumuseții, sănătății și identității personale De-a lungul timpului, părul a avut un rol esențial în definirea...

Reflux gastric: top 5 remedii simple

Scris de Laura Ene

Ce este refluxul gastric Cauze, simptome și tratament Refluxul gastric, cunoscut și sub numele de boala de reflux gastroesofagian (BRGE), este o afecțiune în care conținutul...

Cum să eviți risipa alimentară printr-o depozitare inteligentă?

Scris de Laura Ene

Cu toții ne dorim să reducem risipa alimentară și să ne bucurăm de alimentele cumpărate pe o perioadă cât mai lungă  Atunci când consumi mâncare proaspătă,...

Flaviu Odorhean, somelier de bere: „Berea potențează gustul și intensitatea alimentelor”

Scris de Despre Alcool

De ce nu am avea, la masă, cât mai des, mai multă bere în mai multe sortimente Ce ne împiedică să experimentăm diverse combinații între gusturile mâncărilor și...

De ce ne cade părul? Cauze și recomandări

Scris de Laura Ene

Podoaba capilară a fost dintotdeauna un simbol al frumuseții, sănătății și identității personale De-a lungul timpului, părul a avut un rol esențial în definirea...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool