“As putea sa traiesc doar cu cartofi prajiti si salata de boeuf”

Scris de Simona Tache
14 martie 2018

„Suntem ceea ce iubim” a zis, la un moment dat, Nichita Stănescu.

 

Adică putem să fim un humus cu sâmburi de rodie, în unele zile, ba chiar și o bere bună sau un espresso perfect, asta dacă nu e vorba fix de momentul în care suntem papanași cu dulceață de afine și multă smântână sau tiramisu cu fructe de pădure ori ciocolată de casă. În cele ce urmează, voi realiza portretele din mâncare și băutură ale unor oameni care-mi sunt mie simpatici. Îi voi picta cu supă cu găluști, ori cu coaste de porc la grătar, ori poate cu curry thailandez, sushi sau paella cu fructe de mare, în funcție de ce-mi vor răspunde ei la întrebările puse cu mare poftă de mâncare.

Voi lucra cu materialul clientului, adică. Astăzi e rândul Monicăi Althamer.

Monica arată ca o zână bună și asta și e.

Dacă o suni, o găsești mai mereu înjurând (da, și zânele înjură și încă cum!) și agitându-se să ajute pe cineva bolnav.

De vreo 10 ani, ajută pacienții români cu afecțiuni oncologice să navigheze prin sistemul de sănătate, să obțină second opinions și să găsească soluții.

A terminat Teologie, a fost secretar de stat tehnocrat, în Ministerul Sănătății, e voluntar MagiCAMP și mama Zianei.

S-a născut la Caracal, a crescut în Bucovina, acum locuiește la Timișoara și are o grămadă de prieteni extraordinari. Am scris mai mult despre ea aici .

Iar, de data asta, am decis să o iau la întrebări despre mâncare. Pentru că și zânele mănâncă.

Care e cea mai bună mâncare pe care ai mâncat-o ever?

Niște bucăți de cașcaval, mâncate cu alte bucăți de cașcaval, pentru că nu aveam pâine ☺. Tocăniță de porc cu mult usturoi, făcută de prietena mea, Alvina, în anii studenției. Slănină cu brânză și ceapă, mâncată neapărat la 2 noaptea, cu prietenii mei, Narcis și Mihaela – partenerii mei de atacuri asupra ficatului. O mâncare fără nume, ceva cu ceapă călită în mult ulei, amestecată apoi cu roșii, ardei copt și usturoi, mâncată cu mămăligă, direct din tigaie, la o masă mică, cu 3 picioare, într-un sat din Oltenia, în copilărie.

 

Dar cea mai proastă?

Nu pot nici să văd mâncăruri în care se combină ceva dulce cu ceva sărat – fripturi combinate cu compoturi sau dulcețuri, sosuri dulci, pizza cu fructe. Cea mai proastă mâncare pe care am gustat-o, pentru că nu am reușit să înghit nici măcar o bucată, conținea carne de curcan și ceva ce semăna cu marmeladă de prune.

Am stat nemâncata prin Belgia câteva zile, pentru că astfel de mâncăruri sofisticate au fost servite la fiecare masă – supe în care pluteau vietăți ale mării, curcan cu dulceață, rață cu zahăr ars. Ca să fie și mai chinuitor, am făcut foamea cu toate astea pe masă, în timp ce un miros de shaorma, venit dintr-o cârciumă mică de pe aceeași stradă, m-a ținut în pragul leșinului de poftă și de foame timp de 3 zile.

 

Supa ta preferată? Felul principal? Desertul preferat?

Nu mănânc supe, nici măcar atunci când le fac eu (sper că nu citește fiică-mea). Mănânc uneori ciorbă de fasole cu afumătură sau ciorbă rădăuțeană.

Aș putea să trăiesc doar cu cartofi prăjiți și salată de boeuf făcută de mama sau de prietena mea, Elena (doar ele știu combinația perfectă ☺). Și cum nu am parte des de salată de boeuf făcută de ele, în general, felul principal preferat înseamnă pentru mine cartofi prăjiți. În varianta ideală, cartofii ăștia au un grătar de porc și mujdei de usturoi lângă. Desertul preferat e un tort cu cremă de lămâie, un antidepresiv foarte eficient, inventat de prietena mea, Dana.

 

Când ai mâncat ultima oară până ți s-a făcut rău, cât ai mâncat și, mai ales, ce?

Cel puțin o dată pe săptămână mănânc până mi se face rău. De fapt, prima mea masă se întâmplă zilnic spre seară, când, fiind în pragul leșinului, mănânc repede și prea mult – să fie și pentru mesele sărite până seara.

În 2016, într-o perioadă în care mâncam rar și dormeam și mai rar, mi-au adus prietenii mei, Narcis și Mihaela, o oală de varză călită făcută de bunica Ghighi, la Sinaia. Era vineri seară, așa că trebuia să recuperez toate mesele sărite în săptămâna respectivă. Am mâncat aproape toată oală cu varză, însoțită de o cantitate la fel de mare de mămăligă.

 

Când ai băut ultima oară prea mult și ți s-a întâmplat ceva greu de uitat?

În ultimii 15 ani, nici apă n-am consumat în cantități suficient de mari.

 

Cum faci când ți-e foame? Iese monstrul din tine? Zi-mi o poveste cu monstrul ăsta. Dacă tu n-ai monstru, sigur te-ai întâlnit cu ai altora.

Monstrul din mine ar putea, dacă ar fi un monstru drăguț, să-mi amintească să mănânc în zilele în care uit că trebuie să fac și asta. Dar nu e drăguț, așa că, în general, apare seară sau când intru nemâncată în vreun magazin alimentar și mă obligă să cumpăr și să mănânc o mulțime de porcării.

 

Dacă ai fi o legumă, ce ai alege să fii? Dar dacă ai fi un fruct?

Cartof. Căpșună.

 

Dacă ar fi să mănânci toată viața un singur fel de mâncare, care ar fi acela?

Cartofi prăjiți.

 

Ce ai mâncat la ultima masă? Ce o să mănânci la următoarea?

 E ora 17:45 și până acum am mâncat 3 cafele. Ultima masă a fost aseară – prea multă carne de porc la grătar. Dacă înving monstrul din mine, care mă cam ispitește să trag o fugă la supermarketul din cartier, o să mănânc mazărea cu morcovi făcută de mine. Actualizare informație, ora 19:17: nu am învins monstrul, tocmai am mâncat lasagna și multă înghețată de ciocolată.

 

Ce merge cel mai bine lângă o bere?

Cartofii prăjiți. Coastele de porc. Cârnații picanți.

 

Bucătarul preferat? Poți să o numești și pe bunica ta, ba chiar și pe tine, important e să argumentezi.

Doamna Polonic (Florența Ilie), “generalul” bucătăriei MagiCAMP – pentru că doar ea m-a convins să gust și să aflu astfel că îmi și plac mâncăruri pe care spuneam că nu le voi mânca vreodată. Și mai ales pentru că doar mâncarea făcută de ea mă face să cred uneori că bunica mea e încă în lumea asta și că o ajută pe Florența la bucătărie, uneori.

 

Ciocolată sau vanilie? Cafea sau Ceai? Migdale sau fistic? Ulei de măsline sau unt? Porc sau pește?

Mozarella sau parmezan? Rucola sau spanac? Pizza sau paste? Sos de roșii sau sos de smântână? Ceapă sau usturoi? Mentă sau busuioc? Vișine sau fructe de pădure? Mâncarea mamei sau mâncarea bunicii? Bicicletă sau mașină? Facebook sau Instagram?Mihaela Rădulescu sau Andreea Marin?

Ciocolată. Cafea. Nici migdale, nici fistic. Unt. Porc. Mozarella. Spanac. Pizza. Sos de smântână. Ceapă și usturoi.  Mentă. Vișine. Mâncarea bunicii. Mașină. Facebook. Mă așteptăm să urmeze flori, filme, fete sau băieți, melodii sau cântăreți. Rămâne “He-he” răspunsul la ultima întrebare.

 

Dă-mi un sfat înțelept care chiar să-mi folosească în viață. Dacă ai mai multe, nu te reține.

Drink beer – no great story ever started with someone eating a salad!

“Paste quatro formaggi, iahnie de fasole cu murături, sushi, cartofi prăjiți cu mujdei, gogoși mici, cu lapte, tăvălite prin zahăr”

Scris de Simona Tache

Azi, voi vorbi cu Ileana Andrei Ileana a făcut Facutatea de Litere, apoi un master în comunicare Primul ei job a fost la televiziunea din Slatina, unde era reporter, editor de...

“Ciorbă de afumătură, acrită cu zeamă de varză, piftie, papanași, plăcintă de dovleac”

Scris de Simona Tache

Azi, voi vorbi cu Dragoș Vasile Dragoș e un entuziast povestitor al mâncării, după cum veți vedea în cele ce urmează Ne cunoaștem de vreo 15 ani, am împărțit multe...

“Șnitele din pulpe de pui, salată boeuf, miel la cuptor, tuslama, gogoși mici, tăvălite în miere”

Scris de Simona Tache

Azi, voi vorbi cu Diana Popescu Diana e jurnalistă de vreo 20 de ani A lucrat la Adevărul, apoi la Gândul, iar, în ultimii mulți ani, lăsase presa scrisă pentru...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool