Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
  • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

    Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

    Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

    Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

     

  • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

  • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

  • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

    A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

  • Laura Ene, medic diabetolog şi nutritionist, fondatoare a Cardiometabolic Institute, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România, medic expert în cadrul clinicii KiloStop și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

  • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
    Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

  • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

  • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

  • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

  • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

  • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

    Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

    A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

    Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

    In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

    Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

    Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

  • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

  • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

  • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

  • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

    În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

Cand mananc mancare de castraveti murati
sunt fericit

Scris de Simona Tache
day-icon 14 March 2016 Simona Tache

“Suntem ceea ce iubim” a zis, la un moment dat, Nichita Stănescu. Adică putem să fim și o salată de vinete, în unele zile, ba chiar și o bere bună sau un fresh de portocale, asta dacă nu e vorba fix de momentul în care suntem papanași cu dulceață de afine și multă smântână. În cele ce urmează, voi realiza portretele din mâncare și băutură ale unor oameni care-mi sunt mie simpatici. Îi voi picta cu supă cu găluști, ori cu coaste de porc la grătar, în funcție de ce-mi răspund ei la întrebările puse cu mare poftă de mâncare. Voi lucra cu materialul clientului, adică. Azi, e rândul amicului meu, Dragoș Vărșăndan.

 

foto Dragos Varsandan

 

Dragoș e genul ăla de prieten care nu e niciodată deprimat. E numai bun să-l suni când ai o zi proastă, ca să te scoată la masă și să te facă să râzi. E jurnalist, antreprenor, social drinker, gurmand și degustător de vinuri. A lucrat în presa scrisă vreme de 15 ani și a fost, pe rând, redactor sef adjunct la revista Viva!, redactor șef al revistelor TV mania și TV Satelit și Directorul Executiv al Diviziei de Reviste de la Ringier România. De patru ani jumate este proprietarul www.theliquorstore.ro, cel mai complet magazin online de băuturi din România, și autorul unui blog în care povestește pe larg despre vinurile bune sau licorile fine pe care le degustă. În calitate de gurmand, știe toate locurile în care se mănâncă bine din oraș. Practic, dacă ar exista, în România, un singur post de mâncător-băutor social, el ar fi cel selectat, din milioane de candidați. Ia să-l întrebăm noi, în cele ce urmează, fix despre ce-i place lui mai mult și mai mult:

 

Care e cea mai bună mâncare pe care ai mâncat-o ever?
Am avut norocul să locuiesc cu bunicii mei până la facultate, iar gustul mâncării făcute de bunică-mea a rămas, pentru mine, inegalabil. Am și acum în minte imaginea ei în bucătărie. Maia, așa cum îi spuneam noi, își petrecea probabil mai mult de jumătate din zi acolo, printre oale și linguri, pregătind o mulțime de bunătăți. Inutil să vă mai spun ce minunății ieșeau din mâna ei. Eram o familie de răsfățați. Făcea câte două-trei feluri de mâncare pe zi și simțeai că o face cu drag. Când era singură în bucătărie, o mai surprindeam și cântând. Era cel mai vesel și mai blând om pe care l-am cunoscut și avea o voce care-ți făcea pielea de găină. Însă, mai mult decât orice, era o bucătăreasă fără cusur. Îi plăcea să mănânce și ne iubea foarte mult pe noi, pe nepoți, de-asta cred că gătea așa de bine. Orice mâncare ieșită din mâna ei era făcută cu dragoste pentru noi și pentru gustul bun. Apoi, am avut norocul să mănânc în sute de restaurante și în câteva cu stele Michelin și am gustat multe lucruri incredibile, imposibil de descris în cuvinte, dar când mănânc o salată de vinete, un borș de legume, o mâncare de castraveți sau de mărar, cum făcea Maia, sunt fericit.

 

Dar cea mai proastă?
Pe cele mai proaste le-am uitat. Nu îmi încarc memoria cu ele. Îmi aduc minte de un Revelion petrecut la Tismana, într-un hotel prost încălzit. Cred că a fost singura masă din viața mea de la care m-am ridicat mort de foame, dar cu gura până la urechi. Fusesem prevăzători si plecasem de-acasă cu o sticlă de whisky bun pe care am apucat să-l bem înainte să înceapă programul artistic. Care program artistic era compus dintr-un folclorist fără dinți și soția lui, care au cântat și au spus bancuri proaste toată seara. Iar, la final, au susținut un recital „unic în Europa” (nu știu de ce s-au oprit la Europa) de cântat la sticle. Aici s-a rupt filmul. Am ras cu lacrimi. Revenind la meniu, el era compus aproape exclusiv din mezeluri (care mie îmi displac profund), o friptură cu care puteai să te încalți și un pilaf care rămânea lipit de farfurie dacă o întorceai. Era prin anii ’90, iar cel mai apropiat oraș era Târgu Jiu, deci nu prea am avut încotro, am fost nevoiți să rămânem acolo până dimineață și să mâncâm multă pâine „la trecerea dintre ani”.

 

Supa ta preferată? Felul principal? Desertul preferat?
Borșul de legume sau supa de roșii cu busuioc. Mâncarea de castraveți murați. Lapte de pasăre.

 

Când ai mâncat ultima oară, până ți s-a făcut rău, cât ai mâncat și, mai ales, ce?
Nu mai știu când a fost ultima oară, dar țin minte bine un ospăț pantagruelic la părinții lui Marius Tudosiei, la Dersca. Mama lui Marius este o bucătăreasă incredibilă și orice scurtă vacanță petrecută la Dersca se termină cu câteva kilograme în plus și cu o altă perspectivă asupra mâncării. Practic, te lași de mâncat vreo două zile după aceea, atât de sătul te întorci de-acolo. Ei bine, odată, de Paște, ne-am dus acolo și îmi aduc aminte că o zi întreagă nu ne-am ridicat de la masă. Mama lui Marius tăiase câteva orătănii, inclusiv porcul, și avea o pivniță care cred ca ajungea până în centrul Pământului, pentru că se tot ducea să mai aducă ceva din pivniță și se întorcea mereu cu niște tăvi și cu tot felul de sticle și borcane pline pe care trebuia să le mâncăm noi. Plus că făcea o pâine ca un cozonac în cuptorul imens din bucătărie… Practic te surprindeai frecvent căutând pe masă încă o strachină în care să întinzi o bucățică din pâine aceea incredibilă. Două zile mai târziu, am ajuns la București și unul dintre cei prezenți s-a operat de apendicită. Nu cred că a fost o coincidență.

 

Când ai băut ultima oară prea mult și ți s-a întâmplat ceva greu de uitat?
Prin natura meseriei consum alcool peste medie. Acesta-i și motivul pentru care am ajuns să știu când să mă opresc pentru că altfel aș avea prea multe momente din acestea greu de uitat. Îmi aduc aminte de o vacanță în care am ținut-o din bar în bar și am uitat de vreo trei ori cadoul unui prieten, care era de altfel într-o pungă destul de voluminoasă. A treia oară nu l-am mai găsit așa că ne-am dus să-l mai cumpărăm încă o dată pentru că prietenul nostru își sărbătoarea ziua chiar în seara respectivă și ne invitase la masă. L-am cumpărat, i l-am dat și undeva către ora 3 noaptea, în drum spre hotel, ne-am dat seama că îl uitase și el pe o terasă. Dacă eram în România îl cumpăram probabil de vreo patru ori.

 

Cum faci când ți-e foame? Iese monstrul din tine? Zi-mi o poveste cu monstrul ăsta.
Mi-aduc aminte tot de o vacanță în care am ieșit la masă pe la ora 19 și am început să căutăm un restaurant. Pentru că fiecare dintre cei 6 prieteni cu care eram avea o părere diferită despre ce ar trebui să mâncăm am căutat restaurantul ăla până pe la 21. De fapt atunci m-am oprit eu din căutat. Îmi era atât de foame încât am intrat într-un fast food, mi-am cumpărat niște aripioare și am mâncat două acolo, la casă, în timp ce plăteam. Săraca vânzătoare se dăduse doi pași mai în spate și cred că era cu mâna pe butonul de panică. Nu vreau să știu ce a văzut în ochii mei atunci.

 

Dar când ți-e sete?
De sete nu prea mă plâng. În ultimii ani am mai tot timpul pe lângă mine o sticlă de apă.

 

Dacă ai fi o legumă, ce ai alege să fii? Dar dacă ai fi un fruct?
Dacă aș fi o legumă aș vrea să fiu un avocado. Și nu pentru că e verde, ci pentru că îmi place cum sună. Fruct aș fi un măr ionatan.

 

Ce merge cel mai bine lângă o bere?
Niște mici cu muștar. Sau o mâncare cu carne tocată picantă, gen chilli con carne. Cam asta mi se pare mie pairingul ideal cu bere.

 

Dar lângă două beri?
Mai mulți mici și mai multă pâine ca să mă satur.

 

Bucătarul preferat? Poți să o numești și pe bunica ta.
Chiar bunica mea : ) Din păcate nu mai e. Însă mama i-a moștenit o bună parte din talent și deseori reușește să-mi reproducă gustul mâncării din copilărie.

 

Ciocolată sau vanilie? Cafea sau Ceai? Mihaela Rădulescu sau Andreea Marin?
Vanilie. Ceai. Mihaela Rădulescu (ca atunci când l-am votat pe Iliescu ca să nu iasă Vadim).

 

Dă-mi un sfat înțelept care chiar să-mi folosească în viață.
Nu renunța să-ți faci poftele de dragul siluetei sau pentru o așa zisă viață sănătoasă. Eu cred că viața sănătoasă este cea echilibrată, în care mănânci ce-ți place în cantități invers proporționale cu daunele pe ți le-ar putea produce apoi.