Ce mâncăm la prânz când lucrăm de dimineața până seara

Scris de Laura Ene

Mulți dintre noi se confruntă cu problema unui program foarte încărcat, motiv pentru care sar peste masa de prânz. Ba mai mult, unii chiar renunță la dietă tocmai pentru că nu reușesc să mănânce prânzul la locul de muncă.

De ce este important să luăm prânzul

De ce este atât de important totuși să mâncăm masa de prânz? Pentru că altfel riscăm să ajungem seara acasă foarte înfometați și să dăm iama în frigider. Și, așa cum știm cu toții, cina este cea mai sensibilă masă a zilei.

Seara ar trebui să ne pregătim organismul de odihnă, nicidecum să-i dăm de lucru peste noapte. Iar când singura noastră masă din zi este cina, ce crezi că va face corpul nostru toată noaptea? Va munci să digere ceea ce am mâncat.

Și asta înseamnă, pe de o parte, că ne odihnim mai prost, iar pe de altă parte că acumulăm țesut adipos. Pentru că toate acele calorii pe care noi le mâncăm seara nu ajung să se mai consume, transformându-se în grăsime.

Așadar, nu sări peste masa de prânz, chiar dacă ești la serviciu. Cu un pic de organizare vei reuși fără îndoială să ai un prânz rapid și echilibrat. Și tocmai asta vreau să te învăț astăzi.

 

Cum să arate farfuria ta de prânz

Mai întâi, este foarte important să știi cum ar trebui să arate farfuria ta de prânz. Ca să-ți fie mai ușor, imaginează-ți că aceasta este împărțită în patru.

Umple un sfert de farfurie cu proteine slabe (carne, pește, ou, brânzeturi), care să-ți țină de foame. Umple un alt sfert de farfurie cu carbohidrați complecși (orez, paste integrale, pâine integrală sau leguminoase din categoria fasole, mazăre, linte, năut), ca să-ți asigure energie pentru restul zilei.

Iar celelalte 2 sferturi de farfurie umple-le cu legume precum salată verde, rucola, spanac, ridichi, roșii, castraveți, ardei gras, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles, ciuperci, fasole verde, bame, varză, dovlecei sau vinete. Le poți consuma fie crude, sub formă de salate, fie gătite sub formă de supe, ciorbe, la abur, la cuptor sau la grătar. Rolul lor este să-ți asigure fibrele, vitaminele și mineralele de care ai nevoie.

 

Variante de prânz la serviciu

Dacă am văzut cum ar trebui să arate farfuria de prânz, hai să vedem și ce variante rapide avem la îndemână.

  1. Prima soluție pe care ți-o propun este să îți pregătești prânzul de cu seara și să îl ambalezi în caserolă, astfel încât a doua zi singura ta grijă să fie doar să îl iei cu tine la serviciu.

Poți opta pentru o bucată de carne slabă, pe care să o prepari la cuptor sau grătar, alături de orez cu legume și o salată verde. Vegetarienii pot înlocui carnea cu tofu, avocado sau măsline.

  1. Dacă nu îți place să gătești, poți recurge la a-ți comanda prânzul de la cantină sau de la o firmă de catering. Pentru asta te rog să ții cont de câteva lucruri foarte importante:

– În primul rând, alege mâncăruri cât mai simple și cu cât mai puține ingrediente. Este cea mai bună metodă pentru a elimina riscul caloriilor ascunse.

– În al doilea rând, alege preparate fierte, la abur sau grătar, fără sosuri adăugate. Evită orice este gratinat sau pane.

– Dacă optezi pentru salate, alege un dressing pe care să îl prepari tu însuți dintr-o linguriță de ulei, oțet, sare și condimente.

Poți alege, de exemplu, un mușchi de porc la grătar lângă care să pui legume la abur și o salată verde.

  1. Dacă nu-ți place niciuna dintre variantele de mai sus, dă o fugă la cel mai apropiat supermarket și încropește un prânz rapid. Cumpără câteva felii de telemea cu un conținut redus de grăsime, 2-3 felii de mușchi file slab și o salată la pungă. Stoarce peste ele puțin suc de lămâie și adaugă o linguriță de ulei. Savurează salata alături de o lipie sau chiflă integrală.

Dacă ești vegetarian, înlocuiește brânza și mușchiul file cu tofu și măsline.

Așadar, nu face din programul de la serviciu o scuză pentru a sări peste masa de prânz. Cu puţină planificare, poţi lua un prânz sănătos şi săţios, oriunde ai fi.

Ai grijă şi la numărul de calorii, să nu depăşească 40% din numărul total de calorii din acea zi, dar şi la ora la care mănânci: nu mai devreme de ora 13, nici mai târziu de ora 15.

 

 

Poftă mare la sănătate!

 

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Cum îți pregătești corpul pentru vară

Scris de Laura Ene

Mult-dorita vară e aici, iar tu sigur aștepți vacanța mai mult ca oricând Sunt sigură că ai muncit din greu, ai fost tot timpul pe baricade și acum tot ce îți dorești...

6 probleme de sănătate specifice bărbaților pe care nu trebuie să le ignori

Scris de Laura Ene

Când vine vorba de grija pentru sănătate, atât timp cât ne simtim bine și dăm randament, cei mai mulți dintre noi nu iau în considerare riscurile din spatele unor...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool