Ce spun copiii si ce intelegem noi – dictionar copilo-adult

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)
5 decembrie 2018

Comunicarea cu copilul face parte din arta de a iubi si este unul dintre cele mai frumoase daruri pe care le primim inca din perioada intrauterina.

“Daca vorbesc limbile oamenilor si ale ingerilor, dar nu am dragoste, sunt un gong rasunator sau un chimval zanganitor”. (1 Corinteni, 13:1)

Cu toate astea de multe ori am avut senzatia ca sunt un copil neinteles, ca vorbesc orice limba a Pamantului numai limba romana nu. Era multa iubire in jurul nostru si multa joaca dar din „Pardisul” bunei intelegeri ajungeam vrand nevrand in „jungla” societala si aveam convingerea ca limbajul meu era de neinteles.

Norocul meu a venit odata cu extraterestrii pentru ca am avut senzatia ca sunt „de-a lor”. Ori eram prea codificata in mesaje si prea politicoasa, ori prea directa si eram considerata obraznica. Este drept ca mi-am cerut de foarte mica drepturile si ca, intr-o perioada comunisto-mediocra era destul de greu sa te exprimi liber.

Cu toate astea am facut de nenumarate ori eforturi mari, dar n-am reusit sa-i invat pe „cei mari” sa ma asculte sau sa ma inteleaga mai bine. In cele mai luminate zile reuseam sa fiu groaznic de simpatica si haioasa, dar tot neiteleasa ramaneam

Asa ca in loc de limbi straine recomand cu mare caldura limbajul mirific si provocator al copilariei.

„Nu vreau sa meg la gadi”, „Nu viau a copii” sau „Nu am chef sa ma intalnesc cu Toma azi la scoala”, „Ma doare burta si nu vreau in excursie”, sunt cateva din mesajele pe care le auzim si de multe ori nu le intelegem si nu stim ce sa facem pentru a-i fi cel mai bine copilului sau mai bine zis nu-i intelegem nevoia.

 

Ca sa-l intelegem pe copil este foarte important sa stim sa-l ascultam si sa decodificam corect mesajul transmis de el. Copilul comunica parintilor mai mult decat cuvinte sau idei, transmite emotii si sentimente.

Parintii au nevoie de foarte mult talent, pricepere, rabdare si disponibilitate ca sa inteleaga exact ceea ce copilul a dorit sa transmita. Cei mai perspicace parinti folosesc metodele pe care si noi psihologii le folosim adeseori: verificam daca am inteles corect mesajul „Ai vrut sa spui ca esti furios pe Mihnea?” sau „Vrei sa spui ca nu te simti confortabil cand vorbeste o fata cu tine?”.

Pentru a-l intelege pe copil avem nevoie sa-l ascultam cu mare atentie. De obicei cand copilul vine si ne expune o problema, simtim adeseori nevoia sa-i dam sfaturi, sa-l indrumam si nu ne mai oprim cu recomadarile. Probabil ca el aude primele fraze apoi „Va pune pe radio” sau se enerveaza.

Este important sa stim ca atunci cand un copil vine sa ne expuna o problema, este bine sa-l consideram pe el purtatorul acelei probleme si sa-l sprijinim in cautarea de solutii. Multi dintre parinti preiau problema asupra lor. De exemplu „Am luat un 4 la mate si am plans de-am zguduit toata scoala”. Problema este de obicei legata de satisfacerea unei nevoi, si reactia este cu atat mai mare cu cat frustrarea legata de nesatisfacerea nevoii este mai mare.

Este bine de stiut ca parintii care ajuta copilul sa rezolve problema, lasand-o totusi ca problema a copilului si nu ca problema a intregii familii, acesti vor ajuta copilul sa sa dezvolte si sa nu aiba probleme emotionale in viitor. Orice luare de decizii il ajuta pe viitor pe micul „print” sau mica „sirena”. Este important ca niciunul din parinti sa nu se identifice cu situatia copilului si sa-si insuseasca problema. Cu alte cuvinte „Nu faceti din problemele copilului, problemele dumneavoastra”. Asta nu insemna ca nu trebuie sa va ingrijoreze problemele lui, ci ca este nevoie sa-l sprijiniti sa le rezolve.

De multe ori aveti nevoie de o formula „magica” de a deschide dialogul cu copilul, de o fraza care sa inceapa discutia cu el. Cele mai simple metode sunt: „Aha…”, „Chiar asa…”, „M-hmmmm…”, „Asa deci...”, „Interesant...”, „Oh…”, „Nu mai spune…” sau „Zi-mi mai multe despre asta.”, ”As vrea sa aud despre asta mai mult. ”, ”Sunt interesat sa aud ce crezi tu.”, ”Hai sa vorbim despre asta acum.”, ”Zi-mi toata povestea.”, ”Spune, ca eu te ascult.”, ”Mi se pare ca ai ceva de spus despre asta.” „Pare ceva destul de important pentru tine.

Aceste deschizatoare de drumuri sunt de fapt cuvinte cheie care “lumineaza drumul” unei conversatii. Adresandu-i copilului replicile de mai sus ii spuneti printre cuvinte de fapt „Vreau sa te ascult pentru ca ai ceva de spus. Imi place sa te ascult pentru ca am incredere in tine. Vreau sa te ajut. Ideile tale merita ascultate. Sunt intersat de tine.

Deschizand drumul, ascultand copilul, dar si punandu-i intrebari care sa-l ajute sa-si directioneze discutia si sa-si ordoneze gandurile, incercand sa intelegi mesajul transmis, il ajutati sa caute si sa gasesca solutii.

Ca sa va asigurati ca ati inteles, asa cum spuneam si la inceputul acestui articol, puteti sa verificati: „Ai vrut sa spui ca Elena te-a suparat pentru ca…”, apoi cereti mai multe informatii. „Nu cunosc multe detalii, asa ca nu ma pot inca pronunta, dar spune-mi mai multe despre…”. Exprimati-va fara teama sentimentele „Cand aud asta simt ca…pentru ca...”. Oferiti ajutor: „Cum pot sa te ajut”, „Am cu ce sa te ajut?

 

A oferi ajutor nu insemna a-i da solutii.

Exemplu: “Elena nu mai vorbeste cu mine”

Incorect: “Pai trebuie sa te intelegi bine cu colegii. Cere-i iertare sau du-i un cadou”.

Corect: “Esti cam suparat pe aceasta situatie. Ti-e teama ca-i vei pierde prietenia”.

Sunt doar cateva exemple de comunicare in care poti bloca dialogul sau il poti incuraja.

 

La final, pentru a va exersa capacitatile de intelegere a emotiilor va propun un fragment dintr-un exercitiu al Dr. Thomas Gordon

 

In partea ce urmeaza gasiti niste mesaje tipice pe care copiii le emit. Va invit ca, in comentarii,  sa notati sentimentele pe care acestea credeti ca vi le transmit.

“Sunt foarte fericita sa fiu fiica ta si a lui tata, in loc sa am alti parinti.”

“Pot sa o fac si singur. Nu este nevoie sa ma ajuti. Sunt destul de mare sa o fac si singur.”

“Noua profesoara ne da prea multe teme. Nu reusesc sa le fac pe toate. Ce sa fac ?”

“Nu ma distrez deloc, nu stiu ce sa fac.”

“Ce bine, inca zece zile si se termina scoala!”

Este doar un exercitiu care va va antrena codificarea corecta a mesajelor. Raspunsurile date de catre mai multi copii si codificate ca fiind raspunsuri exemplu vi le voi da in urmatorul articol.

Intre timp nu uitati: “Faceti din casa dumneavoastra o oaza de pace, de liniste, in desertul tensiunilor si al stresului”.

 

 

Articol scris de Daniela Gheorghe cu sprijinul teoriilor inteligentei emotionale si al manualului parintilor eficace.

Bullying online și offline

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Adolescența – între provocări și influențe

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Atât anturajul nostru, cât și al copiilor noștri, par un lucru atât de firesc, încât nici nu sesizăm uneori cât de mult ne influențează La întrebările „De ce ne...

Tensiunile familiale în contextul pandemiei

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Am urmărit activitățile mai multor organizații neguvernamentale care au derulat o serie de programe pentru sprijinirea familiilor aflate în situații de violență, în...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool