Consumul excesiv de alcool și deficiențele nutriționale

Scris de Laura Ene
7 iunie 2021

Pentru organismul uman, alimentația are două funcții importante: să furnizeze energie și să mențină structura și funcționarea corpului.

 

Din păcate, persoanele care consumă alcool în mod regulat și în cantități mari, obișnuiesc să mănânce puțin, limitând astfel accesul organismului la nutrienții esențiali.

De cele mai multe ori, își iau 50% din necesarul de calorii doar din alcool.

 

Alcoolul și macronutrienții

Mai mult decât atât, alcoolul în exces afectează digestia, stocarea și utilizarea nutrienților. Chiar și atunci când o persoană care consumă alcool se alimentează adecvat, pot apărea deficite nutriționale.

Pentru că, deși alcoolul este o sursă de energie, modul în care organismul îl procesează și în care folosește energia este mult mai complexă decât o simplă formulă de calculare a caloriilor.

Alcoolul se metabolizează în ficat, generând produși toxici care interferează cu metabolismul normal al altor nutrienți, în special lipidele, îmbolnăvind ficatul. De aceea, mulți consumatori de alcool dezvoltă steatoză hepatică.

De asemenea, consumul excesiv de alcool are efecte negative și asupra creșterii musculare. Acest lucru este cauzat de modificările la nivelul sintezei proteinelor, care reprezintă forța motrică a creșterii masei musculare și a regenerării corpului.

 

Alcoolul și micronutrienții

O altă consecință frecventă a consumului regulat de alcool în exces o reprezintă deficitele de vitamine. De obicei, apar deficite de vitamine din grupul B (Vitamina B1, Acid folic, Vitamina B6, Vitamina B12) și Vitamina A.

Studii mai aprofundate au arătat însă că, în cazul persoanelor care abuzează de consumul de alcool, există și deficite de Vitamine C, D și K. Ceea ce explică, într-o oarecare măsură, imunitatea mai scăzută a consumatorilor de alcool.

Deși o cauză comună este dieta săracă în nutrienți, la aceste deficite poate contribui și modul în care alcoolul afectează absorbția, stocarea și metabolizarea acestor vitamine.

Cum se manifestă aceste deficite?

Ele pot evolua de la stări de oboseală mai accentuată și iritabilitate până la depresie ori tulburări digestive și, uneori, neurologice.

Totodată, deficitele de minerale precum calciu, magneziu, fosfor, fier și zinc sunt și ele comune în rândul persoanelor care consumă alcool în mod regulat.

Precum în cazul deficitului de vitamine, și aici putem vorbi de accentuarea nervozității, iritabilitate crescută și chiar insomnie ori tulburări de memorie.

Ce măsuri nutriționale sunt recomandate

Sunt de părere că echilibrul este cheia atunci când vorbim de nutriție.

Nu voi miza niciodată pe interdicții, ci pe moderație și inteligență în alegerea momentului în care să consumăm anumite alimente.

În ceea ce privește alcoolul, moderația înseamnă 1 porție de alcool în cazul femeilor și 2 în cazul bărbaților. O porție poate să însemne, de exemplu, o bere blondă la 330 ml.

Nu uitați să vă hidratați.

Alcoolul, cafeaua, sucurile nu țin loc de hidratare.

Organismul nostru are nevoie de apă pentru a elimina toxinele și a funcționa corespunzător.

De asemenea, consumați alimente din toate grupele alimentare (cereale, carne, pește, legume, fructe), cu accent pe legume.

Deși s-a înrădăcinat ideea că fructele conțin mai multe vitamine și minerale, legumele sunt de multe ori peste fructe și cu un cost caloric mult mai mic.

Mai mult, fructele conțin zaharuri, a căror metabolizare îngreunează și mai mult activitatea ficatului în cazul consumatorilor de alcool.

Evitați alimentele procesate, cele care conțin zahăr rafinat și cerealele rafinate și consumați mai mulți antioxidanți. Pe aceștia din urmă îi găsiți în cantități mari în condimente (scorțișoară, turmeric, oregano etc), fructe de pădure (în special afine) sau pudră de cacao.

O dietă echilibrată și bogată în alimente cât mai naturale ajută la contracararea efectelor alcoolului, mai ales în cazul persoanelor care adoptă un consum moderat.

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Cum îți pregătești corpul pentru vară

Scris de Laura Ene

Mult-dorita vară e aici, iar tu sigur aștepți vacanța mai mult ca oricând Sunt sigură că ai muncit din greu, ai fost tot timpul pe baricade și acum tot ce îți dorești...

6 probleme de sănătate specifice bărbaților pe care nu trebuie să le ignori

Scris de Laura Ene

Când vine vorba de grija pentru sănătate, atât timp cât ne simtim bine și dăm randament, cei mai mulți dintre noi nu iau în considerare riscurile din spatele unor...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool