Cum ne menținem în formă iarna aceasta

Scris de Laura Ene
8 decembrie 2020

Decembrie este una dintre cele mai îndrăgite luni ale anului.

Vin sărbătorile, iar noi putem profita de vacanță pentru a ne reîncărca bateriile pentru un nou an.

Din păcate, este și una dintre lunile cu cele mai mari provocări pentru siluetă.

Am văzut acest lucru la cei mai mulți dintre pacienții mei. Și nu este vorba doar despre mesele de sărbătoare.

Iată câțiva dintre ei, dar și soluțiile pe care ți le propun pentru a-i contracara.

Frigul

 

Temperatura de afară influențează destul de mult modul în care ne alimentăm. Ai remarcat și tu că atunci când este frig ți se face foame mai des?

Nu, nu ți se întâmplă doar ție acest lucru. Este un fapt dovedit că organismul nostru cere mâncare caldă, mai multă și bogată în grăsimi, drept mecanism de protecție și rezistență. Din păcate, de cele mai multe ori, aceste feluri de mâncare vin și cu multe calorii.

Și atunci, ce e de făcut? Mănâncă mai multe supe și ciorbe calde. Nici ceaiurile aromate nu sunt de lepădat, mai ales dacă sunt neîndulcite.

Scurtarea duratei zilei

 

În decembrie sunt cele mai scurte zile din an. Se întunecă devreme, iar noi nu mai apucăm să facem mișcare sau să ne bucurăm de lumina soarelui. Toate acestea au efect și asupra siluetei noastre.

Ce poți face pentru a combate aceste efecte?

Aici am pentru tine 3 sfaturi, nu doar unul:

1. În primul rând, nu uita de mișcare. Chiar dacă nu mergi la sală sau nu, ieși în parc la plimbare sau alergat, și poți face în continuare mișcare acasă. Apelează la un canal de YouTube sau la o revistă cu un program complet de gimnastică. Sunt exerciții ușoare pe care poți să le faci fără să deranjezi vecinii, timp de 10-15-30 minute pe zi.

2. În al doilea rând, suplimentează-ți dieta cu vitamina D. Din cauza lipsei expunerii la soare în timpul iernii, vitamina D nu se mai sintetizează în corp la fel ca vara.

3. Consumă alimente bogate în magneziu, un aliat de încredere în lupta cu depresia, anxietatea, insomnia sau migrenele, care s-ar putea instala odată cu micșorarea duratei zilei.

Iată care sunt cele mai bogate surse de mangeziu: legumele cu frunze verzi, pudra de cacao, avocado, semințele și nucile crude, peștele gras, ierburile și mirodeniile, precum și fructele de pădure.

 

Straturile succesive de haine

 

Nu este o glumă, ci este un fapt cât se poate de real. Având în vedere că iarna purtăm mai multe straturi de haine, suntem ceva mai permisivi cu … rotunjirea siluetei. Iar dacă mai adăugăm aici și faptul că mulți dintre noi lucrează online în această perioadă și, probabil, nu ies din hainele comode de casă, pericolul este și mai mare.

Ce îți recomand? Să încerci să te îmbraci cu haine care să urmărească linia corpului. Bine, poate nu chiar în fiecare zi, dar măcar din când în când, ca măsură de control.

Consumul redus de apă

 

Este un fapt cunoscut că pe durata iernii consumăm mai puțină apă decât în celelalte anotimpuri. Iar efectele consumului redus de apă sunt multiple și deloc plăcute: de la oboseală, dureri de cap, constipație, până la diverse pofte și mâncat mai mult.

Soluția aici este foarte simplă: bea cel puțin un pahar de apă înainte și după fiecare masă principală. Te scapă de grija hidratării și îți asigură un aport optim de apă pe tot parcursul zilei.

Dacă nu vrei să bei apă, o poți înlocui cu ceaiuri aromate neîndulcite sau apă enzimatică (apă în care ai lăsat la infuzat fructe și legume).

Mesele de sărbătoare

 

Nu puteam să închei aceste articol fără să fac referire tocmai la mesele de sărbătoare. Asta pentru că și ele sunt un factor important în creșterea greutății în luna decembrie pentru mulți dintre noi.

Cel mai important sfat pe care ți-l pot da în privința acestor mese de sărbătoare este să nu ciugulești. De fiecare dată când te așezi la masă, ia-ți o farfurie mică și pune în ea tot ce îți face cu ochiul de pe masă, în cantități rezonabile. Este cea mai bună modalitate de a controla ce și cât mănânci.

Ai grijă și la consumul de alcool!

Nu depăși doza zilnică recomandată: o porție pentru femei și două pentru bărbați. O porție este echivalentă cu 10-15 g de alcool etilic, ceea ce înseamnă, de exemplu, 330 ml de bere. De asemenea, bea câte 3 pahare de apă la fiecare pahar de alcool consumat.

Acestea fiind spuse, sper să pui în aplicare cât mai multe dintre sfaturile mele și să-ți păstrezi silueta în decembrie, în pofida tuturor provocărilor acestei luni.

Până data viitoare, îți doresc să ai sărbători cu bine și multă sănătate!

Cum îți îngrijești pielea în sezonul rece – trucuri simple de la nutriționist

Scris de Laura Ene

Sezonul rece e aici, așa că a venit momentul să discutăm și despre îngrijirea pielii în această perioadă a...

5 reguli de alimentație pe timp de iarnă

Scris de Laura Ene

Sănătatea noastră este o prioritate, iar nutriția joacă un rol crucial în acest sens Să ne amintim că o alimentație sănătoasă și echilibrată este cheia pentru a ne...

Bărbați în formă: Cele mai bune 5 alimente de toamnă pentru pierderea în greutate

Scris de Laura Ene

Toamna este anotimpul perfect pentru a începe să te ocupi mai în detaliu de sănătatea ta La fel ca femeile, și bărbații au nevoie de o alimentație sănătoasă pentru...

Top 5 locuri idilice din România, pe care nu trebuie să le ratezi primăvara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ne bucură mult primăvara, cu florile ei în culori vii, cu verdele crud al ierbii și cu sunetele naturii trezite la viață! Sunt multe locuri superbe în România, pe care le...

Descoperă peninsula din inima Apusenilor, locul cu peisaje de vis

Scris de Călător în Bascheți

Sărbătorile bat la ușă, zăpada începe, încet-încet, să se aștearnă peste România, iar cu toții așteptăm cu nerăbdare vacanța de la sfârșit de an Dacă nu...

Cum îți îngrijești pielea în sezonul rece – trucuri simple de la nutriționist

Scris de Laura Ene

Sezonul rece e aici, așa că a venit momentul să discutăm și despre îngrijirea pielii în această perioadă a...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool