Despre cupluri

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)
18 ianuarie 2018

Dragi cititori. La multi si frumosi ani! Va doresc ca anul acesta sa va indepliniti cel putin una dintre cele mai frumoase dorinte.

 

M-am gandit sa incep anul acesta seria povestilor „psi” cu cateva ganduri si randuri despre cuplu. Este cuvantul cu care m-am intalnit cel mai des la acest inceput de an si care de altfel mi-a venit in minte in primele momente ale lui 2013.

 

In vacanta asta de iarna am calatorit si am avut sansa sa intalnesc diverse cupluri: de la cupluri vechi, pana la cele mai noi cupluri, de la familii la cupluri consensuale (necasatorite), la cupluri de homosexuali, de la cupluri bine inchegate, la unele firave si de la unele foarte serioase, la unele ghiduse si multe cupluri aflate in pragul unor crize, al unor intrebari existentiale. Atat de diverse cupluri si totusi atat de asemanatoare prin comportamente, gesturi, emotii, trairi.

Toate aceste cupluri vorbeau despre iubire, despre separare (fie si o separare de cateva minute), de sanatate, cu totii se atingeau in diferite moduri transmitand diferite emotii si se priveau in diferite feluri, care mai de care mai sugesive. Unii erau impreuna fizic vorbind, altii erau impreuna emotional, se gandeau intens la persoana iubita.

Poate ca perioada in care am intalnit aceste cupluri a fost una speciala dar cred ca tocmai acest lucru a accentuat comportamentele unui cuplu obisnuit, sansa pentru mine sa-i observ mai bine. Acum sper ca nu va imaginati ca mi-am petrecut toata vacanta urmarind cuplurile din jurul meu, caci am avut si eu de pregatit masa de Craciun, de desfacut cadouri, mers prin zapada, de vazut Parisul in plina Sarbatoare, ascultat muzica, povestit cu prietenii, Facebook, desigur, si sms-urile traditionale.

M-au impresionat modul in care multi dintre cei intalniti discutau despre problemele din copilarie si felul in care acestea le influenteaza relatiile. M-a amuzat susurul femeilor in jurul semineului, glasul barbatilor in jurul unui pahar de bere si toate povestile care duceau mereu „Noi facem asa” sau „Noi mergem acolo”, catre „noi”. Acest „noi” are diverse intelesuri in cuplu. Sunt cateva puncte esentiale care fac ca un cuplu sa functioneze multa vreme si desigur o serie de lucruri care dauneaza cuplului. As scrie azi despre acele lucruri.

Incep cu prezentul. Este drept ca prezentul poate fi unerori dureros si iti vine sa-l arunci la gunoi si sa faci loc viitorului mai bun. Insa in cazurile in care prezentul este frumos, merita sa profitati de el. Profitati din plin de prezent, nu va grabiti, “dansati pe ritmul muzicii voastre”. Este esential sa traiti fara regrete povestea voastra de dragoste.

Creati-va povesti de dragoste, momente frumose, speciale, faceti tot ce puteti ca sa creati amintiri frumoase. Aceste momente va vor fi utile atunci cand veti intampina greutati, veti avea la ce sa va ganditi cand va fi nevoie. Sunt amintiri cu care veti “hrani” relatia voastra in momente mai putin glorioase. Ele pot forma scheletul pe care veti construi familia voastra.

 

De cativa ani m-a preocupat acest subiect, astfel incat am reusit sa adun cateva date legate de cheia succesului in cuplu. Redau azi o parte din cele 10 puncte care ajuta un cuplu. Luati-le ca pe repere, nu ca pe retete. Fiecare dintre voi puteti sa le adaptati la situatia voastra.

 

1. Aveti nevoie de obiective ale cuplului, de raspunsuri mereu actualizate la cateva dintre urmatoarele intrebari: Ce asteptati de la aceasta relatie? Cat sunteti in stare sa investiti in acest cuplu si mai ales ce? Apoi este bine sa va ganditi daca sunteti dispusi si daca puteti sa va schimbati astfel incat sa va fie bine amandurora? Te poti adapta situatiilor noi? Fara a se pune problema de a renunta la personalitatea voastra, nici de a renunta la dorintele, nevoile, sperantele voastre, va trebui sa acceptati anumite compromisuri sau mai bine zis adaptari.

 

2. Fiti rabdatori.

In cazul barbatului angajamentele de lunga durata pot trezi in el stari de anxietate, stari angoasante. Uneori este o teama viscerala! Pentru a nu-l determina sa o ia la goana, evitati sa-i vorbiti prea mult si prea des, mai ales seara la culcare despre lucruri care i-ar “forta mana”. Cu alte cuvinte nu-i prea sanatos daca nu-si doreste un copil sa incercati inainte de culcare sa-l convingeti ca este musai sa aveti acum un copil.

Fiecare zi petrecuta impreuna, construieste relatia, o intareste, cuplu devine real si incepe sa functioneze. Este mai bine sa-l lasati si pe partener sa faca urmatorul pas, sa aiba initiativa. Este important ca de la inceput ambii parteneri sa aiba initiative.

In cazul femeii, dragi barbati este important sa stiti ca, daca ii veti acorda timp, va accepta unele din obiceiurile voastre: iesitul cu baietii, mersul la meci de fotbal sau jocul la calculator. Este insa esential sa aveti rabdare si sa nu puneti aceste pasiuni pe primul loc.

 

3. Nu cereti prea multe de la cuplul vostru

Este nevoie sa aveti asteptari realiste de la viata sexuala si intelectuala a cuplului. Multe cupluri au asteptari nerealiste, prea multe si deceptia lor este mare cand vad ca, in realitate, lucrurile nu stau chiar asa.

Avem mereu in cap un cuplu perfect (se promoveaza adeseori imaginea cuplului perfect) “ca-n filme” fara ca aceasta imagine sa aiba ceva in comun cu realiatatea pe care o traim zi de zi.

Cuplul este ca si un cantec. Ii realizezi versurile apoi compui muzica sau o cauti printre cele existente si incepi sa o canti, apoi incepi sa dansezi. Cate versuri, cate melodii si cate dansuri vor exista depinde doar de voi, de deciziile pe care le luati.

Si daca pasarile isi gasesc perechea printre atatea sute de mii de pasari, atunci nu vad de ce noi nu am fi capabili sa o gasim pe a noastra si sa o pastram, insa este nevoie sa stim ce cautam. Despre ce cautam si cum, discutam data viitoare daca sunteti de acord.

Intre timp insa puteti face un exercitiu util pentru cuplul vostru.

 

Luati fiecare dintre voi cate o foaie de hartie si notati viziunea vostra despre o relatie de cuplu „perfecta”. Includeti calitati pe care le aveti deja si calitati pe care ati dori sa le aveti. Scrieti toate propozitiile la timpul prezent: „Ne distram bine impreuna”. „Suntem sinceri unul cu celalalt” etc. Fiecare propozitie trebuie sa fie pozitiva. De exemplu „Ne rezolvam problemele”, „Discutam si nu ne certam”. Apoi puteti sa vedeti impreuna ambele liste si sa numarati asemanarile, este bine sa cadeti la pace cu acele enunturi pe care le are doar unul si celalalt le poate adopta.

Faceti o selectie a ceea ce este cel mai important: primele trei lucruri importante, apoi trei lucruri pe care ati dori sa le realizati, apoi ce credeti ca este mai greu de realizat. Faceti un plan al schimbarilor si adaugati la ceea ce vreti sa schimbati modul de realizare. E doar un exercitiu, insa realizarea lui este cu siguranta o provocare.

Bullying online și offline

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Adolescența – între provocări și influențe

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Atât anturajul nostru, cât și al copiilor noștri, par un lucru atât de firesc, încât nici nu sesizăm uneori cât de mult ne influențează La întrebările „De ce ne...

Tensiunile familiale în contextul pandemiei

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Am urmărit activitățile mai multor organizații neguvernamentale care au derulat o serie de programe pentru sprijinirea familiilor aflate în situații de violență, în...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool