Despre curajul de a visa și înțelepciunea de a face ceva

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)
11 februarie 2018

Frigul şi zăpada m-au adus aproape într-o stare de hibernare.

Zilele trecute, unul din colegii mei de birou, epuizat de nămeţi, a adormit la birou. Am văzut în ultima vreme în jurul meu mulţi oameni obosiţi, epuizaţi fizic şi psihic. Mulţi spun că anul acesta a început într-un mod ciudat, mai ales din punct de vedere emoţional.

E drept că frigul şi zăpada, grijile de acasă şi de la serviciu “ne ajută” să ne adâncim într-o stare de melancolie, de tristeţe, de lipsă de speranţă sau de irascibilitate, agitaţie, nervi sau tot vremea de afară ne ajută să găsim un pic de timp şi pentru noi. Pe cât de mulţi oameni apatici am văzut la acest început de an, pe atât de mulţi agitaţi şi nervoşi, şi tot pe atât de mulţi oameni interesaţi de a-şi face planuri, de a-şi stabili obiective, de a-şi schimba viaţa.

Un prieten drag, care este psiholog, mi-a spus că anul acesta majoritatea clienţilor lui i-au spus: “Vreau să fac anul acesta o rezoluţie: îmi propun să schimb ceva la mine” sau “Anul acesta vreau să fac asta…”. Printre prietenii mei apropiaţi am observat că a venit un moment al căutărilor spirituale: unii merg în India, în excursii cu temă spirituală, alţii la Ierusalim, alţii fac în ţară tot felul de descoperiri spirituale prin rugăciune, dans, pictură sau prin alte mijloace. Fiecare din cei pe care i-am văzut dornici să iasă din starea de apatie şi din rutina plictisitoare sau supărătoare, i-am auzit spunând “Anul acesta vreau să fac ceva special pentru mine”.

 

Gândirea pozitivă este începutul unor schimbări important.

Apoi şi creativitatea este un ingredient important, precum şi motivaţia. Dacă veţi face cel puțin unele dintre activităţile la care visaţi de mulţi ani, sau pe care le admiraţi la unii prieteni, colegi, amici, de astăzi începând, veţi simţi că vibrațiile pozitive vor curge. Pentru a simţi efectele benefice ale gândirii pozitive este nevoie de cel puţin 3 săptămâni de exerciţii constant. Oamenii petrec o mulțime de timp de gândire despre lucruri bune care nu s-au întâmplat, dar pe care le-ar fi putut face, dar nu le-au făcut

Ar fi mult mai util pentru noi să ne gândim la ceva important pentru noi, ceva ce am aprecia cu adevărat şi la modul în care am putea să realizăm acel lucru. Imaginea creativă ne ajută să dăm sens vieţii noastre. Prin urmare, este foarte important să ne facem timp pentru a ne planifica schimbările pozitive, mai întâi mental, apoi şi în faptă. Este la fel de bine şi dacă trecem direct la acţiune şi apoi ne gândim la ceea ce am realizat.

La o întâlnire la care am participat cu mai mulţi colegi, l-am avut ca invitat pe Andrei Roşu, unul dintre cei mai curajosi maratonişti ai noştri. Andrei ne spunea că acum doi ani, avea opt kilograme în plus şi se plafona în sufragerie.

Astăzi e în Cartea Recordurilor: a alergat şapte maratoane şi şapte ultramaratoane pe şapte continente.

A fost fascinant să-l ascult şi să văd cum a trecut de la bărbatul care petrecea ore în şir în faţa televizorului, la campionul care străbate frigul, care se trezeşte la ora 4 dimineaţa şi care prin ceea ce face aduce atât de multă speranţă celor din jur.

Pentru început, gândirea pozitivă te ajută să-ţi faci dimineţile mai frumoase: spune imediat ce te-ai trezit „Este o zi bună, este bine”.

,,M-am apucat de alergat acum un an și jumătate, motivul pentru care am început să alerg fiind că eram un ‘couch potato’, stăteam pe canapea cu telecomanda în mână. Iniţial am vrut să-l inspir pe fiul meu să nu ajungă un ‘couch potato’, însă pe parcurs motivele s-au diversificat”

Să ştii că norocul are forma gândului.

Sunt multe alte lucruri care-ţi pot evoca sentimente pozitive şi care îţi pot aminti cât de important eşti ca om sau care să te menţină plin de încredere şi de energie pe direcţia aleasă fără să deviezi de la ţelul tău. Pozele, filmele, anumite melodii, obiecte sau persoane din anturaj pot fi reperul tău emoţional pentru fiecare zi. Nu uita: ai nevoie de un gând bun pentru fiecare dimineaţă.

Gândirea pozitivă însoţită de exerciții fizice te vor încărca cu energie. Exerciţiile nu trebuie să se constituie într-un maraton. O simplă plimbare în parc, o oră la bazin, o oră la săniuş, orice exerciţii fizice te vor face să te simţi bine. Şi un dans haios în sufragerie înainte de a merge la serviciu te poate ajuta foarte mult.

 

Un alt aspect al schimbării în bine este practicarea recunoştinţei.

Este un sentiment puternic care ne ajută să ne bucurăm de ceea ce avem. Vei vedea ce efecte miraculoase poate avea trimiterea unui e-mail, SMS sau scrisoare de mulţumire cuiva care te-a ajutat într-un fel. Un studiu a constatat că recunoștința transmisă celor din jur poate crește fericirea cu 25%. S-a constat că un astfel de mesaj de recunoştinţă, trimis de trei ori pe o perioadă de trei săptămâni, a fost suficient pentru a crește în mod vizibil fericirea și satisfacția în viață a practicanţilor. Scriind acest lucru îmi vine în minte o persoană deosebită din viaţa mea, căruia îi pot trimite mesaje zilnice pentru tot ce a adus şi aduce în viaţa mea.

A asculta muzica care îţi place, dar în special muzică ce îţi poate induce o stare de bine, este o altă metodă de creştere a încrederii în tine şi de pozitivare a felului în care gândim. În psihologie, câteva melodii sunt considerate motivaţionale.

 

Printre ele sunt:

  • We Are the Champions – Queen;
  • Live to Win – Paul Stanley;
  • Simply the Best – Tina Turner;
  • Beautiful Day – U2;
  • I’ve Got the Power – Snap;
  • It’s My Life – Bon Jovi;
  • Affirmation – Savage Garden;
  • Man In The Mirror – Michael Jackson;
  • Chariots of Fire – Vangelis etc.

 

Amintiți-vă acele zile din copilarie, dinainte de Crăciun, atunci când nu mai puteaţi aştepta pentru a deschide cadourile şi când speraţi să primiţi ceea ce aţi cerut. Anticiparea cadoruilor era unul dintre cele mai frumoase momente ale anului. Cercetătorii în domeniul psihologiei fericirii arată că anticiparea poate fi o emoție pozitivă, foarte puternică. Prin urmare, o listă a dorinţelor şi anticiparea ne vor ajuta să fim mai optimişti, mai fericiţi.

De-a lungul unei zile minţile noastre au tendința de a umbla foarte mult şi cele mai importante momente sunt acelea în care ne gândim la lucruri frumoase, la aminitri, la speranţe, la prieteni. A visa cu ochii deschişi, o călătorie pozitivă la nivel mental, s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente căi spre fericire şi spre eficientizarea noastră de zi cu zi.

Suntem încă la începutul anului, o listă cu dorinţe ne-ar prinde bine. Eu vă spun că anul acesta lista mea începe cu “Aş vrea să mă iubesc mai mult şi să am mai multă grijă de mine”. Apoi “Vreau să ajung la Ierusalim”, “Vreau să merg anul acesta să fac dansuri”, un vis pe care îl am din copilărie.

Mai am multe pe listă, însă m-aş bucura să aveţi şi voi lista voastră şi la sfârşitul anului, să vedem cu bucurie cât de multe am realizat.

Bullying online și offline

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Adolescența – între provocări și influențe

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Atât anturajul nostru, cât și al copiilor noștri, par un lucru atât de firesc, încât nici nu sesizăm uneori cât de mult ne influențează La întrebările „De ce ne...

Tensiunile familiale în contextul pandemiei

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Am urmărit activitățile mai multor organizații neguvernamentale care au derulat o serie de programe pentru sprijinirea familiilor aflate în situații de violență, în...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool