Generația Z mai “ZEN” partea 2

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)
22 ianuarie 2019

Ce spun experții despre Zen Generation

 

Acești copii și tineri au crescut cu cel puțin un smartphone care le-a dat posibilitatea să obțină informații instant, cu câteva simple mișcări din degete. Facebook, Instagram, jocuri video și YouTube? Categoric da! Cărți? Aici nu suntem atât de siguri. Specialiștii spun că și din punct de vedere sexual această generație este una deosebită, pentru că având acces aproape nelimitat la internet Z-ții au cam văzut, și unii chiar făcut, totul.

Un studiu arată că PewDiePie este # (haștagul) numărul 1 pe Glob și canalul YouTube cu cei mai mulți abonați: 10.000.000 persoane. Acest canal este deținut de un vestit youtuber suedez, milionar, care vorbește cu mare ușurință despre sex și altele. Dacă nu l-ați văzut, e musai să-i faceți o vizită. Vă ajută copilul vostru dacă nu-l găsiți Nu mai este un secret faptul că vloggerii n-au nicio problemă să-și pună viața acolo, pe tavă, în fața internetului, a cunoscuților și necunoscuților. Aceștia își văd de multe ori  întreaga viață ca pe un scenariu de vlog.

Așadar nu-i de mirare că părinții intră în panică, că se tem de dependența copiilor de tehnologie și mai ales de pericolele din viața virtuală. Școlile ar trebui să fie poate cele mai preocupate, atâta vreme cât nu mai reușesc să răspundă nevoilor acestor copii și tineri. Manualele au rămas vechi și neinteresante, în loc să fie înlocuite cu informații despre viața reală, să utilizeze noua tehnologie. Mulți profesori nu reușesc să țină pasul cu elevii, asta și pentru că unii nu au habar de tehnologie.

Într-un articol din New York Times, jurnalista Tara Parker-Pope a scris o poveste intitulată “Sunt adolescenții de azi mai inteligenți și mai buni decât ne gândim?” pentru a contracara unii dintre alarmiștii care sustin că generația actuală de adolescenți este “dezangajată, îndreptățită și dependentă de social-media”. Autoarea atrage atenția asupra faptului că adolescenții sunt uimitor de pregătiți și motivați, mai ales când au o cauză. Cel mai bun exemplu a fost implicarea tinerilor în realizarea protestelor împotriva legalizării utilizării la liber a armelor.

Alți autori și cercetători susțin că unul din patru tineri din Generația Z nu are niciun plan de viitor şi nici nu îşi doreşte să muncească. Sunt cei care detestă ierarhiile, se simt capabili să ia oricând locul șefului și nu fac compromisuri privind timpul liber și viața personală.

Pentru a-i putea aduce în companii, sunt angajatori care au decis să schimbe complet regulile. Generația Z categoric este diferită de orice am văzut până acum și este clar nevoie de politici noi și strategii pe care companiile să le implementeze pentru a fi pregătite să răspundă atitudinilor și preferințelor unice ale acestor noi generații.

Cei din ”Generația Z„ pun mare preț pe transparență și autenticitate. Desigur că generalizările sunt inevitabile, însă este bine de menționat faptul că se poate la fel da bine ca două persoane din această generație să fie complet diferite. Pentru că sunt Generația Digitală, știu foarte bine în ce colțișor de Google să caute și să găsească informația de care au nevoie. Se pare că dacă vorbim de comunicare, generației Z îi place mai mult vizualul și mai puțin textul.

Așadar, dacă revenim la întrebarea ”Este Generația Z în dificultate?”, răspunsul este: în cea mai mare parte, nu. În ansamblu, cei din Generația Z nu cad în ”borcanul cu melancolie”, nu au anxietăți, depresie, disperare și narcisism. De fapt, mulți dintre ei realizează lucruri extraordinare. Studiile comparative pe diverse arii cum ar fi : gradul de absolvire a școlii, de încadrare pe piața muncii, rata violenței, sarcinile timpurii etc, arată că această generație nu are probleme mai mari sau mai multe decât altele. Ba dimpotrivă, pentru un număr de adolescenți, tineri și adulți, smartphone-urile, social-media și jocurile pot fi folosite pentru a spori relațiile, productivitatea și bunăstarea.

 

Bonus pentru cei ce au ajuns până aici :

Potrivit getsmarter.com, o platformă care oferă soluţii educaţionale pentru toate vârstele şi specializările, iată care sunt avantajele şi dezavantajele Generației Z:

  • Puncte tari: Sunt foarte bine pregătiți din punct de vedere tehnologic, sunt născuţi și educați contextual spre a fi antreprenori (72% vor să-şi deschidă propria afacere, având în vedere că vârsta maximă a generaţiei este 23 de ani), au capacitate pentru multi-tasking şi sunt capabili să lucreze pe 5 ecrane deodată.
  • Puncte slabe: Generaţia Z este mult mai cinică, iar loialitatea față de angajator este mult mai redusă ca la generațiile precedente, 25% fiind gata să îşi schimbe jobul în mai puţin de un an. Felul în care tehnologia s-a integrat în viaţa lor reprezintă şi un dezavantaj, pentru că ei practic nu ştiu cum era viaţa înainte de social media şi gadgeturi. Prin urmare se aşteaptă ca tehnologia să le rezolve toate problemele.

Bullying online și offline

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Adolescența – între provocări și influențe

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Atât anturajul nostru, cât și al copiilor noștri, par un lucru atât de firesc, încât nici nu sesizăm uneori cât de mult ne influențează La întrebările „De ce ne...

Tensiunile familiale în contextul pandemiei

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Am urmărit activitățile mai multor organizații neguvernamentale care au derulat o serie de programe pentru sprijinirea familiilor aflate în situații de violență, în...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool