Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
  • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

    Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

    Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

    Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

     

  • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

  • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

  • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

    A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

  • Laura Ene, medic diabetolog şi nutritionist, fondatoare a Cardiometabolic Institute, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România, medic expert în cadrul clinicii KiloStop și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

  • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
    Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

  • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

  • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

  • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

  • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

  • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

    Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

    A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

    Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

    In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

    Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

    Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

  • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

  • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

  • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

  • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

    În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

Impuls sau pur si simplu placere

day-icon 2 August 2013

Vin obosit de la birou, mă aşez în faţa televizorului şi beau o bere. Mi-e sete de nu mai pot, am chef să uit de faţa veşnic nemulţumită a şefei şi frustrările colegilor. Uneori nici nu-mi dau seama că ajung acasă şi, înainte de orice, beau berea, apoi dau drumul la TV ş-apoi telefonez iubitei, care deja este puţin supărată că n-am sunat la timp. Dar mă răcoresc, apoi o sun”.

 

De când m-am despărţit de Teo, simt nevoia să beau până când uneori nu mai simt durerea. Acum, după opt luni realizez că-mi place să beau din orice motiv, mă simt foarte bine, sunt liniştită şi chiar fericită. E drept că am vreo 12 restanţe la facultate, dar sunt OK”.

 

Dacă mă gândesc bine, cred că pentru prima dată mi-am pus serios întreabareacât alcool consum?” când am completat la o clinică privată un chestionar în care eram întrebată dacă consum alcool, dacă da, zilnic sau ocazional, cât şi ce tip de băuturi şi cu ce ocazii. Iniţial m-am enervat şi mă întrebam de ce-mi pun mie aceste întrebări, apoi am realizat că era firesc să întrebe, pentru că răspunsurile aveau legătură cu sănătatea mentală şi cea fizică a beneficiarului de servicii medicale.

 

Este drept că de multe ori nici nu ne dăm seama cât de mult şi de des bem şi, mai ales, de ce. Iniţial spunem că bem doar de Sărbători, de Crăciun şi de Paşte, apoi că bem şi la petreceri, la cinele cu prietenii sau în famile, apoi la meci sau la un film bun, ba de sete, ba de tristeţe şi uite cum ajungem să consumăm aproape zilnic alcool. Unii beau din plăcere şi din obişnuinţă, alţii însă beau compulsiv, ca să se calmeze sau ca să umple un „gol” emoţional. Iar așa,  fiecare eveniment social şi emoţional pare să graviteze în jurul alcoolului.

 

Să nu uităm că şi la galeriile de artă, după ce vezi un tablou superb ai nevoie de un pahar „ca să socializezi”, ba chiar şi la piscină, după 10 bazine, merge câte un pahar cu bere.

 

Am văzut că nu se mai întreabă „ceai sau cafea” nici în avion, ci mai întâi băuturica, apoi eventual ceaiul sau cafeaua.

Este drept că ni se vinde ideea că alcoolul ne face să ne simţim bine, ne relaxează, ne alungă stările negative, ne ajută să fim mai curajoşi, „dezleagă limba”, şi nu doar televiziunile sau cei din publicitate vin cu astfel de idei, ci chiar și în familie circulă replici de genul: „Am nevoie de un pahar de …. ca să prind curaj” sau „Hai să bem ceva să ne relaxăm”.

 

Psihologii spun că, dacă vei folosi alcoolul ca să ai mai multă încredere în tine sau ca să te relaxezi la sfârşitul unei zile şi să îndepărtezi anxietatea, vei simţi nevoia să faci acest lucru ori de câte ori vei fi lipsit de curaj, de încredere, trist, obosit sau anxios. Şi, cu cât vei folosi această metodă de calmare, relaxare sau de creştere a încrederii în tine mai des, cu atât mai mult vei avea nevoie să bei mai mult. Cu cât pragul tău de toleranţă la alcool creşte, vei avea nevoie de o cantitate mai mare de alcool ca să te simţi bine.

 

Beau să-mi tihnească” spune Ema, după o zi groaznică, “Beau repede să mă calmez” spune Eric, după ce s-a enervat toată ziua. Aunci când vrem să vedem dacă alcoolul devine o problemă, prima întrebare pe care o pun clienţilor mei este: „Cum bei? Repede, ca să obţii efecte rapide sau încet, savurând paharul cu alcool?”, apoi a doua: „Simţi nevoia să te justifici apoi, să găseşti scuze sau te bucuri de acest moment?”. Printre alte întrebări este şi aceasta: „De ce ai avea nevoie ca să nu bei o săptămână deloc alcool?”, cu alte cuvinte “Ce-ţi lipseşte, ce ar trebui să ai astfel încât să nu mai simţi nevoia să bei?”.

 

Guilty pleasure” sau compulsie; o dezbatere la care m-aş bucra să luaţi parte, să găsim împreună diferenţa.

 

Practica psihologică arată că, pentru a face diferenţa, este nevoie de o analiză bine documentată a comportamentelor de zi cu zi. Astfel, vă propun să faceţi jurnalul unei săptămâni şi să ni-l trimiteţi. Este recomandat să vă păstraţi anonimatul, jurnalele nu vor fi publicate în totaliate. Nu se va folosi numele dumneavoastră, însă vom folosi experienţele dumneavoastră pentru a face portretul consumatorului compulsiv şi a celui care bea din plăcere, ocazional şi poate şi alte portretre pe care le vom descoperi din jurnalele dumneavoastră.

 

Aşteptăm jurnalul dumneavoastră la adresa daniela@desprealcool.ro până la data de 14 august, 2013.

Este important să scrieţi când beţi, ce, de ce, cu cine, de câte ori, cât, care sunt efectele, ce se întâmplă după ce aţi băut imediat şi a doua zi, care vă sunt trăirile, sentimentele.

 

Autorul celui mai interesant jurnal va fi primi un cadou de la noi, care cu siguranţă îl va face mai vesel şi independent. Independenţa faţă de alcool este un mare câştig, căci atunci când crezi că alcoolul are doar un singur preţ şi anume cel afişat, s-ar putea să ajungi să cunoşti aproape pe nesimţite un alt preţ, unul mult mai mare, măsurat în clipe pierdute, vieţi bulversate şi persoane dragi suferind.

 

Aşa că fiecare persoană care face un pas în a-şi câştiga indepenţa şi prietenia faţă de alcool va primi un premiu simbolic, dar important, iar cel care va reuşi să-şi scrie jurnalul astfel încât să se ajute cel mai bine şi să ne ofere experienţe şi trăiri interesante va câştiga un kit desprealcool.ro

 

Mult succes!