Impuls sau pur și simplu plăcere

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)
2 august 2018

Vin obosit de la birou, mă aşez în faţa televizorului şi beau o bere. Mi-e sete de nu mai pot, am chef să uit de faţa veşnic nemulţumită a şefei şi frustrările colegilor. Uneori nici nu-mi dau seama că ajung acasă şi, înainte de orice, beau berea, apoi dau drumul la TV ş-apoi telefonez iubitei, care deja este puţin supărată că n-am sunat la timp. Dar mă răcoresc, apoi o sun”.

 

De când m-am despărţit de Teo, simt nevoia să beau până când uneori nu mai simt durerea. Acum, după opt luni realizez că-mi place să beau din orice motiv, mă simt foarte bine, sunt liniştită şi chiar fericită. E drept că am vreo 12 restanţe la facultate, dar sunt OK”.

Dacă mă gândesc bine, cred că pentru prima dată mi-am pus serios întreabareacât alcool consum?” când am completat la o clinică privată un chestionar în care eram întrebată dacă consum alcool, dacă da, zilnic sau ocazional, cât şi ce tip de băuturi şi cu ce ocazii. Iniţial m-am enervat şi mă întrebam de ce-mi pun mie aceste întrebări, apoi am realizat că era firesc să întrebe, pentru că răspunsurile aveau legătură cu sănătatea mentală şi cea fizică a beneficiarului de servicii medicale.

Este drept că de multe ori nici nu ne dăm seama cât de mult şi de des bem şi, mai ales, de ce. Iniţial spunem că bem doar de Sărbători, de Crăciun şi de Paşte, apoi că bem şi la petreceri, la cinele cu prietenii sau în famile, apoi la meci sau la un film bun, ba de sete, ba de tristeţe şi uite cum ajungem să consumăm aproape zilnic alcool. Unii beau din plăcere şi din obişnuinţă, alţii însă beau compulsiv, ca să se calmeze sau ca să umple un „gol” emoţional. Iar așa,  fiecare eveniment social şi emoţional pare să graviteze în jurul alcoolului.

Să nu uităm că şi la galeriile de artă, după ce vezi un tablou superb ai nevoie de un pahar „ca să socializezi”, ba chiar şi la piscină, după 10 bazine, merge câte un pahar cu bere.

Am văzut că nu se mai întreabă „ceai sau cafea” nici în avion, ci mai întâi băuturica, apoi eventual ceaiul sau cafeaua.

Este drept că ni se vinde ideea că alcoolul ne face să ne simţim bine, ne relaxează, ne alungă stările negative, ne ajută să fim mai curajoşi, „dezleagă limba”, şi nu doar televiziunile sau cei din publicitate vin cu astfel de idei, ci chiar și în familie circulă replici de genul: „Am nevoie de un pahar de …. ca să prind curaj” sau „Hai să bem ceva să ne relaxăm”.

 

Psihologii spun că, dacă vei folosi alcoolul ca să ai mai multă încredere în tine sau ca să te relaxezi la sfârşitul unei zile şi să îndepărtezi anxietatea, vei simţi nevoia să faci acest lucru ori de câte ori vei fi lipsit de curaj, de încredere, trist, obosit sau anxios. Şi, cu cât vei folosi această metodă de calmare, relaxare sau de creştere a încrederii în tine mai des, cu atât mai mult vei avea nevoie să bei mai mult. Cu cât pragul tău de toleranţă la alcool creşte, vei avea nevoie de o cantitate mai mare de alcool ca să te simţi bine.

 

Beau să-mi tihnească” spune Ema, după o zi groaznică, “Beau repede să mă calmez” spune Eric, după ce s-a enervat toată ziua. Aunci când vrem să vedem dacă alcoolul devine o problemă, prima întrebare pe care o pun clienţilor mei este: „Cum bei? Repede, ca să obţii efecte rapide sau încet, savurând paharul cu alcool?”, apoi a doua: „Simţi nevoia să te justifici apoi, să găseşti scuze sau te bucuri de acest moment?”. Printre alte întrebări este şi aceasta: „De ce ai avea nevoie ca să nu bei o săptămână deloc alcool?”, cu alte cuvinte “Ce-ţi lipseşte, ce ar trebui să ai astfel încât să nu mai simţi nevoia să bei?”.

Guilty pleasure” sau compulsie; o dezbatere la care m-aş bucra să luaţi parte, să găsim împreună diferenţa.

Practica psihologică arată că, pentru a face diferenţa, este nevoie de o analiză bine documentată a comportamentelor de zi cu zi. Astfel, vă propun să faceţi jurnalul unei săptămâni și să îl citiți ocazional. Este recomandat să vă păstraţi anonimatul pentru a vă proteja identitatea.

Este important să scrieţi când beţi, ce, de ce, cu cine, de câte ori, cât, care sunt efectele, ce se întâmplă după ce aţi băut imediat şi a doua zi, care vă sunt trăirile, sentimentele.

Pentru a veni în sprijinul vostru, în 2013 am organizat un concurs prin care am îndemnat cititorii noștri la completarea unui astfel de jurnal în vederea publicării experiențelor acestora, sub protecția anonimatului.

Autorul celui mai interesant jurnal a primit un cadou de la noi, care cu siguranţă l-a făcut mai vesel şi independent. Independenţa faţă de alcool este un mare câştig, căci atunci când crezi că alcoolul are doar un singur preţ şi anume cel afişat, s-ar putea să ajungi să cunoşti aproape pe nesimţite un alt preţ, unul mult mai mare, măsurat în clipe pierdute, vieţi bulversate şi persoane dragi suferind.

Aşa că fiecare persoană care face un pas în a-şi câştiga indepenţa şi prietenia faţă de alcool a primit un premiu simbolic, dar important, iar cel care a reuşit să-şi scrie jurnalul astfel încât să se ajute cel mai bine şi să ne ofere experienţe şi trăiri interesante a câştigat un kit desprealcool.ro.

Bullying online și offline

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Adolescența – între provocări și influențe

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Atât anturajul nostru, cât și al copiilor noștri, par un lucru atât de firesc, încât nici nu sesizăm uneori cât de mult ne influențează La întrebările „De ce ne...

Tensiunile familiale în contextul pandemiei

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Am urmărit activitățile mai multor organizații neguvernamentale care au derulat o serie de programe pentru sprijinirea familiilor aflate în situații de violență, în...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool