Noi și visele noastre/Dreams Come True

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)
9 octombrie 2018

Cum nopţile devin tot mai lungi decât zilele, avem din ce în ce mai mult timp să ne întâlnim cu visele noastre.

 

Un amic îmi spunea că, după ce bea câteva beri, nu mai visează nimic şi este foarte fericit, pentru că nu mai trebuie să se gândescă dacă e de bine sau nu ceea ce a visat.

Alexandra tocmai s-a decis să facă tot ce este posibil pentru a-şi aduce aminte visele, ca să-şi poată trata depresia din ultima vreme.

Dacă vorbim de vise, atunci vă mărturisesc că eu am ajuns să am o relaţie frumoasă cu ele, după multă vreme de ignorare, uitare, teamă, provocare şi „haz de necaz”. Îmi aduc aminte cum un vis nu neapărat urât, dar diferit, reuşea să-mi strice toată ziua, dacă nu chiar săptămâna. În copilărie îi auzeam pe bunici spunând „Ai visat şarpe? Va fi vreme grea azi, vânt” sau „Bani? Dacă sunt monede, este noroc, dacă sunt bancnote, e de rău”, ca să nu mai zic că nu e de bine dacă visezi copii mici, nuntă, cireşe sau struguri (înseamnă lacrimi). În schimb, poţi visa ţigan, că e noroc. Apa înseamnă boală, noroiul la fel, necaz. Cam atât îmi aduc aminte din interpretarea viselor din curtea bunicilor mei din Pusta mică şi liniştită a Sălajului. Doamne, ce ne mai supăram eu şi sora mea când nu visam ce trebuie, mai ales în jurul vreunui eveniment important: teză sau extemporal. Azi copiii visează mult mai complex şi mai divers, date fiind toate informaţiile pe care le au în jurul lor. Adulţi şi copiii sunt încă foarte impresionaţi de unele vise, de coşmare în special, dar şi de acele vise care le aduc informaţii pe care nu ştiu să le gestioneze.

Nopţile noastre sunt populate de imagini, de cuvinte şi de simboluri. Decodarea lor ne permite să ne cunoaştem mai bine și să pătrundem în adâncurile inconştientului nostru.

Lucrând cu şi asupra viselor noastre, ne putem schimba viaţa reală, o putem transforma.

Legătura dintre vise şi alcool poate fi una foarte strânsă, dat fiind faptul că uneori alcoolul doboară barierele psihologice şi lasă inconştientului cale liberă de exprimare. După mai multe pahare, Raul a lăsat partea conştientă la o parte şi „a dat drumul” exprimării. Cu siguranţă că acel moment l-a marcat, pentru că visele sale erau de fapt extrem de legate de ceea ce i se întâmpla în realitate. El este un tip care iubeşte performanţa şi nu-şi permite să fie niciodată un tip „slab”, nici când a avut un deces important în familie, nici când la birou lucrurile nu au mers aşa cum trebuie şi nici când mariajul său s-a destrămat.

Teama de vise ne face să nu ne dăm seama cât de mult ne îmbogăţesc ele viaţa, cum ne pot ajuta să înţelegem ce se întâmplă cu viaţa noastră şi să schimbăm modul nostru de a fi. Nu-i musai să mergem la vrăjitoare sau magicieni ca să ne spună ce am visat, de ce şi mai ales ce trebuie să facem, un psiholog care are formare în domeniul explorării viselor este suficient, dar şi o carte care vă poate ajută să lucraţi cu visele vă este de mare folos. Desigur e ceva mai ieftină decât o vrăjitoare, mai profi şi are acelaşi mister, chiar dacă este fără găini moarte, sare la colţul camerei şi bani puşi la îngheţat în congelator.

Aşadar, dacă am depăşit momentul magic, să vorbim un pic despre cum puteţi lucra cu visele astfel încât un pahar cu bere să ajute şi să nu vă dea bătăi de cap „Nu mai pot bea că visez din nou”. Psihologii spun că visele sunt indispensabile și că dacă unii oameni sunt privaţi de vise câteva zile la rând, tendinţa lor este de a deveni iritabili şi s-ar putea să aibă şi probleme de concentrare.

 

De ce avem senzaţia că nu am visat?

Pentru că uităm. Cercetătorii spun că visăm în medie 2 ore pe noapte și dacă ne-am aminti tot ce am visat, ne-am ocupa starea de veghe cu aducerea aminte. Mai uităm şi pentru că visele au un conţinut puternic emoţional şi dacă sentimentele noastre intime nu ne plac, le uităm.

  • Cel care a avut primul curajul să vorbească despre vise şi să facă o ştiinţă din acest subiect a fost Freud, care a creat metoda asociaţiilor libere, pe care a folosit-o în interpretarea viselor. Pornind de la un simbol din vis, se ajungea la un element psihologic important, legat de sexualitatea pacientului, de exemplu tren-tunel-pătrundere-sex.
  • Jung a avut o altă abordare. Pentru el, visele nu aveau neapărat relaţie cu sexualitatea, ca în cazul lui Freud, şi nici simbolurile din vise nu erau atât de importante, decât pentru cel ce le visa. Jung a fost preocupat de vise în contextul unei serii întregi, nu un vis separat. El este cel care a creat teoria arhetipurilor, a tiparelor de gândire care se formează în timp, plecând de la psihicul colectiv al tuturor oamenilor.

Ana, deşi nu era şoferiţă, visa mereu că merge pe un drum lung cu viteză foarte mare şi că scapă maşina de sub control, derapează şi intră într-o prăpastie. Intepretarea acestui vis depinde de mulţi factori, dar, în general, se poate vorbi despre faptul că a obosit, că munceşte prea mult și că scapă situaţia de sub control. Maşina nu are neapărat legătură cu o maşină reală, poate simboliza Sinele în acest vis. Ceea ce îţi poate spune un asemnea vis este „Ai nevoie de o pauză. Eşti epuizată, este nevoie să preiei controlul asupra propriei vieţi, să te redresezi”.

În copilărie, buncii spuneau că dacă visezi că-ţi cade un dinte, înseamnă că moare cineva. Şi acum sunt tulburată când am asemenea vise. În realitate, inconştientul îţi poate spune simplu „Mergi la un control stomatologic”.

Tudor viseză deseori că şeful său îi bea mereu toate berile din frigider şi că rămâne fără bere. În contextul în care, pentru el, berea înseamnă relaxare, prieteni, eventual weekend, şeful care devorează frigiderul cu „elixirul” relaxării nu este altceva decât o persoană pe care poate inconştient o consideră arogantă, prost-crescută, o persoană cu care este în conflict.

 

Ca să puteţi lucra cu visele voastre, este important să vi le amintiţi.

Momentul culcăriie este foarte important, iar ritualurile la culcare sunt binevenite: ceaiuri din plante, baie cu arome, săculeţi parfumaţi, gustări uşoare, muzică de relaxare, momente tandre petrecute cu cel drag, un film frumos etc. Se spune că pelinul ajută la aducerea aminte a viselor, rozmarinul îndepărtează coşmarurile, iar trandafirul provoacă vise, în special legate de dragoste.

Este important ca înainte de culcare să-i comunicaţi creierului că doriţi să vă aduceţi aminte visele sau măcar un vis: „Din acest moment îmi voi aminti visele importante pentru viaţa mea”.

Aşadar, fiţi pregătiţi să „prindeţi” visul imediat după trezire, de aceea este bine să rămâneţi nemişcaţi, să nu deschideţi ochii şi să vă gândiţi la ceea ce aţi visat. Orice mişcare după trezire vă poate face să „scăpaţi” visul, să fugă pe nesimţite. Este bine să-l verbalizaţi în timp ce vă pregătiţi pentru serviciu şi să notaţi imediat când aveţi timp.

Dacă nu vă este clar ce aţi visat, puteţi mâzgăli ce vă vine în minte sau puteţi nota sentimente pe care le simţiţi când vă gândiţi la acel vis.

Există o mulţime de ritualuri de prins visele.

Eu folosesc pentru copii „plasa de prins vise”, facem împreună dintr-un cerc, pânză, mergele etc o plasă în care sosesc visele frumoase şi alta pentru coşmare. Adulţii intră mai greu în acest joc, însă am văzut că mulţi acceptă ideea unui alt talisman de prins vise: pietrele sau alte obiecte. Pietrele nu pot lucra pentru noi, însă dacă le investim cu roluri şi le cerem ajutorul, ne pot ajuta să lucrăm cu anumite tipuri de energii. „Piatra lunii” de exemplu, sau opalul de Ceylon, pus sub pernă, ajută la acele vise legate de problemele emoţionale, ametistul ajută la echilibrare şi liniştire, fiind folosit în cazul insomniilor şi al coşmarurilor, canelonul sau cacedonia portocalie se folosec în probleme de sănătate şi dietă.

Odată visul amintit, începe procesul de analiză, apoi utilizarea lui în scopuri de vindecare, de creaţie sau pur şi simplu de cunoaştere. Când, şi mai ales cum, veţi putea vedea în următorul articol.

Bullying online și offline

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Adolescența – între provocări și influențe

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Atât anturajul nostru, cât și al copiilor noștri, par un lucru atât de firesc, încât nici nu sesizăm uneori cât de mult ne influențează La întrebările „De ce ne...

Tensiunile familiale în contextul pandemiei

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Am urmărit activitățile mai multor organizații neguvernamentale care au derulat o serie de programe pentru sprijinirea familiilor aflate în situații de violență, în...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool