Părinți în mediul digital …

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)
1 noiembrie 2019

Vrei să fii YouTuberul meu?

Tu știi ce mai face copilul tău în mediul digital?

Tu știi să fii părinte digital?

 

Întrebări la care mi-ar răspunde sute, dacă nu mii de persoane în câteva minute. Cu siguranță nu mi-aș fi pus întrebările acestea acum câțiva ani și nici acum nu sunt sigură că știu exact cum stau lucrurile.

Am început să urmăresc YouTuberii în ultima vreme și m-am implicat mai mult în a observa și a analiza modul în care adolescenții se comportă față de YouTuberii lor preferați. Este uimitor câți adolescenți fac cam ce le spune YouTuberul lor preferat, imitând efectiv comportamentul lor.

Grație unor adolescenți cu care am stat de vorbă în ultima vreme, am ajuns să știu și eu câteva lucruri despre lumea influencerilor și preferințele adolescenților. Pare o altă lume și, dacă faci greșeala ca părinte să nu te intereseze, poți avea o sumedenie de surprize.

Mi-a făcut o plăcere deosebită să stau cu adolescenții la povești despre YouTuberii lor preferați. Sunt atât de fascinați de aceste staruri și povestesc cu atât de multă pasiune, încât sunt molipsitori.

E drept că acum doi ani, la un eveniment al prietenilor de la desprealcool, am întâlnit și eu o vedetă de pe Youtube și m-am cam făcut de rușine pentru că nu am știut cine e. Drept urmare, mi-am asumat greșeala și m-am informat cât de cât. Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut canalele de Youtube ale unora dintre influencerii în vogă. Din păcate, majoritatea m-au surprins într-un mod neplăcut.

Unul dintre cei pe care i-am urmărit timp de câteva zile promova un comportament total nepotrivit, încurajându-și fanii să consume alcool în orice moment al zilei și folosind un limbaj total neadecvat unei persoane publice. De altfel, nu era singurul care promova teribilismul și încălcarea limitelor aproape cu orice preț.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că YouTube a devenit parte din viața de zi cu zi a adolescenților. Defy Media (2015) și Variety Magazine (2014) au arătat că adolescenții sunt astăzi mai interesați de conținutul digital de pe site-uri precum YouTube (cu o medie de 11 ore pe săptămână) decât de mass-media tradiționale (TV, radio) și sunt mai susceptibili să se identifice cu o vedetă de pe YouTube decât cu vedetele tradiționale din filme sau din emisiuni TV. Aceleași studii arată că adolescenții imită mult mai fidel personalitățile de pe YouTube decât pe cele tradiționale: se îmbracă la fel, se comportă ca aceștia.

Mai mult, majoritatea adolescenților își doresc să ajungă ei înșiși Youtuberi celebri. Starurile din lumea virtuală ajung foarte repede celebre și bogate, iar asta îi fascinează pe copii și cu siguranță îi determină să își dorească să ajungă și ei, rapid, la fel.

Nu sunt de acord cu cei care spun că Internetul este doar dăunător pentru copii, însă cred că părinții au o misiune mult mai solicitantă în zilele noastre, când tehnologia avansează atât de repede și când au nevoie să facă față acestei lumi virtuale.

Sincer, am rămas șocată vizionând unele canale de Youtube. Limbajul folosit de persoana respectivă, sfaturile pe care le dă sunt din punctul meu de vedere extrem de periculoase și nocive pentru adolescenți. Ar trebui să existe o autoritate care să urmărească aceste canale de Youtube și să ia niște măsuri.

Din câte am văzut în legislație, există niște prevederi referitoare la protecția copilului în mediul online, însă nu sunt suficiente. Și chiar dacă legea ar fi mai aspră, tot părinții ar trebui să fie cei care verifică conținutul urmărit de copilul lor în mediul online.

Suntem conștienți de faptul că cei mici învață foarte repede să folosească telefonul mobil, calculatorul și să comunice pe Internet. Uneori, chiar înainte de a vorbi, știu să mânuiască o astfel de tehnologie mai bine decât un adult.

Cu cât cresc, cu atât mai mult învață noi programe, noi metode de comunicare pe Internet. Copiii noștri au oportunități incredibile de a învăța și capacități inimaginabile în acest sens, cu ajutorul tehnologiei. Acest lucru nu ar trebui să ne întristeze sau să ne sperie, ci mai degrabă să ne facă să conștientizăm ce important este ca noi, adulții, părinții sau cei care îngrijim copiii, să ținem pasul cu noua generație.

După cum știți, copiii au acces în ziua de azi la multe rețele sociale, cum ar fi Facebook, Twitter, YouTube, dar și la alte sute de aplicații, jocuri sau instrumente de social media. Unele aplicații, precum Instagram și Snapchat, sunt ”esențiale” în lumea virtuală pentru a-ți crea un look cel puțin corespunzător. Dacă nu ați înțeles până acum acest lucru, atunci este un moment bun să faceți o mini cercetare, căutând pe Internet informații despre aceste aplicații.

Aproximativ un miliard de website-uri conțin unele informații care nu sunt adecvate pentru copii. Multe site-uri conțin pornografie și sunt foarte ușor de accesat. Este important să vedeți cum puteți bloca astfel de site-uri. Este recomandat să verificați review-urile și rating-urile pentru aplicațiile pe care copiii dumneavoastră le folosesc și să vă interesați dacă conținutul lor este adecvat pentru vârsta lor.

YouTube, și nu numai, este invadat de publicitate. YouTuberii ajung azi să aibă chiar influență asupra comportamentului de cumpărare al adolescenților. O parte dintre vedetele de pe YouTube fac reclamă la alcool, fără să le pese că majoritatea fanilor pe care îi au sunt minori. Așadar, este important să limitați accesul copilului la achiziția de produse de care nu are nevoie. Bugetul în lumea digitală trebuie gestionat la fel de bine ca în cea reală. Dacă îi veți permite copilului să cumpere orice, veți ajunge să cheltuiți mai mult decât este cazul sau decât este normal.

 

Părinții pot monitoriza ce se întâmplă în mediul digital, dacă cunosc câteva instrumente de control.

Puteți utiliza cu încredere VideoPure, care funcționează pentru video-urile de pe YouTube și pentru vizualizarea conținutului video. VideoPure șterge reclamele și comentariile nepotrivite din video-uri, pentru un conținut mai clar și curat. Tot pentru vizualizarea conținutului video puteți folosi aplicația YouTube Kids, special concepută pentru cei mici. Este o aplicație gratuită și ușor de folosit, prin care copiii pot descoperi video-uri, canale și playlist-uri cu conținut potrivit pentru ei.

Uneori, Youtuberii pot influența și alte comportamente decât pe cel de cumpărare. Nu-i totul negru și rău!

De cele mai multe ori, această influență este pozitivă: adolescenții primesc sfaturi și învață noi trucuri din tutorialele ”do-it-yourself”, cunosc cele mai noi tendințe etc. Se pare că majoritatea adolescenților sunt fericiți după ce se uită la aceste videoclipuri și primesc sfaturi despre subiecte dificil de discutat, cum ar fi, de exemplu bullying și educație sexuală.

Se pare că adolescenților le este mai simplu să caute pe net un videoclip care să-i ajute să-și gătească o supă, să repare ceva sau să găsească un produs de care au nevoie.

Sfatul părinților și sprijinul acestora este de multe ori opțiunea a doua. Cu toate acestea, unii YouTuberi creează conținut care ar putea avea o influență mai puțin pozitivă: limbaj și comportamente neadecvate, consum excesiv de alcool.

De menționat faptul că majoritatea adolescenților afirmă că nu se lasă influențați de vedetele de pe Youtube și nici de publicitatea online. Cu toate acestea, dacă vom urmări comportamentele acestora, vom vedea că sunt foarte mult influențați de ambele.

Bullying online și offline

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Adolescența – între provocări și influențe

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Atât anturajul nostru, cât și al copiilor noștri, par un lucru atât de firesc, încât nici nu sesizăm uneori cât de mult ne influențează La întrebările „De ce ne...

Tensiunile familiale în contextul pandemiei

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Am urmărit activitățile mai multor organizații neguvernamentale care au derulat o serie de programe pentru sprijinirea familiilor aflate în situații de violență, în...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool