Părinți în mediul digital – partea a II-a

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)
28 noiembrie 2019

Zece pași de urmat pentru a fi un bun părinte în mediul digital:

 

  1. Vorbiți cu copilul dumneavoastră.

Discutați cu calm despre Internet, aplicații noi, videoclipuri, jocuri și orice alt subiect din sfera digitală care-l interesează. Vorbiți direct, fiți deschis la astfel de subiecte. Este important să discutați cu adolescenții despre comportamentul și acțiunile lor online. Folosiți-vă de orice moment pentru a deschide subiectul vloguri, bloguri, canale de Youtube.

 

  1. Informați-vă despre acest subiect.

Căutați pe net informații despre noile aplicații, jocuri, rețele sociale, mediu online și vedeți exact despre ce este vorba. Căutați pe net site-uri care vorbesc despre digital parenting, forumuri și încercați să vedeți aspectele pozitive și negative, riscurile la care se expun copii utilizând anumite aplicații, jocuri etc.

 

  1. Cereți sprijin dacă aveți nevoie.

Dacă nu ați înțeles despre ce este vorba, căutați sprijin în rândul prietenilor, colegilor sau unor experți care vă pot îndruma.

 

  1. Activați-vă controlul parental.

A fi un părinte în control înseamnă a-ți ajuta copilul să fie în siguranță, nicidecum nu este egal cu a-l controla, a-i controla viața. Este foarte important să puteți controla accesul la Internet al copilului, indiferent de vârsta acestuia. Este nevoie să știți cum puteți bloca vizionarea anumitor site-uri, jocuri, aplicații etc, pe telefon, tabletă, calculator, pentru a-i asigura copilului dumneavoastră o viață sigură pe Internet. Este important să controlatți timpul pe care-l petrece copilul pe aceste gadgeturi. Google SafeSearch sau YouTube Restricted Mode sunt câteva programe utile pentru controlul parental. Puteți activa o Alertă Google pentru a putea fi informat atunci când apar anumite probleme. Utilizați https://www.google.com/alerts pentru mai multe informații.

 

  1. Stabiliți reguli și aplicați sancțiuni, dacă este cazul.

Puteți să semnați chiar un contract în care să treceți timpul pe care îl poate petrece pe Internet, care sunt avantajele respectării acestui contract, dar și sancțiunile.

Nu este nevoie întotdeauna de contract, este suficient să stabiliți împreună regulile și să le respectați. Regulile ar trebui să fie rezonabile și revizuite din când în când. De asemenea, o regulă poate fi ca adolescenții să vă arate conținutul (videoclipuri, poze) înainte de a-l publica online.

O altă regulă ar putea fi legată de produsele pe care le cumpără grație vedetei Youtube. Discutați și vedeți dacă dorește acest obiect doar pentru că YouTuberul îl are sau pentru că produsul este cu adevărat util și necesar. Stabiliți împreună bugetul lunar pentru cumpărăturile online și nu-i dați cardul să plătească fără să știți pentru ce îl folosește.

 

  1. Ajutați-l să facă față tentațiilor.

De multe ori, pentru a fi acceptați într-un grup de prieteni, copiii sunt în stare să facă orice. Influența grupului este mult mai mare decât ne-am închipui. Pentru a-l putea pregăti să facă faţă anturajului, aveţi nevoie de discuții deschise. Este important să-i arătaţi că şi dumneavoastră îi puteţi fi prieten, ascultându-l, înţelegându-l, acceptând faptul că este necesar să aibă timp pentru viața virtuală (jocuri, aplicații etc). Un prieten împărtăşeşte cu celălalt momente din viaţa lui, preocupări, bucurii, întrebări şi răspunsuri, cam asta ar trebui să faceți și dumneavoastră, mai ales atunci când este vorba despre ceea ce se întâmplă în mediul online. Dacă-i veţi spune şi dumneavoastră ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi, atunci poate şi el va fi interesat să vă împărtăşească câte ceva din viaţa lui. Un copil care are încredere în el și care poate discuta cu părinții lui fără să-i fie teamă că va fi judecat, pedepsit, va fi un copil care va putea face față tentațiilor și care își va anunța părinții dacă simte un pericol în mediul online.

 

  1. Fiți prieteni cu copilul dumneavoastră pe net, urmăriți-l, dar nu-l vânați.

Nu uitați că sunteți în aceeași echipă și doriți să-l ajutați să-și dezvolte comunicarea, să țină pasul cu societatea. Rolul dumneavoastră nu este acela de a deveni obsedați de ceea ce face el pe Internet. Este necesar să stabiliți limite și pentru dumneavoastră și să nu intrați în spațiul intim al copilului, cu alte cuvinte, nu-i citiți conversațiile cu prietenii, nu deveniți paranoici, astfel încât să-l urmăriți pas cu pas. La fel ca în viața reală, și în cea virtuală copilul are nevoie de spațiu intim și de respectarea acestuia.

 

  1. Ajutați-l pe copil să aibă o reputație bună în mediul online.

Așa cum faceți și în mediul offline, este important să-l ajutați să facă și în mediul online, să se remarce prin fapte bune și nu prin postări care-i pun în pericol integritatea. Uneori, copiii cred că pot face orice în mediul online, fără să realizeze care sunt consecințele asupra imaginii lor în viața on și offline. Rolul dumneavoastră este acela de a-l educa să comunice corect online, să-și respecte partenerii de comunicare și să fie responsabil de tot ce postează în acest mediu.

 

  1. Bucurați-vă împreună de beneficiile mediului online

Consacrați timp pentru a explora împreună cu copilul dumneavoastră mediul online, distrați-vă împreună găsind jocuri, aplicații care îl ajută să se dezvolte și să comunice. Este important să vedeți ce prieteni are în mediul virtual și să-l ajutați să identifice singur pericolele la care se expune. Învățați de la copii noile tehnologii și bucurați-vă că aveți un mentor în acest sens, distrați-vă împreună în mediul digital.

 

  1. Fiți un model bun pentru copilul dumneavoastră în mediul digital.

Copiii au nevoie de modele, chiar dacă la prima vedere nu par interesați de ceea ce faceți sau ce sunteți – în realitate, vă analizează foarte bine. Așadar, fiți dumneavoastră un exemplu de comportament în mediul online, respectați toate regulile pe care le-ați stabilit și pentru el: timp petrecut în spațiul online, decența informațiilor, buna reputație în mediul online etc. Cu alte cuvinte, nu-i cereți lui să nu facă ceva în timp ce dumneavoastră faceți exact acel lucru.

Bullying online și offline

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Adolescența – între provocări și influențe

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Atât anturajul nostru, cât și al copiilor noștri, par un lucru atât de firesc, încât nici nu sesizăm uneori cât de mult ne influențează La întrebările „De ce ne...

Tensiunile familiale în contextul pandemiei

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Am urmărit activitățile mai multor organizații neguvernamentale care au derulat o serie de programe pentru sprijinirea familiilor aflate în situații de violență, în...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool