Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
 • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

  Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

  Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

  Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

   

 • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

 • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

 • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

  A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

 • Laura Ene, medic diabetolog şi nutritionist, fondatoare a Cardiometabolic Institute, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România, medic expert în cadrul clinicii KiloStop și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

 • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
  Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

 • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

 • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

 • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

 • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

 • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

  Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

  A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

  Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

  In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

  Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

  Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

 • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

 • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

 • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

 • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

  În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

Parinti minunati – adevarat sau fals

day-icon 3 October 2018

În ultima vreme am văzut multe articole despre parentalitate și am avut senzația că vorbim despre copii la viitor și nu la prezent. Majoritatea adulților discută despre cum pregătim copiii pentru viață, ce să le facem, ce e bine pentru ei etc, uitând că cei mici sunt prezentul, nu doar viitorul.

Copilăria este viața și nu doar pregătirea pentru viață

 Îmi place să cred că un părinte bun este acela care înțelege nevoile copilului, i le satisface, care îl ocrotește suficient încât să poată lua cele mai bune decizii și, mai ales, acela care îl ajută să devină autonom, independent.

 

 Lăudați de unii sau criticați de alții, informați sau dezinformați, părinții din ziua de azi au cu siguranță nevoie de informații corecte, de servicii și mai ales de suport.

Se spune ”Cum îl crești, așa îl ai!” și multe studii arată că modelul parental este foarte important pentru ceea ce va deveni copilul. O provocare s-a lansat însă în 2015 când Matt Yglesias a scris despre faptul că genele au o influență enormă. Colegii și cultura au o influență enormă, de asemenea, spune el, însă stilurile parentale din interiorul casei (cu excepția cazurilor extreme cum ar fi abuzul sau neglijarea) au foarte puțină influență pe termen lung asupra personalității sau succesului unei persoane.

 

 Am tot scris despre stilurile parentale și cred că felul în care îngrijim un copil, modul în care îl ajutăm să aibă încredere în sine, siguranța pe care i-o oferim, dragostea, încrederea că poate lua și el decizii în ceea ce-l privește, modelele pe care i le oferim îl ghidează în viață. Profesorul de psihologie Marwan Dwairy și colaboratorii săi au demonstrat în 2006 că diferitele stiluri parentale tind să se asocieze cu diferite niveluri de stimă de sine ale copilului, iar nivelurile stimei de sine se pot schimba pe baza interacțiunii copilului cu diverse grupuri și comunități.

De exemplu, copiii din familiile autoritare, adică care îmbină severitatea cu iubirea, au mai multe șanse de a dezvolta o stimă de sine înaltă, în timp ce, cei care provin din familiile autocratice, adică prea severe și în care partea afectivă este aproape invizibilă, riscă să aibă copii cu o stimă de sine scăzută.

 

 Nu mai este nici un secret că părintele este un model pentru copilul său, că puterea exemplului este imensă, de aceea este important ca fiecare dintre noi să fie un exemplu cât mai bun. ”Nu este suficient să-i spui unui copil copil să facă ceva” a spus la o conferință un părinte, ”Este nevoie să-l ajuți să ia decizii, să-l responsabilizezi și să-i dai încredere în el, să-l iubești și să-i spui acest lucru zi de zi, să faci zilnic lucruri pe care copilul tău le poate învăța”.

Un copil care cunoaște consecințele faptelor sale, va ști foarte bine acasă și la școală ce are de făcut, își va asuma responsabilități și se va simți bine. Un copil iubit va crește cu iubire și va învăța să dăruiască la rândul său iubirea. Un copil care însă nu are parte de multe din aceste fapte, nu rămâne însă ”mutilat” pe viață, iar acest lucru este important de precizat.

 

Dacă un copil nu-și găsește modelul în familia sa, dar are capacitatea de auto-vindecare (reziliență), va găsi în jurul său modele demne de urmat și va deveni un adult echilibrat. Am întâlnit de altfel din ce în ce mai mulți părinți preocupați să se dezvolte, să caute și alte modele în afara celor primite în copilărie.

Ceea ce înseamnă că avem din ce în ce mai mulți părinți care conștientizează nevoia de schimbare, nevoia de mai bine, de a avea o viață mai frumoasă pentru ei și copiii lor.

 

Broșura ”Calea pentru a avea un copil fericit” și alte articole pe care le-am realizat cu sprijinul colegilor și partenerilor pot fi pentru orice actual sau viitor părinte un mijloc de inspirație. Cred că fiecare părinte are potențial să-și crească și să-și educe copilul, așa cum crede mai bine, iar noi cei care am studiat științific parentalitatea sau cei ce scriu despre parentalitate, putem fi un bun sprijin.

Puteți găsi broșurile scrise de noi aici 

 

În 2017 – 2018 ne-am întâlnit cu peste 1000 de profesioniști și peste 200 de părinți în cadrul programului ”Competențele parentale și prevenirea consumului de alcool”. Ursus Breweries, prin platforma de consum responsabil www.desprealcool.ro, împreună cu partenerii săi: Federația Organizațiilor Neguvernamentale „Pentru Copil“ (FONPC) și Step by Step România au organizat o serie de activități pentru și cu părinți. Indiferent de zona în care am fost în cadrul acestui program, am întâlnit oameni deosebiți, profesioniști dornici să colaboreze, părinți deschiși pentru a-și îmbunătăți competențele parentale.

 

 În SUA, dar și în Europa, s-a dezvoltat o întreagă industrie în jurul parentalității. De la programe vândute părinților, ceva care să-i învețe să fie părinți perfecți și să aibă un copil fericit, până la produse și servicii care să le aducă succesul în funcția lor parentală. Internetul este plin de sfaturi, cum să-l crești, cum să-l educi, o partea a celor care scriu cred că experiența de părinte este suficientă pentru a da sfaturi, sau e suficient să faci un curs și devii expert. Important pentru un părinte este să creadă în sine, să accepte că poate face o mulțime de lucruri bune pentru copilul său, o serie de greșeli, că nu este perfect și că are întotdeauna cel puțin o persoană sau o instituție care îl poate ajuta. A alege cele mai potrivite informații și sursele cele mai credibile, poate fi o provocare, însă important este să fiți împăcați cu deciziile pe care le luați, dar mai ales să consultați mereu și copilul.

 

Un copil echilibrat este acela care este expus unor informații de calitate (nu cantitatea contează), este apreciat și lăudat atunci când merită și susținut și nu descurajat, protejat dar nicidecum supra-protejat, iubit dar în același timp expus la limite și reguli. Pentru a înțelege și gestiona lumea deja complicată în care trăiește, copilul are nevoie să fie ghidat cu dragoste, să i se arate limitele, astfel încât să fie în siguranță. Disciplinarea copiilor este una dintre cele mai dificile sarcini,  dar, de asemenea, şi una dintre cele mai importante. Atenție însă la faptul că disciplină nu înseamnă a pedepsi copilul! Cum să stabiliți regulile puteți afla mai multe aici, în broșura:

 

Dragi cititori, cred că nimeni nu este perfect și cu asta e musai să ne împăcăm și să trăim. Viața este doar o serie de momente și este uimitor cât de multe astfel de momente pierdem, pentru că ne petrecem viața gândindu-ne la trecut sau anticipând viitorul, ținându-ne mințile ocupate în altă parte, uitând că o legătură puternică, o conexiune cu prezentul contează cel mai mult. Parentalitatea nu este ceva liniar, adică vor exista momente bune și mai puțin bune, mai intense sau mai puțin intense. Profitați așadar de fiecare moment pentru a învăța ceva, pentru a vă bucura.

 

Ghid de buzunar. Bonus pentru cei ce au citit articolul. Află mai multe aici!