“Rață crocantă thailandeză cu orez, pui indian cu sos de migdale și ciorbă de porc”

Scris de Simona Tache
2 septembrie 2019

Nu știu om să nu-i placă să vorbească despre mâncarea bună.

 

Nici om să nu aibă amintiri, planuri și povești burdușite de gusturi, arome și îmbietoare texturi. Nu știu, în fine, nici om despre care mâncarea să nu spună nimic.

Așa că o să invit, în cele ce urmează, cetățeni care-mi sunt mie simpatici să se “povestească” prin magice supe-creme, prin nostalgice și copilăroase gogoși, prin cartofii auriți din localul lor preferat, prin vreun sushi mâncat cu poftă de uriaș, ori prin deserturi catifelate, de neuitat, ieșite din mână de mamă.

Azi, voi vorbi cu scenaristul Dan Panaet.

Are doctorat în filozofie, dar, de vreo 13 ani, scrie umor.

A adunat în CV publicații precum Times New Roman, Aspirina Săracului, Plai cu boi, dar scrie mult și pentru televiziune, Mondenii, Las Fierbinți, Ai noștri și Starea Nației fiind producții de care și-a legat deja numele.

L-am întâlnit la Cațavencii, în care mai scrie și azi, și ne reunim încă, din când în când, pe la mese pe care sunt beri.

A scris chiar și un episod din Seinfeld. Nu, nu pentru adevăratul Seinfeld, ci pentru o probă de angajare, la un moment dat.

Eu l-am descusut despre mâncare.

Pentru că și umoriștii mănâncă, și încă destul, de la rațe thailandeze crocante cu orez, până la gogoși.

Care e cea mai bună mâncare pe care ai mâncat-o ever?

E greu de ales un singur fel de mâncare. Cred că ar intra în top 3 un pui indian cu sos de migdale pe care l-am mâncat la un restaurant indian din București care acum nu mai există. Tot în top ar apărea și rața crocantă thailandeză cu orez. Aș mai adăuga o ciorbă de porc cu șorici prin ea, pe care am mâncat-o într-o iarnă, pe la 6-7 ani, și care acum mi s-ar părea dezgustătoare.

 

Dar cea mai proastă?

Orice e foarte sărat. Cred că mâncarea chinezească de fast food bucureștean, după care-ți vine să bei zece litri de apă.

 

Supa ta preferată? Felul principal? Desertul preferat?

Ciorba de perișoare. Păstrăvul la cuptor (deși eram tentat să dau răspunsul clasic românesc din anii ‘90: friptură cu cartofi prăjiți). La desert, aș alege clătitele umplute cu miere. Nu știu de ce nu prea se mănâncă clătite cu miere, e foarte bună combinația.

 

Când ai mâncat ultima oară, până ți s-a făcut rău, cât ai mâncat și, mai ales, ce?

Înghețată cu aromă de nuci, pentru că mereu am impresia că înghețata, fiind prea rece, nu poți s-o mănânci până ți se face rău. Dar iată că se poate.

 

Cum faci când ți-e foame? Iese monstrul din tine? Zi-mi o poveste cu monstrul ăsta. Dacă tu n-ai monstru, sigur te-ai întâlnit cu ai altora.

Când mi-e foame de obicei rămân fără energie, nu prea mai pot să mobilizez nici un monstru. De obicei, în poveștile despre foame extremă, disperare și agonie e vorba de o terasă aglomerată și de un ospătar care nu face față și vine abia după o oră ca să-ți ia comanda, pe care ți-o aduce după alte două ore.

 

Dacă ai fi o legumă, ce ai alege să fii? Dar dacă ai fi un fruct?

Aș vrea să fiu conopidă, pentru că e o legumă dezgustătoare, pe care n-o mănâncă nimeni, și aș putea trăi fericit mult timp în grădina de zarzavaturi, în timp ce amicele mele vinete ar fi smulse de timpuriu, ca să prepare cineva din ele cea mai bună salată din lume. În materie de fructe, aș alege merele. Un măr e bun oriunde, la orice oră.

 

Dacă ar fi să mănânci toată viața un singur fel de mâncare, care ar fi acela?

Am o mare slăbiciune pentru mămăliga cu brânză și smântână. Dacă ar fi să mănânc doar asta toată viață, aș alege varianta care conține și ou, pentru un aport nutrițional mai variat.

 

Ce ai mâncat la ultima masă? Ce o să mănânci la următoarea?

Am mâncat niște ovăz cu lapte. La prânz plănuiesc să-mi fac niște ficăței la tigaie, cu usturoi.

 

Ce ai visa să mănânci chiar acum?

Înghețată cu aromă de nuci. Niciodată nu poți să mănânci prea multă înghețată de nuci, pentru că e prea rece ca să mănânci pe loc cantități.

 

Bucătarul tău preferat? Cu ce te-a cucerit?

Niciodată nu mi-am pus problema că aș putea avea un bucătar preferat, dar o să-l nominalizez pe colonelul Sanders.

 

Gătești? Care sunt piesele tale de rezistență?

Nu prea gătesc. Poate foarte rar, iar atunci folosesc un singur ingredient odată (de exemplu, ficat de pui) care suferă un singur proces (prăjirea). Cea mai complexă chestie pe care-o fac sunt clătitele. Am învățat să fac clătite de mic, pentru că-mi plăceau foarte mult și nu mai voiam să depind de maică-mea.

 

Dă-mi o rețetă ușoară și bună-bună.

Încearcă clătitele cu miere. Se ia clătita, se unge cu miere și se rulează. Ceva mai complex n-aș putea să recomand.

 

Ce îți gătea bunica?

Îmi plăceau foarte mult ouăle ochiuri cu cartofi prăjiți. Și gogoșile. N-am mai mâncat niciodată gogoși la fel de bune ca cele pe care le făceau bunicile mele.

 

Ce îți gătea mama?

O grămadă de mâncăruri pe care le experimenta după ce găsea rețeta în vreo revistă sau o afla de la o colegă. Mi-a rămas în minte pizza de casă, cum se mai făcea prin anii ’90. Un blat pufos, peste care se punea câte ceva din toate mezelurile din frigider.

 

Bărbați care-ți gătesc? Ce?

Aici aș putea să dau ca exemplu cârnații pe care-i face tata de Crăciun.

 

Ce merge cel mai bine lângă o bere?

La bere merge cam orice, dar cred că pizza e perfectă.

 

Ce sfat i-ai da unui tânăr din care să învețe să consume responsabil?

Oprește-te din băut în momentul în care-ți dai seama că începi să te simți bine. Știu că e greu, dar, dacă era ușor, făcea toată lumea.

 

Ciocolată sau vanilie? Cafea sau Ceai? Migdale sau fistic? Ulei de măsline sau unt? Porc sau pește? Mozzarella sau parmezan? Rucola sau spanac? Sos de roșii sau sos de smântână?

Cafea, clar, la toate întrebările. J E cam greu de ales un singur termen din perechile astea. Poți să preferi altceva, în funcție de anotimp, starea de spirit sau dacă ți-e foame sau nu.

 

Pizza sau paste? Ceapă sau usturoi? Mentă sau busuioc? Vișine sau fructe de pădure? Mâncarea mamei sau mâncarea bunicii? Bicicletă sau mașină? Facebook sau Instagram?

Pizza, ceapă, busuioc, fructe de pădure, mâncarea bunicii, mașină, Facebook, Netflix. Ah, ultima întrebare nu era.

 

Ce ai mânca într-o seară de binging?

Mâncare indiană. Niciodată n-ai impresia că ai mâncat prea mult.

 

Dă-mi un sfat înțelept care chiar să-mi folosească în viață.

Nu mânca dacă nu ți-e foame.

“Paste quatro formaggi, iahnie de fasole cu murături, sushi, cartofi prăjiți cu mujdei, gogoși mici, cu lapte, tăvălite prin zahăr”

Scris de Simona Tache

Azi, voi vorbi cu Ileana Andrei Ileana a făcut Facutatea de Litere, apoi un master în comunicare Primul ei job a fost la televiziunea din Slatina, unde era reporter, editor de...

“Ciorbă de afumătură, acrită cu zeamă de varză, piftie, papanași, plăcintă de dovleac”

Scris de Simona Tache

Azi, voi vorbi cu Dragoș Vasile Dragoș e un entuziast povestitor al mâncării, după cum veți vedea în cele ce urmează Ne cunoaștem de vreo 15 ani, am împărțit multe...

“Șnitele din pulpe de pui, salată boeuf, miel la cuptor, tuslama, gogoși mici, tăvălite în miere”

Scris de Simona Tache

Azi, voi vorbi cu Diana Popescu Diana e jurnalistă de vreo 20 de ani A lucrat la Adevărul, apoi la Gândul, iar, în ultimii mulți ani, lăsase presa scrisă pentru...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool