Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
  • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

    Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

    Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

    Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

     

  • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

  • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

  • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

    A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

  • Laura Ene, medic diabetolog şi nutritionist, fondatoare a Cardiometabolic Institute, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România, medic expert în cadrul clinicii KiloStop și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

  • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
    Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

  • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

  • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

  • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

  • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

  • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

    Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

    A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

    Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

    In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

    Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

    Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

  • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

  • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

  • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

  • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

    În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

Rata crocanta thailandeza cu orez, pui indian cu sos de migdale si ciorba de porc

Scris de Simona Tache
day-icon 2 September 2019 Simona Tache

Nu știu om să nu-i placă să vorbească despre mâncarea bună. Nici om să nu aibă amintiri, planuri și povești burdușite de gusturi, arome și îmbietoare texturi. Nu știu, în fine, nici om despre care mâncarea să nu spună nimic. Așa că o să invit, în cele ce urmează, cetățeni care-mi sunt mie simpatici să se “povestească” prin magice supe-creme, prin nostalgice și copilăroase gogoși, prin cartofii auriți din localul lor preferat, prin vreun sushi mâncat cu poftă de uriaș, ori prin deserturi catifelate, de neuitat, ieșite din mână de mamă. Azi, voi vorbi cu scenaristul Dan Panaet.

 

 

Are doctorat în filozofie, dar, de vreo 13 ani, scrie umor. A adunat în CV publicații precum Times New Roman, Aspirina Săracului, Plai cu boi, dar scrie mult și pentru televiziune, Mondenii, Las Fierbinți, Ai noștri și Starea Nației fiind producții de care și-a legat deja numele. L-am întâlnit la Cațavencii, în care mai scrie și azi, și ne reunim încă, din când în când, pe la mese pe care sunt beri. A scris chiar și un episod din Seinfeld. Nu, nu pentru adevăratul Seinfeld, ci pentru o probă de angajare, la un moment dat. Eu l-am descusut despre mâncare. Pentru că și umoriștii mănâncă, și încă destul, de la rațe thailandeze crocante cu orez, până la gogoși.

 

Care e cea mai bună mâncare pe care ai mâncat-o ever?

E greu de ales un singur fel de mâncare. Cred că ar intra în top 3 un pui indian cu sos de migdale pe care l-am mâncat la un restaurant indian din București care acum nu mai există. Tot în top ar apărea și rața crocantă thailandeză cu orez. Aș mai adăuga o ciorbă de porc cu șorici prin ea, pe care am mâncat-o într-o iarnă, pe la 6-7 ani, și care acum mi s-ar părea dezgustătoare.

 

Dar cea mai proastă?

Orice e foarte sărat. Cred că mâncarea chinezească de fast food bucureștean, după care-ți vine să bei zece litri de apă.   

 

Supa ta preferată? Felul principal? Desertul preferat?

Ciorba de perișoare. Păstrăvul la cuptor (deși eram tentat să dau răspunsul clasic românesc din anii ‘90: friptură cu cartofi prăjiți). La desert, aș alege clătitele umplute cu miere. Nu știu de ce nu prea se mănâncă clătite cu miere, e foarte bună combinația. 

 

Când ai mâncat ultima oară, până ți s-a făcut rău, cât ai mâncat și, mai ales, ce?

Înghețată cu aromă de nuci, pentru că mereu am impresia că înghețata, fiind prea rece, nu poți s-o mănânci până ți se face rău. Dar iată că se poate.

 

Cum faci când ți-e foame? Iese monstrul din tine? Zi-mi o poveste cu monstrul ăsta. Dacă tu n-ai monstru, sigur te-ai întâlnit cu ai altora.

Când mi-e foame de obicei rămân fără energie, nu prea mai pot să mobilizez nici un monstru. De obicei, în poveștile despre foame extremă, disperare și agonie e vorba de o terasă aglomerată și de un ospătar care nu face față și vine abia după o oră ca să-ți ia comanda, pe care ți-o aduce după alte două ore.

 

Dacă ai fi o legumă, ce ai alege să fii? Dar dacă ai fi un fruct?

Aș vrea să fiu conopidă, pentru că e o legumă dezgustătoare, pe care n-o mănâncă nimeni, și aș putea trăi fericit mult timp în grădina de zarzavaturi, în timp ce amicele mele vinete ar fi smulse de timpuriu, ca să prepare cineva din ele cea mai bună salată din lume. În materie de fructe, aș alege merele. Un măr e bun oriunde, la orice oră.

 

Dacă ar fi să mănânci toată viața un singur fel de mâncare, care ar fi acela?

Am o mare slăbiciune pentru mămăliga cu brânză și smântână. Dacă ar fi să mănânc doar asta toată viață, aș alege varianta care conține și ou, pentru un aport nutrițional mai variat.

 

Ce ai mâncat la ultima masă? Ce o să mănânci la următoarea?

Am mâncat niște ovăz cu lapte. La prânz plănuiesc să-mi fac niște ficăței la tigaie, cu usturoi.

 

Ce ai visa să mănânci chiar acum?

Înghețată cu aromă de nuci. Niciodată nu poți să mănânci prea multă înghețată de nuci, pentru că e prea rece ca să mănânci pe loc cantități.

 

Bucătarul tău preferat? Cu ce te-a cucerit?

Niciodată nu mi-am pus problema că aș putea avea un bucătar preferat, dar o să-l nominalizez pe colonelul Sanders.

 

Gătești? Care sunt piesele tale de rezistență?

Nu prea gătesc. Poate foarte rar, iar atunci folosesc un singur ingredient odată (de exemplu, ficat de pui) care suferă un singur proces (prăjirea). Cea mai complexă chestie pe care-o fac sunt clătitele. Am învățat să fac clătite de mic, pentru că-mi plăceau foarte mult și nu mai voiam să depind de maică-mea.

 

Dă-mi o rețetă ușoară și bună-bună.

Încearcă clătitele cu miere. Se ia clătita, se unge cu miere și se rulează. Ceva mai complex n-aș putea să recomand.

 

Ce îți gătea bunica?

Îmi plăceau foarte mult ouăle ochiuri cu cartofi prăjiți. Și gogoșile. N-am mai mâncat niciodată gogoși la fel de bune ca cele pe care le făceau bunicile mele.

 

Ce îți gătea mama?

O grămadă de mâncăruri pe care le experimenta după ce găsea rețeta în vreo revistă sau o afla de la o colegă. Mi-a rămas în minte pizza de casă, cum se mai făcea prin anii ’90. Un blat pufos, peste care se punea câte ceva din toate mezelurile din frigider.

 

Bărbați care-ți gătesc? Ce?

Aici aș putea să dau ca exemplu cârnații pe care-i face tata de Crăciun.

 

Ce merge cel mai bine lângă o bere?

La bere merge cam orice, dar cred că pizza e perfectă.

 

Ce sfat i-ai da unui tânăr din care să învețe să consume responsabil?

Oprește-te din băut în momentul în care-ți dai seama că începi să te simți bine. Știu că e greu, dar, dacă era ușor, făcea toată lumea.

 

Ciocolată sau vanilie? Cafea sau Ceai? Migdale sau fistic? Ulei de măsline sau unt? Porc sau pește? Mozzarella sau parmezan? Rucola sau spanac? Sos de roșii sau sos de smântână?

Cafea, clar, la toate întrebările. J E cam greu de ales un singur termen din perechile astea. Poți să preferi altceva, în funcție de anotimp, starea de spirit sau dacă ți-e foame sau nu.

 

Pizza sau paste? Ceapă sau usturoi? Mentă sau busuioc? Vișine sau fructe de pădure? Mâncarea mamei sau mâncarea bunicii? Bicicletă sau mașină? Facebook sau Instagram?

Pizza, ceapă, busuioc, fructe de pădure, mâncarea bunicii, mașină, Facebook, Netflix. Ah, ultima întrebare nu era.

 

Ce ai mânca într-o seară de binging?

Mâncare indiană. Niciodată n-ai impresia că ai mâncat prea mult.

 

Dă-mi un sfat înțelept care chiar să-mi folosească în viață.

Nu mânca dacă nu ți-e foame.