Recomandările nutriționistului pentru o vară sănătoasă

Scris de Laura Ene
9 iulie 2020

După cum vedem și simțim cu toții, luna lui cuptor s-a instalat confortabil la noi în țară :).

 

Canicula abia dacă ne mai dă pace, iar organismele noastre se străduiesc din greu să se adapteze. Vestea bună este că le putem da o mână de ajutor să treacă mai ușor peste această perioadă.

Dar, așa cum bine zice un proverb românesc, „vorba lungă, sărăcia omului”, așa că hai să trecem la treabă și să vedem ce ar fi bine să facem și să evităm vara pentru a ne păstra sănătatea și silueta!

 1. Ce să facem vara ca să fim în formă și sănătoși

 

În primul rând, este foarte, foarte important să ne hidratăm. Deși repet aproape de fiecare dată, apa rămâne vitală pentru buna funcționare a organismului nostru. Mai mult decât atât, ea ne ajută să nu îmbătrânim înainte de vreme.

Iar vara apa devine cu atât mai importantă cu cât riscul de deshidratare crește din cauza căldurii.

În plus, apa are 0 calorii. Și nu numai că menține buna funcționare a organismului, dar ne ajută să slăbim, pentru că apa contribuie la instalarea senzației de sațietate.

 

O altă soluție pentru cei care nu prea consumă apă este să consume legume și fructe care hidratează. Câteva exemple: castravete, morcov, zucchini, salată iceberg, spanac, țelină Apio, conopidă, roșii, pepene sau iaurt. Pe toate le găsești în acest sezon proaspete și gata de pus în farfurie.

Dar nu numai hidratarea este importantă vara, ci și aportul de vitamine și minerale, care ajută la regenerarea și protejarea celulelor organismului de agresiunile mediului exterior.

 

Sigur că nu există o dietă minune care să ne protejeze pielea de soare și de efectele acestuia. Dar licopenul, betacarotenul și vitamina C pot contribui la sănătatea pe termen lung a pielii noastre. De aceea, eu le recomand pacienților mei să mănânce din abundență legume proaspete vara și să înlocuiască deserturile hipercalorice cu fructe de sezon.

Licopen găsim în legumele și fructele roșii, betacarotenul se găsește în fructele și legumele verzi și portocalii, în timp ce vitamina C o regăsim în aproape toate fructele și legumele.

 

Un alt lucru la care ar trebui să fim mai atenți vara decât în alte sezoane este prospețimea felurilor de mâncare pe care le consumăm și în ce condiții au fost păstrate. Asta pentru că alimentele se alterează mult mai repede la căldură.

De aceea, este recomandat să consumăm mâncare cât mai proaspătă și să fim atenți la modul în care este păstrată aceasta. Mai ales că vara este sezonul vacanțelor. Și nimeni nu vrea să-și strice vacanța cu o indigestie (în cel mai bun caz).

Ce să faci ca să bei mai multă apă?

 

  • În primul rând, ia cu tine o sticlă de apă indiferent unde mergi.
  • Bea câte un pahar cu apă înainte și după fiecare masă.
  • Dacă te-ai săturat de apă simplă, înlocuiește-o cu apă enzimatică (apă în care ai adăugat bucăți de fructe sau legume și le-ai lăsat câteva ore la infuzat) sau ceaiuri neîndulcite.
  • Bea apă la temperatura camerei. Te hidratează mai bine și poți să bei mai multă decât dacă ar fi foarte rece.
  • Atenție! Dacă vrei să te bucuri de o bere în aer liber, la terasă, ai grijă să bei și un pahar de apă, pentru că alcoolul deshidratează.

 2. Ce să evităm vara pentru a fi în formă și sănătoși

 

Evident că există și „așa nu” pe timp de vară. Iar aici aș include în primul și-n primul rând consumul de alimente grase și procesate.

Așa cum știi deja, nu sunt împotriva grăsimilor, ba dimpotrivă, încurajez consumul lor chiar și la dietă. Este însă foarte important să ne alegem grăsimile bune, de calitate. Iar când spun să evităm consumul de alimente grase mă refer la prăjeli, carne grasă, cârnați, mici, brânzeturi grase, foietaje sau prăjituri cu cremă. Este important, de asemenea, să evităm tot ce înseamnă alimente procesate.

 

Le putem înlocui cu legume proaspete, pește, carne slabă, lactate degresate, semințe și oleaginoase crude.

Tot în rândul alimentelor de evitat sau de consumat în cantitate cât mai mică se încadrează și mâncărurile foarte picante. Chiar dacă nu avem probleme digestive, ele ne pot crea un disconfort, încălzindu-ne și mai tare corpul.

 

De asemenea, este recomandat să limităm și consumul de cofeină și băuturi dulci, deoarece contribuie la deshidratarea organismului. Iar pe timp de vară este cu atât mai important să ne menținem o hidratare optimă.

Asta nu înseamnă că va trebui să renunțați la cafeaua de dimineață. Ci doar să aveți grijă să beți un pahar cu apă lângă cafea și să limitați consumul la 1, maximum 2 cești pe zi.

 

Sper să vă fie de folos recomandările mele și să aveți o vară activă, sănătoasă și plină de experiențe minunate.

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Cum îți pregătești corpul pentru vară

Scris de Laura Ene

Mult-dorita vară e aici, iar tu sigur aștepți vacanța mai mult ca oricând Sunt sigură că ai muncit din greu, ai fost tot timpul pe baricade și acum tot ce îți dorești...

6 probleme de sănătate specifice bărbaților pe care nu trebuie să le ignori

Scris de Laura Ene

Când vine vorba de grija pentru sănătate, atât timp cât ne simtim bine și dăm randament, cei mai mulți dintre noi nu iau în considerare riscurile din spatele unor...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool