Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
 • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

  Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

  Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

  Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

   

 • Laura Vereha și Sebastian Secan, jurnaliști de profesie, călători în bascheți din pasiune, inițiatorii proiectului ,,Călător în Bascheți’’, unul dintre cele mai citite bloguri de travel din România. Noi vă arătăm România neștiută, uimitoare, cu locuri despre care n-ai bănui că sunt la noi în țară, precum și destinații de poveste din străinătate. Împreună, am ajuns în 45 de țări.Laura Vereha și Sebastian Secan, jurnaliști de profesie, călători în bascheți din pasiune, inițiatorii proiectului ,,Călător în Bascheți’’, unul dintre cele mai citite bloguri de travel din România. Noi vă arătăm România neștiută, uimitoare, cu locuri despre care n-ai bănui că sunt la noi în țară, precum și destinații de poveste din străinătate. Împreună, am ajuns în 45 de țări.

 • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

 • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

 • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

  A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

 • Laura Ene, medic diabetolog şi nutriționist, fondatoarea ELA CLINIC – prima clinică de nutriție terapeutică din România, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

 • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
  Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

 • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

 • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

 • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

 • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

 • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

  Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

  A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

  Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

  In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

  Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

  Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

 • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

 • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

 • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

 • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

  În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

Sa prevenim inainte ca lucrurile sa devina prea complicate

day-icon 30 January 2020

De multe ori ne ferim să vorbim despre consumul de alcool și alte substanțe în rândul adolescenților, pentru că nu vrem ca cei din jurul nostru să „ne arate cu degetul” sau pur și simplu pentru că ne este teamă. Această teamă de a vorbi și de acționa, din păcate, aduce majoritatea familiilor în pragul unor crize greu de gestionat.

 

 

În ultima vreme, am stat de vorbă cu cel puțin o persoană pe săptămână care mi-a povestit despre încercările prin care a trecut familia sa, pentru că lucrurile au ajuns să fie mult prea complicate și avansate. 

Copiii cad în patima alcoolului încă din clasele primare este concluzia îngrijorătoare a unui studiu făcut de Institutul Național de Sănătate Publică. Potrivit Ministerului Sănătății, aproximativ 84% din băieții și 12% dintre fetele în vârstă de 16 ani au consumat cel puțin o dată în viață o băutură alcoolică. Cel puțin o dată în viață au consumat alcool în exces 16% dintre băieți și 7% dintre fete. Unul din 5 băieți a fost în stare de ebrietate prima dată înaintea vârstei de 13 ani. Cifrele sunt așadar îngrijorătoare, însă mai triste sunt poveștile acestor copii.

 

Adolescenții sunt în perioada încercărilor, a căutărilor, a crizei identității, a teribilismului, astfel încât pot cu ușurință să cadă  pradă ispitelor. Consumul de alcool este o metodă de socializare sau cel puțin așa consideră adolescenții, într-o primă fază. Nu puține sunt cazurile în care părinții oferă un model greșit copiilor. Studiul „Stiluri parentale şi influența asupra consumului de alcool la minori”, Demos în colaborare cu IPP 2019, arată că nivelurile ridicate de consum de alcool se transmit din generaţie în generaţie și nu este vorba despre o moștenire genetică, ci despre comportamente învățate. Persoanele care au declarat că  au un nivel  ridicat de consum de alcool au avut la rândul lor părinți care au consumat în mod abuziv alcool. La rândul lor, copiii acestora au deja probleme cu consumul abuziv de alcool. Așadar, există familii în care alcoolul face ravagii în trei generații.  

 

Consecințele consumului de alcool în rândul adolescenților sunt grave. Un prim pas pentru a preveni un astfel de dezastru este abordarea acestor subiecte cu cei mici, de timpuriu, imediat ce  pot conștientiza pericolele consumului excesiv de alcool. Dacă vom crea o bază solidă, atunci riscurile scad. Cu alte cuvinte, dacă le explicăm de mici când și cum pot consuma alcool, dar mai ales cât, dacă îi vom face să aibă încredere în noi ca părinți și prieteni, să înțeleagă că pot vorbi cu noi despre acest subiect, atunci există șanse mari să-i ajutăm să facă față tentațiilor. Dacă vorbim deschis despre consecințe, dar și despre vârsta de la care pot consuma alcool, atunci adolescenții vor fi pregătiți să cunoască limitele și să se integreze într-un grup fără a face uz de alcool pentru a deveni sociabili sau cunoscuți. Dacă îi ajutăm să aibă încredere în ei, dacă îi creștem cu principii și valori, dar, mai ales, dacă le acordăm timp, iubire dar și reguli, atunci rezultatele pozitive se vor vedea în timp.

 

Conform  teoriei comportamentale denumită TTI, comportamentele legate de consumul de alcool au rădăcini în trei domenii: caracteristicile personale ale individului, situația socială și economică actuală și mediul cultural.

 

Așadar, părinții și mediul din care provine copilul  joacă un rol esențial. Conform studiului de mai sus, părinţii „autoritari” consumă mai mult alcool, comportament adoptat și de copiii lor. În copilărie, acești adulți au avut, la rândul lor, părinți care au consumat alcool în mod abuziv și au fost autoritari. „Autoritari” în cazul de față însemnă duri, agresivi, centrați pe a critica copilul și care manifestă lipsa afectivității. Cu alte cuvinte, părinții nu au înțeles nevoile copilului, astfel încât unii copii au ajuns să aibă probleme la școală, să fie agresivi și să aibă deja probleme cu poliția. Există o contradicţie între stilurile de creștere și educare a copiilor practicate de parteneri, în cazul familiilor în care un părinte consumă excesiv alcool, iar celălalt nu. Părintele care consumă excesiv alcool are un stil  extrem de negativ, cu manifestări adeseori violente, autoritare sau de neglijență; în schimb,  celălalt părinte este predispus să adopte o atitudine mai puţin severă, mai caldă, mai implicată.

 

Dimpotrivă, părinții care au combinat iubirea, căldura afectivă, cu limitele, regulile și disciplina, au sprijinit copilul în dezvoltarea sa armonioasă, l-au ajutat să aibă încredere în el, să ia decizii corecte, să auto-gestioneze situații și să facă față presiunilor.

Studiile arată că susținerea părinților în demersurile lor de creștere și educare a copilului sunt cheia succesului atât pentru copil, cât și pentru întreaga societate. Nu sunt de neglijat însă nici programele școlare de combatere a consumului excesiv de alcool și implicarea mass-media în promovarea unui stil de viață sănătos.