Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Ce pot face parintii

Parintii trebuie sa fie un bun exemplu pentru copiii lor si sa le ofere sfaturi pertinente despre consumul de alcool, indiferent de varsta copiilor.

Desi parintii se simt uneori neputinciosi in fata televiziunii, a filmelor si a presiunii din partea semenilor, ei au cu siguranta cea mai mare influenta asupra copiilor lor.

Copiii invata observand. Parintii trebuie sa fie un exemplu si sa le comunice acestora care este comportamentul adecvat cu privire la subiectul alcool.

Fiti un bun exemplu

Nu conteaza doar ceea ce spuneti, ci si ceea ce faceti – in fiecare zi.

Daca consumati alcool in cantitate moderata si respectati legislatia aplicabila in tara dumneavoastra cu privire la consumul de alcool, veti insufla fiului sau fiicei dumneavoastra valori familiale importante pe care sa le urmeze. Daca sunteti un consumator de alcool nechibzuit, nu veti fi un exemplu bun pentru copiii dumneavoastra care mai tarziu in viata ar putea sa inceapa sa consume alcool.

Comportati-va intotdeauna intr-un mod corespunzator. Nu radeti de oamenii bauti sau care se comporta urat atunci cand consuma alcool. Valorificati stirile, serialele TV, filmele sau alte evenimente ca o ocazie perfecta de a discuta ce inseamna un comportament adecvat si inadecvat.

Castigati-le increderea prin jocul de roluri

Invatati-i pe copiii dumneavoastra aflati sub varsta legala sa nu consume alcool. Una din modalitatile prin care se poate face acest lucru este jocul de roluri. Veti reusi altfel sa va pregatiti fiul sau fiica sa faca fata presiunii din partea celor din jur si sa reactioneze pozitiv in situatii riscante.

 • Ce puteti face atunci cand prietenii dumneavoastra incep sa bea la o petrecere?
 • Ce puteti face atunci cand cineva va ofera o bautura alcoolica?
 • Ce puteti face atunci cand prietenul care va conduce cu masina spre casa a baut?
 • Ce puteti face atunci cand un prieten a baut, se simte rau sau lesina?

Discutati despre diversele optiuni posibile si incercati sa ajungeti la un consens privind acele directii in viata care respecta cel mai mult valorile familiei.

Cum discutati cu copiii majori

Rolul dumneavoastra de parinte nu se opreste atunci cand copilul a atins varsta legala de la care este permis consumul de alcool.

Parintii trebuie sa-si sustina si sfatuiasca in continuare copiii cu privire la consumul responsabil de alcool. I-ati putea sfatui de exemplu cum sa refuze o bautura in mod politicos, cum sa „scape” de bautura care li s-a oferit cu insistenta si cum sa consume alcool intr-o maniera moderata.

Nu uitati mai ales sa-i sfatuiti pe fiul sau fiica dumneavoastra:

 • Sa nu bea si sa se urce la volan
 • Sa nu accepte sa fie condusi cu masina de o persoana care a baut – de ce nu s-ar oferi sa conduca ei masina in locul acesteia?
 • Sa nu foloseasca echipamente, sa nu se urce pe o scara, sa nu conduca o barca sau sa nu incerce orice astfel de activitate atunci cand au consumat alcool
 • Sa nu bea foarte mult alcool
 • Sa nu ia parte la intreceri pe baut
 • Sa nu consume alcool pe stomacul gol – alimentele incetinesc absorbtia alcoolului in organism
 • Multe persoane, inclusiv gravidele si pacientii aflati sub tratament, trebuie sa-si consulte doctorul pentru a vedea daca trebuie sa se abtina complet de la a consuma alcool
 • Sa nu se bazeze pe „remedii” gen cafea, dusuri reci si aer proaspat daca au baut prea mult. Aceste „remedii” nu functioneaza. Doar timpul va poate trezi din mahmureala.