Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Discutati cu copiii vostri

 

Parintii au cu siguranta cea mai mare influenta asupra deciziei copiilor lor de a incepe sau nu sa consume alcool.

Studiile au demonstrat ca parintii au cea mai mare influenta in decizia minorilor de a consuma sau nu alcool. Este important asadar ca parintii sa faca cunoscuta copiilor lor pozitia pe care o au fata de acest subiect: adica faptul ca nu este acceptabil consumul de alcool de catre minori.

 

Stabiliti reguli si explicati consecintele

In calitate de parinte trebuie sa stabiliti reguli si sa va asigurati de faptul ca minorii inteleg consecintele consumului de alcool. Discutati si explicati aceste reguli copiilor si mai ales faptul ca va pasa si din acest motiv ati stabilit regulile. In acelasi timp, este important sa inteleaga faptul ca aceste reguli le vor aduce de fapt beneficii si ca dumneavoastra aveti incredere in ei.

 

Informati-va cu privire la aplicarea legii

Regulile ce se aplica in cazul consumului de alcool de catre minori nu sunt numai cele stabilite de catre dumneavoastra in familie. Asigurati-va ca atat dumneavoastra cat si copii cunoasteti dispozitiile legale aplicabile in materie de consum de alcool de catre minori.

 

Implicati-va

Implicati-va in viata zilnica a copiilor dumneavoastra – cunoasteti-le prietenii, locurile unde merg si ceea ce fac. Faceti cunostinta cu parintii prietenilor copiilor dumneavoastra si comunicati-le deschis pozitia dumneavoastra fata de consumul de alcool de catre minori.

 

Intretineti discutiile

O legatura solida si pozitiva intre parinti si copii se bazeaza pe comunicarea deschisa, bidirectionala. Puteti dezvolta o astfel de relatie pozitiva discutand zilnic cu copiii dumneavoastra (si ascultandu-i in acelasi timp) despre scoala, prieteni, interesele si visurile lor. Aceste conversatii deschid calea pentru abordarea unor subiecte mai serioase cum ar fi interzicerea consumului de alcool.

 

Evitati ca prima sau singura discutie pe acest subiect sa aiba loc atunci cand exista o problema. Valorificati oportunitatile zilnice de generare a unor discutii cum ar fi mersul cu masina, shopping-ul, cina sau privitul la televizor. Fiti cinstiti si apelati la explicatii potrivite pentru varsta copilului si care pot fi extinse pe masura ce acesta creste si isi castiga treptat independenta.

 

Intrebati-va fiul sau fiica ce crede despre consumul de alcool. Furnizati apoi fapte reale si inlaturati orice mit legat de bautura.