Ce e bun nu mai e bun, dacă e prea mult

Scris de Simona Tache
19 iulie 2013

Una dintre marile bucurii ale copilăriei mele mici, trăite, evident, la bunici (uite c-am făcut și rimă) au fost bananele. Le aduceau părinții. Rar, pentru că nu se găseau, și mai mult verzi, pentru că așa se vindeau. Le prelua mamaie, le înfășura în hârtie de ziar, bucată cu bucată, și le cocoța pe șifonier. După ce se coceau, îmi dădea câte una pe zi, nu mai mult. Așteptam “momentul bananei”, ca pe sfintele moaște, iar, când se terminau, începea o perioadă tristă care se încheia de-abia odată cu următorul lot sosit de la capitală, în bagajele părinților.

 

Când a venit revoluția și s-a umplut piața de de toate, mi-am promis că o să îmi cumpăr, într-o zi, 10 kile de banane și o să mănânc până o să leșin. N-am apucat să fac asta, pentru că n-am avut bani. Singurul exces pe care mi l-am permis, la un moment dat, împreună cu soră-mea, a fost să ne punem laolaltă toate economiile și să ne cumpărăm croissante cu ciocolată. Le și văd: aveau ambalaj albastru și ne ajunseseră banii de vreo 10-12 bucăți. Stăteam turcește pe covor, cu mormanul albastru între noi, și băgam croissant după croissant, ca termitele. Mâncam și renumăram după fiecare croissant înghițit, ca să avem o evidență clară a stocurilor. După ce am dat gata vreo șase bucăți, dezamăgite că doar atâta putusem, ne-am potolit.

 

Când am ajuns să câștig propriii mei bani, deja nu-mi mai doream să mă abuzez cu banane. Auzisem cel puțin vreo două povești cu persoane care avuseseră același vis și sfârșiseră la spital. Una mâncase câteva kile, cu tot cu coajă. După ce au reanimat-o și i-au dat drumul din spital, s-a jurat că nu mai pune gura pe banană în viața ei. Și s-a ținut de cuvânt.

 

Ce e bun rămâne bun doar dacă îl consumi în doze rezonabile. Voi ați mâncat vreodată ceva până vi s-a aplecat?

“Paste quatro formaggi, iahnie de fasole cu murături, sushi, cartofi prăjiți cu mujdei, gogoși mici, cu lapte, tăvălite prin zahăr”

Scris de Simona Tache

Azi, voi vorbi cu Ileana Andrei Ileana a făcut Facutatea de Litere, apoi un master în comunicare Primul ei job a fost la televiziunea din Slatina, unde era reporter, editor de...

“Ciorbă de afumătură, acrită cu zeamă de varză, piftie, papanași, plăcintă de dovleac”

Scris de Simona Tache

Azi, voi vorbi cu Dragoș Vasile Dragoș e un entuziast povestitor al mâncării, după cum veți vedea în cele ce urmează Ne cunoaștem de vreo 15 ani, am împărțit multe...

“Șnitele din pulpe de pui, salată boeuf, miel la cuptor, tuslama, gogoși mici, tăvălite în miere”

Scris de Simona Tache

Azi, voi vorbi cu Diana Popescu Diana e jurnalistă de vreo 20 de ani A lucrat la Adevărul, apoi la Gândul, iar, în ultimii mulți ani, lăsase presa scrisă pentru...

Cum să eviți risipa alimentară printr-o depozitare inteligentă?

Scris de Laura Ene

Cu toții ne dorim să reducem risipa alimentară și să ne bucurăm de alimentele cumpărate pe o perioadă cât mai lungă  Atunci când consumi mâncare proaspătă,...

Flaviu Odorhean, somelier de bere: „Berea potențează gustul și intensitatea alimentelor”

Scris de Despre Alcool

De ce nu am avea, la masă, cât mai des, mai multă bere în mai multe sortimente Ce ne împiedică să experimentăm diverse combinații între gusturile mâncărilor și...

De ce ne cade părul? Cauze și recomandări

Scris de Laura Ene

Podoaba capilară a fost dintotdeauna un simbol al frumuseții, sănătății și identității personale De-a lungul timpului, părul a avut un rol esențial în definirea...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool