5 probleme comune ale pielii pe care majoritatea bărbaților le ignoră vara și cum să le rezolvi

Scris de Laura Ene
23 august 2023

Vara este anotimpul distracției în aer liber, la soare, pe plaje sau în natură. Cu toate acestea, pe măsură ce te bucuri de activități estivale nu trebuie să ignori sănătatea pielii tale.

Asta pentru că în condiții de căldură și umezeală, așa cum se întâmplă vara, șansele de dezvoltare și răspândire ale anumitor afecțiuni dermatologice sunt mai mari decât în oricare altă perioadă din an.

Indiferent că vorbim de femei sau bărbați, principalul pericol pentru piele este expunerea iresponsabilă la soare, care poate duce la alergii de tot soiul, dar și la arsuri solare grave.

Chiar dacă majoritatea oamenilor cred că pielea bărbaților este mai rezistentă și lor nu li se poate întâmpla nimic, nu e deloc așa, iar lipsa de îngrijire a pielii în zilele călduroase poate duce cu ușurință și la alte afecțiuni care pot deveni boli grave chiar și pentru domni.

Într-adevăr, pielea bărbaților este diferită de a femeilor din mai multe puncte de vedere, cum ar fi:

֍ este cu până la 15-20% mai groasă;

֍ conține mai mult colagen și protejează mai bine împotriva frigului și a altor factori externi;

֍ glandele sebacee sunt mult mai active, motiv pentru care bărbații au de multe ori probleme cu porii și coșurile.

Așadar, domnilor, acest articol este doar pentru voi. Vom vorbi în continuare despre câteva probleme comune ale pielii pe care majoritatea bărbaților le trec cu vederea în special vara, dar și despre soluțiile pentru o piele sănătoasă și strălucitoare.

5 probleme ale pielii bărbaților specifice sezonului cald

֍ Arsurile solare: Bronzul este, de fapt, mecanismul de apărare a corpului împotriva razelor ultraviolete puternice și, în același timp, o dovadă vizibilă a deteriorării pielii. Expunerea prelungită la soare fără protecție solară adecvată poate duce la roșeață, inflamații și chiar arsuri severe.

Arsurile solare severe se manifestă prin înroșirea pielii, exfoliere, senzație de usturime și mâncărime și pot fi asociate cu insolația. Pentru a evita acest lucru, dă-te pe corp cu un strat generos de cremă de protecție solară cu spectru larg (SPF 30 sau mai mare) înainte de a ieși în soare și reaplic-o la fiecare două ore.

֍ Deshidratarea pielii: Vara transpirăm mai mult și pierdem mai multe fluide din corp, ceea ce poate duce la deshidratarea pielii.

Pentru a rezolva această problemă, asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei și utilizează o loțiune hidratantă după duș pentru a menține pielea catifelată și hidratată.

֍ Infecțiile fungice: Umiditatea și căldura din timpul verii pot crea un mediu propice pentru dezvoltarea infecțiilor fungice, cum ar fi piciorul de atlet sau infecțiile la nivelul unghiilor, care se transmit cu ușurință în locuri publice, precum piscină, vestiare sau dușuri comune.

Pentru a evita aceste probleme, păstrează-ți picioarele uscate și curate, poartă încălțăminte ventilată și schimbă șosetele de două ori pe zi. Dacă observi semne de infecție, consultă de urgență un medic.

֍ Înroșirea și iritațiile pielii după bărbierit: Bărbieritul frecvent în timpul verii poate cauza iritații și înroșire a pielii, mai ales dacă nu folosești produse adecvate.

Pentru a preveni aceste probleme, asigură-te că folosești un gel de bărbierit de calitate și o lamă ascuțită. După bărbierit, aplică o loțiune sau un balsam speciale pentru a calma pielea și a preveni inflamațiile.

֍ Acneea de vară: Umezeala și transpirația pot contribui la apariția acneei în timpul verii. Curățarea regulată a feței cu un gel de curățare delicat poate ajuta la prevenirea coșurilor inestetice.

Evită atingerea excesivă a feței și asigură-te că folosești produse hidratante pentru îngrijirea tenului.

 

Iată 8 sfaturi de care să ții cont pentru a fi în formă maximă

1. Curățare zilnică: O curățare regulată a feței este primul pas pentru o piele sănătoasă și îngrijită. Alege un gel sau o spumă de curățare potrivite tipului tău de piele și folosește-l dimineața și seara pentru a elimina impuritățile, excesul de sebum și praful acumulat.

2. Exfoliere moderată: Exfolierea ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și la deblocarea porilor, prevenind astfel apariția acneei și a punctelor negre. Optează pentru un scrub facial sau un produs de exfoliere chimică o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de sensibilitatea pielii tale.

3. Hidratare esențială: În sezonul cald, pielea ta are nevoie de hidratare suplimentară pentru a face față deshidratării cauzate de transpirație și expunerea la soare. Folosește o loțiune hidratantă ușoară pentru a-ți menține pielea catifelată și hidratată.

4. Protecția solară constantă: Aplică o cremă de protecție solară cu un SPF de cel puțin 30 în fiecare dimineață, indiferent de vreme sau de activitatea pe care o desfășori în aer liber. Reaplică la fiecare două ore și după înot sau transpirație intensă.

5. Bărbierit inteligent: Dacă te bărbierești regulat, alege produse de bărbierit de calitate, precum un gel de bărbierit hidratant și o lamă ascuțită. Folosește balsamuri fără alcool pentru a calma pielea și a preveni iritațiile.

6. Hidratare de la interior: Nu uita că hidratarea pielii începe din interior. Consumă suficientă apă pe parcursul zilei pentru a menține pielea hidratată și sănătoasă.

Și supele, ciorbele sau ceaiurile reci ori calde te ajută să te hidratezi. Limitează cumva consumul de cafea și de alcool – deshidratează și trebuie reduse la minimum.

Chiar și așa, câtă vreme cantitatea de alcool este ținută sub control, și anume 2 porții pe zi la bărbați și o porție pe zi la femei (echivalentul a 300 ml de bere, să zicem), organismul nu va avea de suferit.

7. Alimentație echilibrată: O alimentație sănătoasă, bogată în fructe, legume și acizi grași omega-3 poate contribui la sănătatea și aspectul plăcut al pielii tale.

8. Odihnă și somn adecvat: Un somn bun ajută la regenerarea celulară și la menținerea unui aspect tânăr și sănătos al pielii tale.

Nu uita că îngrijirea pielii nu este doar pentru femei. Și bărbații merită să aibă o piele sănătoasă și radiantă. Investește câteva minute în fiecare zi pentru a-ți îngriji pielea și vei culege beneficiile printr-un aspect plăcut și mai încrezător în sezonul cald și nu numai.

Importanța somnului pentru sănătate. Alimente și băuturi pentru un somn odihnitor

Scris de Laura Ene

Somnul reprezintă una dintre nevoile fundamentale ale organismului uman și este la fel de esențial precum apa, aerul sau hrana Deși adesea subestimat, somnul are un rol vital...

Soarele și importanța vitaminei D: cum ne luptăm cu deficitul toamna și iarna

Scris de Laura Ene

Hai să vorbim despre ceva ce, deși ne înconjoară zilnic și e la dispoziția noastră, adesea uităm cât de important este: soarele Soarele nu ne dă doar lumină și...

Apa de mare: efecte asupra pielii și părului

Scris de Laura Ene

Să fim cinstiți, tuturor ne place să mergem vara la mare Fie că vorbim de concediu sau doar de o fugă la sfârșitul săptămânii, lenevitul pe plajă ore în șir, în...

4 berării cu tradiție din România

Scris de Oana Vasiliu

Berea a jucat un rol semnificativ în istoria României, având rădăcini în cultura și viața socială a poporului român Consumată inițial în contexte ritualice sau la...

Minorii și alcoolul: sfatul unui medic pediatru pentru părinți

Scris de Despre Alcool

De la ce vârste încep tinerii să consume alcool Ce efecte are consumul de alcool la minori și ce pot face părinții La aceste întrebări și multe altele ne-a răspuns...

Importanța somnului pentru sănătate. Alimente și băuturi pentru un somn odihnitor

Scris de Laura Ene

Somnul reprezintă una dintre nevoile fundamentale ale organismului uman și este la fel de esențial precum apa, aerul sau hrana Deși adesea subestimat, somnul are un rol vital...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool