5 reguli de igienă pentru … alimente

Scris de Laura Ene

Igiena alimentară nu este un concept nou.

 

Cei care lucrează sau au legătură cu HoReCa* știu foarte bine că există reguli clare și stricte atunci când vine vorba despre mâncare.

Chiar dacă, cel mai probabil, o mare parte dintre noi eram interesați de aspecte care țin de igiena alimentelor și înainte, odată cu pandemia, a devenit un subiect care ne preocupă pe toți.

Nu cred că este cineva care să nu se fi întrebat măcar o dată în această perioadă: ce pot să fac să mă asigur că alimentele pe care le consum nu sunt contaminate?

 

De aceea, îți voi prezenta, în cele ce urmează, 5 reguli de igienă alimentară care să te ajute nu numai în această perioadă, ci și pe termen lung.

 1. Păstrează curățenia în bucătărie

Când spun asta, mă refer atât la curățenia spațiului de lucru, cât și a mâinilor, atunci când prepari mâncarea.

Știu că te-ai săturat de acest îndemn, însă nu pot să nu-ți reamintesc că, înainte de a manipula orice aliment, este foarte important să te speli bine pe mâini cu apă și săpun.

De asemenea, dezinfectează toate suprafețele de lucru și toate ustensilele pe care urmează să le folosești.

Știu că este o măsură de bun simț, dar nu strică niciodată să ne reamintim.

Asta pentru că, dacă majoritatea microorganismelor sunt inofensive pentru noi, oamenii, există și microorganisme care ne pot îmbolnăvi.

Iar acestea rămân de cele mai multe ori pe mâini, pe prosoapele de bucătărie și pe ustensilele pe care le folosim.

De aceea, o măsură foarte bună este să speli prosoapele de bucătărie la o temperatură de cel puțin 60°C. De asemenea, ai grijă să speli bine vasele după fiecare folosire.

Nu în ultimul rând, cu riscul de a părea dură, recomand stăpânilor şi iubitorilor de animale de companie să nu le permită acestora accesul în bucătărie.

2. Separă alimentele gătite de cele crude

Mă refer în special la carne crudă (mai ales de pui) și fructe de mare.

Ar fi bine dacă am folosi ustensile (cuțite, tocătoare) speciale pentru carnea crudă și fructele de mare.

Ce vreau să spun cu asta? Să nu folosim același tocător și același cuțit și pentru a tranșa carnea și pentru a toca legumele, de exemplu.

Recomandat ar fi să avem un tocător pentru carne crudă și unul pentru legume.

De asemenea, este indicat să păstrăm alimentele crude în recipiente separate, astfel încât ele să nu intre în contact cu mâncarea deja preparată.

Vă recomand acest lucru  deoarece alimentele crude, și mai ales carnea de pui și fructele de mare, conțin de multe ori microorganisme care pot ajunge foarte ușor pe alimentele deja gătite sau pe legumele pe care le consumăm crude.

 

3. Gătește la temperatura potrivită

Gătirea la temperatura potrivită omoară majoritatea microorganismelor periculoase. Studiile au arătat că gătirea mâncării la temperatura de 70°C este un indiciu că aceasta este sigură pentru consum.

Dacă este vorba despre supă sau mâncare înăbușită, te poți ghida după momentul în care ajunge la punctul de fierbere. Pentru carne, poți folosi un termometru.

4. Păstrează alimentele în mediul potrivit

În primul rând, nu lăsa mâncarea gătită la temperatura camerei mai mult de 2 ore. Dacă este prea fierbinte și nu o poți introduce în frigider, umple chiuveta cu apă rece și scufundă oala cu mâncare. Schimbă apa de câteva ori și vei obține o răcire mai rapidă a mâncării. Dacă intenționezi să o consumi în aceeași zi și nu vrei să o mai pui la frigider, atunci păstreaz-o la cald sau reîncălzește-o la peste 60°C înainte de a o consuma.

Reglează-ți frigiderul la o temperatură sub 5°C, dar nu stoca alimentele pe o perioadă foarte lungă de timp.

De asemenea, nu dezgheța alimentele la temperatura camerei.

Microorganismele se pot multiplica rapid dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Ținându-le la temperaturi mai mici de 5°C sau peste 60°C, dezvoltarea microorganismelor este încetinită sau oprită.

5. Reguli speciale pentru fructe și legume

Dacă până acum am vorbit mai mult despre produse animale, să ne concentrăm un pic atenția și asupra fructelor și legumelor. Ca orice nutriționist care a studiat ani de zile modul în care corpul uman este influențat de alimentație, te sfătuiesc să mănânci cât mai multe legume proaspete.

Singurul aspect la care ar trebui să fii atent este să le speli foarte bine.

Poți folosi fie o soluție salină cu o concentrație de 10% (adică o parte sare și 9 părți apă), fie o soluție cu bicarbonat de sodiu (1 lingură de bicarbonat de sodiu la 1,5 litri de apă). Tot ce ai de făcut este să lași legumele sau fructele în această soluție aproximativ 15 minute. Metoda este foarte eficientă pentru a îndepărta mare parte din pesticide.

Dacă îți este teamă că te poți infecta cu noul tip de coronavirus din alimente, ar trebui să știi că probabilitatea ca acesta să rămână pe alimente și ambalajele alimentelor este foarte mică.

În plus, dacă respecți toate măsurile de igienă prezentate mai sus, reduci considerabil din riscuri.

Cam atât am avut să-ți spun astăzi. Multă sănătate și ai grijă de tine!

 

*HoReCa – abreviere a cuvintelor Hotel/Restaurant/Cafenea, sector din industria hotelieră și a serviciilor alimentare. Se referă la spațiile de cazare și unitățile care servesc alimente și bauturi.

Riscurile alimentației moderne asupra sănătății noastre

Scris de Laura Ene

În ultimii ani, alimentația este din ce în ce mai mult în atenția noastră, dar și a cercetătorilor Și nu este de mirare, având în vedere că ne influențează direct...

Idei de gustări rapide și sănătoase pentru un picnic reușit

Scris de Laura Ene

A venit vara și, odată cu ea, a venit și vremea picnicurilor În următoarele rânduri, vă voi oferi câteva sugestii de gustări pe care le putem putem pregăti atunci când...

Consumul excesiv de alcool și deficiențele nutriționale

Scris de Laura Ene

Pentru organismul uman, alimentația are două funcții importante: să furnizeze energie și să mențină structura și funcționarea corpului Din păcate, persoanele care...

Top 5 locuri uimitoare din România, unde poți să ajungi cu trenul

Scris de Călător în Bascheți

Ne-ați tot întrebat ce locuri puteți vedea vara aceasta cu trenul Vă spunem, mai jos, unde am fost noi cu trenul și unde ne-a plăcut Puteți călători ușor și puteți...

Riscurile alimentației moderne asupra sănătății noastre

Scris de Laura Ene

În ultimii ani, alimentația este din ce în ce mai mult în atenția noastră, dar și a cercetătorilor Și nu este de mirare, având în vedere că ne influențează direct...

Cea mai frumoasă perioadă

Scris de Alex Zamfir

Mă uit la el și uneori încă mă minunez cum bobul acela de om care încăpea cu totul pe pieptul meu, unul dintre locurile lui preferate pentru a dormi, s-a transformat în...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool