5 sfaturi pentru o nutriție echilibrată atunci când lucrăm de acasă

Scris de Laura Ene
25 martie 2020

În această perioadă, cu toții trecem prin momente dificile. Încercăm pe cât posibil să ne ferim de noul coronavirus sau să ne pregătim organismul pentru o eventuală „întâlnire” cu virusul.

De curând, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății punea dieta sănătoasă pe primul loc în rândul lucrurilor pe care le avem de făcut fiecare dintre noi pentru a ne proteja în acest context.

Dar, cum mulți dintre noi lucrează de acasă, acest lucru pare deodată mai dificil de pus în practică decât înainte.

Asta deoarece suntem mai predispuși decât oricând să mâncăm emoțional. Și nu orice, ci tocmai alimente care sunt bune la gust, ne creează un confort psihic pe moment, dar de cele mai multe ori nu ne ajută deloc organismul să funcționeze corect.

 

De aceea, vreau să-ți ofer câteva sfaturi testate pe care să le aplici și tu atunci când lucrezi de acasă.

1. Cumpără inteligent

Lista de cumpărături este poate mai importantă acum decât oricând. Așa că fă-ți timp și realizează o listă completă, cu alimente care să-ți ajute organismul. Nu merge la cumpărături în fiecare zi, ci limitează-te la 1-2 cumpărături pe săptămână.

 

Ce să pui pe listă:

 • Legume proaspete sau congelate;
 • Legume cu frunze verzi (urzici – le-am văzut inclusiv în supermarket, spanac, salată etc.);
 • Fructe proaspete sau congelate;
 • Pește și carne;
 • Ouă;
 • Brânzeturi și lactate parțial degresate.

 

Ce să nu pui pe listă:

 • Făină și mălai în exces;
 • Conserve (alege mai degrabă legume sau carne congelată);
 • Ciocolățele, biscuiței, covrigei sau alte ronțăieli „la pungă”.

 

Este foarte important ce alegi să cumperi, pentru că tot ce vei avea în casă vei și consuma. Și, cum ai nevoie mai mult decât oricând de alimente bogate în nutrienți, scoate de pe listă tot ce înseamnă calorii goale (băuturi carbogazoase, produse de patiserie, prăjituri), care nu îți ajută organismul, ba, dimpotrivă, mai mult îl slăbesc.

 

 

2. Mănâncă sănătos și echilibrat

Chiar dacă lucrezi de acasă, este important să îți păstrezi rutina alimentară. Respectă mesele principale ale zilei și fă-le cât mai echilibrate.

 

Farfuria de mic-dejun

 • ½ ENERGIE = pe care o iei din CARBOHIDRAŢI complecşi (glucide cu absorbţie lentă) – adică din pâine sau cereale integrale ori leguminoase – şi rapizi – fructe proaspete sau uscate;
 • ½ SAȚIETATE = adică PROTEINE de calitate sărace în grăsimi saturate – carne, peşte, ou, produse lactate cu un conţinut redus de grăsimi, seminţe, fructe oleaginoase;
 • FIBRE, VITAMINE, MINERALE = alimente „vii” – adică legume proaspete crude, care prin fibrele pe care le conţin împiedică absorbţia grăsimilor din alimentele de origine animală şi scad indicele glicemic al carbohidraţilor, ceea ce prelungeşte senzaţia de saţietate.

 

Farfuria de prânz

 • ¼ SAȚIETATE = PROTEINELE slabe vor fi prima alegere la această masă – carne, peşte, brânzeturi, ou;
 • ¼ ENERGIE = CARBOHIDRAŢI complecşi – amidon, făinoase, cereale integrale, leguminoase, boabe și legume cu 20% glucide;
 • ½ FIBRE, VITAMINE, MINERALE = LEGUME cu 5-10 % glucide vor fi prezente din plin sub formă crudă sau gătită, cât mai multe şi mai colorate, astfel încât să ocupe jumătate de farfurie ca volum.

 

Farfuria de cină

 • ½ SAŢIETATE = Proteine de calitate sărace în grăsimi saturate – carne, peşte, ou, produse lactate cu un conţinut redus de grăsimi;
 • ½ FIBRE, VITAMINE, MINERALE = legume fără amidon (5% glucide).

 

Profită de faptul că stai acasă și ia ultima masă înainte de ora 18:00. Te va ajuta să te menții suplu(ă) și sănătos/sănătoasă.

Probabil că acum să fii suplu(ă) este ultimul lucru la care te gândești. Nu uita însă că acele kilograme în plus slăbesc imunitatea. Așa că păstrează-ți o greutate optimă.

 

 

3. Mănâncă doar așezat la masă, după ce te-ai spălat pe mâini

Măsurile pe care autoritățile din toată lumea ne recomandă să le respectăm în această perioadă pot fi un element care să te ajute să eviți ronțăitul. Ce vreau să spun cu asta?

  De fiecare dată când vrei să mănânci, spală-te mai întâi pe mâini cu apă și săpun.

Mergi apoi în bucătărie și mănâncă așezat la masă, din farfurie, cu lingura sau furculița. Nu în fața laptopului, a televizorului sau butonând telefonul. Creierul tău are și el nevoie să „mănânce”.

Adică să vadă mâncarea, să o miroasă, să-i simtă textura, ca să-i dea stomacului semnalul că a primit suficient și s-a săturat.

Făcând toate aceste lucruri vei evita ronțăitul, poate cel mai periculos obicei în această perioadă.

De ce spun asta?

Pentru că aproape nimeni nu ronțăie legume crude (morcovi, țelină, castraveți), ci bomboane, ciocolată, napolitane, biscuiți, covrigei, alune sau semințe prăjite și alte lucruri „din pungă”.

Nu numai că te vor îngrășa, dar nici nu îți vor aduce niciun fel de nutrient. Chiar și alunele și semințele își pierd proprietățile prin prăjire. Așa că, dacă vrei să le consumi, consumă-le crude. Și ai grijă la cantitate. Nu depăși un căuș, pentru că au foarte multe calorii. Dacă îți aduci aminte, una dintre regulile ca să rămâi sănătos era să-ți menții o greutate normală.

 

 

4. Ia-ți 5 minute de pauză la fiecare 30 minute de activitate intelectuală

Atunci când lucrezi de acasă inevitabil devii mai sedentar. Așa că nu sta foarte mult timp așezat pe scaun, în fața laptopului.

Tot OMS ne recomandă în această perioadă să ne luăm câte 5 minute de pauză la fiecare 30 de minute de activitate intelectuală.

Ridică-te de pe scaun, deschide fereastra și fă câteva exerciții, întinde-te și respira adânc.

 

 

5. Fă-ți timp pentru lucrurile care îți fac plăcere

Profită de timpul liber! Dar nu ca să verifici știrile din 5 în 5 minute sau să mănânci ciocolată.

Ci să citești, să vezi un film, să asculți muzică sau de ce nu, să dansezi.

Poate fi un moment bun să-ți faci curat prin dulap și să-ți inventariezi hainele. Sau poate să le probezi cu gândul la momentele în care vom ieși din nou din casă și ne vom bucura de viață.

Fă-ți un ceai aromat care să te binedispună și visează cu ochii deschiși la momentele fericite. Ele vor reveni cu siguranță.

Acum însă avem nevoie de un pic de răbdare. Cu noi și cu ceilalți. Avem nevoie să ne oprim un pic pentru a putea merge mai departe.

 

Sper să te ajute sfaturile mele și să reușești să le pui în practică, pentru că este cel mai bun moment să ai grijă de tine și de sănătatea ta. Astfel, protejându-te pe tine, ai grijă și de ceilalți.

Riscurile alimentației moderne asupra sănătății noastre

Scris de Laura Ene

În ultimii ani, alimentația este din ce în ce mai mult în atenția noastră, dar și a cercetătorilor Și nu este de mirare, având în vedere că ne influențează direct...

Idei de gustări rapide și sănătoase pentru un picnic reușit

Scris de Laura Ene

A venit vara și, odată cu ea, a venit și vremea picnicurilor În următoarele rânduri, vă voi oferi câteva sugestii de gustări pe care le putem putem pregăti atunci când...

Consumul excesiv de alcool și deficiențele nutriționale

Scris de Laura Ene

Pentru organismul uman, alimentația are două funcții importante: să furnizeze energie și să mențină structura și funcționarea corpului Din păcate, persoanele care...

Top 5 locuri uimitoare din România, unde poți să ajungi cu trenul

Scris de Călător în Bascheți

Ne-ați tot întrebat ce locuri puteți vedea vara aceasta cu trenul Vă spunem, mai jos, unde am fost noi cu trenul și unde ne-a plăcut Puteți călători ușor și puteți...

Riscurile alimentației moderne asupra sănătății noastre

Scris de Laura Ene

În ultimii ani, alimentația este din ce în ce mai mult în atenția noastră, dar și a cercetătorilor Și nu este de mirare, având în vedere că ne influențează direct...

Cea mai frumoasă perioadă

Scris de Alex Zamfir

Mă uit la el și uneori încă mă minunez cum bobul acela de om care încăpea cu totul pe pieptul meu, unul dintre locurile lui preferate pentru a dormi, s-a transformat în...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool