6 probleme de sănătate specifice bărbaților pe care nu trebuie să le ignori

Scris de Laura Ene
9 iunie 2023

Când vine vorba de grija pentru sănătate, atât timp cât ne simtim bine și dăm randament, cei mai mulți dintre noi nu iau în considerare riscurile din spatele unor afecțiuni specifice, aparent banale.

Trebuie să știi că senzația că ești sănătos nu înseamnă neapărat că și ești așa, deci dacă la un moment dat simți un disconfort, mergi negreșit la doctor.

Este cunoscut faptul că bărbații au tendința de a se trata mai degrabă acasă decât să meargă la medic de la primele simptome.

Vizita la medic în anumite cazuri îți poate salva viața. A sta și a aștepta ca problema pe care o resimți să se rezolve de la sine ar putea duce la complicații.

În timp ce unele simptome pot fi subtile și, de cele mai multe ori, nu sunt luate în seamă, altele pot apărea brusc și pot fi dureroase.

De aceea, sfatul meu este să mergi la medic anual. Un control medical amănunțit, făcut cu regularitate, îți poate face viața mult mai bună și o poate chiar salva.

Ca să înțelegi că uneori și cele mai nesemnificative simptome pot ascunde afecțiuni grave, îți prezint în continuare o listă cu șase probleme de sănătate cu care te poți confrunta la un moment dat și pe care nu trebuie să le ignori.


1. Oboseală cronică

Dacă până de curând munceai mult, făceai sport și aveai o viață activă, iar dintr-odată te simți copleșit fizic de rutina zilnică și ești obosit mai tot timpul, trebuie să iei măsuri. Starea de epuizare nu este o problemă pe

care să poți să o neglijezi. Deși, în primă instanță, poate fi doar un semn de tulburare a somnului, anemie sau de disfuncție a glandei tiroide, în cazuri grave poate fi un simptom care să indice diabet, problemecardiace, infecții, boli de ficat, de rinichi.

2. Sete excesivă

Știm cu toții că, pentru a fi sănătoși, trebuie nu doar să mâncăm corect, ci și să ne hidratăm corespunzător. Iar prin hidratare înțelegem nu doar să bem apă, ci și ceaiuri, compoturi, să mâncăm supe și tot ce este lichid.

Dar când lucrurile ne scapă de sub control și simți în permanență nevoia de a bea, iar aici mă refer în mod special la apă, atunci este cazul să te programezi la medic.

Setea excesivă este un simptom al hiperglicemiei care poate indica prezența diabetului zaharat.

3. Respirație greoaie

Aceasta poate fi provocată de activitatea fizică intensă, de greutatea excesivă, de temperaturile extreme sau de altitudinile mari. Dacă, totuși, te confrunți des cu o respirație greoaie, fără să te regăsești într-una dintre situațiile de mai sus, acesta poate fi semnul unei probleme medicale mai serioase. Afecțiunile cardiace și cele pulmonare sunt principalele cauze care provoacă respirație greoaie. Dificultățile de respirație pot fi asociate și cu anemia. Respirația greoaie poate semnala însă și instalarea un atac de cord, insuficiență cardiacă congestivă, cancer pulmonar sau bronșită cronică.

4. Urinare cu sânge

Sângele în urină poate reprezenta un semn al unei probleme grave de sănătate, chiar dacă se întâmplă o singură dată. Așadar, tratează cu seriozitate acest episod din prima clipă în care se întâmplă. Cele mai puțin periculoase pe care le-aș putea trece în revistă sunt afecțiunile renale, inflamația sau infecția vezicii urinare, rinichilor sau uretrei, pietre la rinichi sau la vezică. În alte cazuri însă, poate reprezenta un simptom al prostatei mărite sau al cancerului de prostată. Este foarte important să consulți medicul cât mai curând posibil, pentru ca problema să nu se agraveze.

5. Probleme cu vederea

Dacă stai prea mult timp cu ochii în calculator sau telefon, dacă citești prea mult sau dacă înaintezi în vârstă, cu siguranță te aștepți ca din când în când să ai dificultăți în a vedea cu claritate. Cu toate acestea, vederea încețoșată cu care te confrunți din ce în ce mai des poate fi semn clar de cataractă, glaucom, dezlipire de retină sau retinopatie diabetică. Asta în cele mai bune cazuri, dacă pot să mă exprim așa. Căci, în cazuri grave și mai rare, poate fi simptom al unui accident vascular cerebral sau o tumoare pe creier.

6. Disfuncție erectilă

Fiecare bărbat se poate confrunta ocazional cu impotență, care poate apărea pe fondul mai multor lucruri, cum ar fi consumul ridicat de alcool, stresul sau oboseala. Deci problemele de erecție pot fi absolut normale dacă apar din când în când.

Când însă acestea se repetă și durează mai bine de 3 luni, poate fi vorba de disfuncție erectilă. Deci este momentul să mergi la medic, mai ales că, de cele mai multe ori, s-a dovedit că impotența ascunde boli precum diabetul zaharat, ateroscleroza, boli de inimă, de rinichi, neurologice, scleroză multiplă sau boli vasculare.

6 probleme de sănătate specifice bărbaților pe care nu trebuie să le ignori

Toate aceste suferințe pot fi prevenite și tratate cu rezultate foarte bune dacă sunt descoperite în stadii incipiente. Pentru toate afecțiunile există posibilitatea unor teste care să le identifice, dar și tratamente eficiente care pot opri evoluția sau pot ține problemele medicale sub control.

Ca să nu fii însă în situația să tratezi, cel mai bine este să previi. Așadar, pentru a te bucura de o viață frumoasă și echilibrată, alege să mănânci sănătos, să te hidratezi corect, să te odihnești și să îți faci din când în când mici plăceri. La fel de important este să eviți și consumul excesiv de băuturi alcoolice, care poate avea efecte nocive asupra sistemului imunitar și a sănătății în general.

Câtă vreme cantitatea de alcool este ținută sub control, și anume maxim 2 porții pe zi la bărbați și o porție pe zi la femei (unde o porție este echivalentul a 300 ml de bere sau un pahar cu vin), organismul nu va avea de suferit. însă dacă depășești această cantitate, alcoolul va afecta țesuturile și organele vor fi în pericol.

Dacă ești curios să descoperi ce se întâmplă în corpul tău când consumi alcool, ți-am pregătit un articol interactiv pe subiect. Te invităm să îl citești.

Greșeli care îți pot compromite dieta

Scris de Laura Ene

Venirea sezonului estival e o provocare pentru toți Iar aici nu mă refer doar la programări de concedii și rezervări, ci la un alt lucru deosebit de important pentru noi:...

Cum îți îngrijești pielea în sezonul rece – trucuri simple de la nutriționist

Scris de Laura Ene

Sezonul rece e aici, așa că a venit momentul să discutăm și despre îngrijirea pielii în această perioadă a...

5 reguli de alimentație pe timp de iarnă

Scris de Laura Ene

Sănătatea noastră este o prioritate, iar nutriția joacă un rol crucial în acest sens Să ne amintim că o alimentație sănătoasă și echilibrată este cheia pentru a ne...

Delta neștiută a României, destinație potrivită pentru întreaga familie

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să găsești o destinație aparte, de poveste, unde să petreci clipe de neuitat în natură, alături de familie Îți arătăm un loc mai puțin știut, ireal de frumos,...

Greșeli care îți pot compromite dieta

Scris de Laura Ene

Venirea sezonului estival e o provocare pentru toți Iar aici nu mă refer doar la programări de concedii și rezervări, ci la un alt lucru deosebit de important pentru noi:...

Top 5 locuri idilice din România, pe care nu trebuie să le ratezi primăvara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ne bucură mult primăvara, cu florile ei în culori vii, cu verdele crud al ierbii și cu sunetele naturii trezite la viață! Sunt multe locuri superbe în România, pe care le...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool