- Păstrează mereu apa la îndemână
Pune sticle cu apă peste tot: în birou, în geantă, în maşină, prin casă. Astfel îţi va fi mereu la îndemână şi uşor să te hidratezi. Creierul tău îţi va transmite mesajul potrivit când le vei vedea. Te sfătuiesc să foloseşti sticle mici, de maxim 500 – 700 ml, astfel încât să-ţi fie uşor să le utilizezi. Dacă vei folosi sticle prea mari sau pahare prea mici, s-ar putea mai mult să te încurce decât să te ajute, pentru că este incomod sau enervant de băut din ele.
- Prepară-ți apă fructată
Taie felii din fructele tale preferate, introdu-le în apă şi pune apa la frigider câteva ore. Poţi încerca cu felii de kiwi, portocală, mandarine, grepfrut, ananas, cu boabe de strugure sau cu câteva fructe de pădure. Apa cu aromă de fructe are un gust cu siguranţă mai atrăgător decât cea simplă. Poţi folosi atât apă plată cât şi minerală, după cum poţi să adaugi plante aromatice pentru un gust deosebit – îţi sugerez să încerci cu frunze de mentă, ghimbir ras, coajă de portocală sau lămâie.
- Mănâncă mai picant
Dacă nu ai probleme cu stomacul şi tolerezi gustul iute, mănâncă mai picant ca să simţi nevoia să bei mai multă apă. În plus, se ştie că ardeii iuţi şi condimentele picante cresc imunitatea, aşa că … foloseşte din plin atât la mâncarea gătită cât şi la salate piperul alb sau negru proaspăt râşnit, boiaua iute, curry, dar şi ardeii iuţi, usturoi sau ceapă.
- Folosește-te de tehnologie
Pune-ţi alarme pe telefon, care să-ţi amintească să bei câte un pahar cu apă la interval de 2-3 ore în timpul zilei. Pentru utilizatorii de smartphone, există chiar şi aplicații dedicate: Waterlogged pentru iPhone şi Water Your Body (pentru Android şi iPhones). Te poţi folosi, de asemenea, de clasicele bileţele şi post-it-uri lipite pe uşa frigiderului, pe birou, pe laptop sau pe tabletă, care să te ajute să-ți aminteşti să bei mai multă apă şi mai des.
- Fă-ți un obicei din a consuma zilnic supe de legume şi ceaiuri
Mănâncă în fiecare zi o supă de legume fără adaos de ulei. Sunt hidratante, săţioase şi pline de vitamine. Supele clare sau supele cremă de legume sunt, alături de ceaiuri, cele mai bune metode de rehidratare şi de revigorare a organismului.
- Mănâncă alimente bogate în apă
Consumă fructe și legume bogate în apă. Dintre legume îți recomand castraveţii, roşiile, dovleceii sau varza. Dintre fructe poți alege pepeni, ananas sau fructe de pădure.
Asigură-te că ai la fiecare masă principală câte un bol de salată de legume proaspete. Alege fructele zemoase pentru o hidratare eficientă în timpul zilei, dar ţine cont de cantitate! Consumă fructele cu măsură, în timpul zilei la gustări, nu seara!
Și ca bonus, dacă ieși cu prietenii la terasă și consumi alcool, ține cont de următoarea regulă: bea trei pahare de apă la fiecare pahar de alcool consumat. Dacă alegi să bei vin, fă-l şpriţ după aceeaşi regulă – o parte vin, 3 părţi apă. Iar dacă alegi să bei bere, nu depăşi o bere de 330 ml dacă eşti femeie şi 2 dacă eşti bărbat. Poţi completa seara cu o limonadă de mentă sau de fructe.
În încheiere nu-mi rămâne decât să-ți urez să ai parte de o vară de neuitat, cu relaxare și bună dispoziție. Ia-ți vacanță de la probleme dar nu și de la sănătate ☺!