8 alimente care ne ajută împotriva asteniei

Scris de Laura Ene
9 decembrie 2022

O alimentație bogată în vitamine și minerale te poate ajuta să depășești mai ușor perioada asteniei de sezon, așa că iată o listă cu câteva alimente mai eficiente în a-ți oferi un plus de energie și vitalitate:

 

1. Leguminoasele (fasolea albă sau roșie, lintea verde, lintea roșie, năutul, mazărea, soia) și nucile pentru a crește nivelul de energie. Pentru ca organismul să funcționeze corect, trebuie să mâncăm zilnic proteine ​​de bună calitate.

Leguminoasele și nucile sunt alimente bogate în proteine ​​vegetale de înaltă calitate, sărace în grăsimi saturate și bogate în fier și minerale, deci o sursă excelentă de energie, 100% sănătoasă.

 

2. Omega-3 pentru o dispoziție bună. Pești precum somonul, tonul, macroul sau sardinele sunt ideali. Sunt bogați în acizi grași omega-3, acel nutrient esențial care acționează ca un neuroprotector puternic și ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive ale creierului, protejându-l de deteriorare oxidativă și inflamație.

Alte alimente bogate în acizi grași omega-3 sunt avocadoul, dovleacul, semințele de chia și uleiul de măsline.

 

3. Citricele. Vitamina C din citrice este esențială pentru a ne proteja împotriva schimbărilor de temperatură și pentru producerea globulelor albe, cele responsabile cu apărarea organismului de agresiunile externe, dar și pentru întărirea sistemului imunitar. Există multe fructe și legume cu un conținut ridicat de vitamina C, precum portocale, mandarine, struguri și kiwi.

Cu toate acestea, există și o listă lungă de legume bogate în vitamina C pe care le poți include în regimul tău alimentar din sezonul rece. Ardeiul gras, broccoli, spanacul, usturoiul sau busuiocul sunt surse grozave de vitamine și aliații perfecți pentru întărirea sistemului imunitar.

 

4. Ciocolata neagră, bogată în antioxidanți și magneziu, reduce nivelul hormonilor de stres, oferă o stare de bună dispoziție și ajută la creșterea randamentului activităților zilnice.

 

5. Iaurtul natural, pentru că ajută la regenerarea florei intestinale și favorizează producția de serotonină.

 

6. Bananele, datorită cantității mari de potasiu și triptofan, are un mare efect antistres.

 

7. Mierea, pentru că are proprietăți hidratante, hrănitoare, antibacteriene și antiinflamatorii, dar conține și vitamine, minerale și nutrienți de care organismul tău are nevoie, mai ales în sezonul rece.

 

8. Cerealele integrale. Bogate în carbohidrați și în vitamine, în special din complexul B, te ajută să ai mai multă energie. Acestea vor alunga starea de oboseală cronică, iar tu vei trece mult mai ușor prin această perioadă. Includerea cerealelor integrale în dietă este o modalitate eficientă de a menține echilibrul sistemului imunitar.

Optează pentru orez brun, hrișcă, fulgi de ovăz, paste integrale, orez sălbatic, quinoa sau secară și te vei bucura de beneficii pe termen lung.

8 alimente care ne ajută împotriva asteniei

Pentru că se apropie perioada sărbătorilor și a meselor festive, atenție și la consumul de alcool.

Consumul excesiv poate afecta sistemul imunitar. Recomandarea specialiștilor este să te limitezi la 2 porții de alcool pe zi dacă ești bărbat și o porție pe zi în cazul în care ești femeie (o porție fiind echivalentul a 300 ml de bere).

Dacă însă vei depăși această cantitate, în timp, alcoolul îți poate afecta organele, iar sistemul imunitar se va deregla.

Cum să eviți risipa alimentară printr-o depozitare inteligentă?

Scris de Laura Ene

Cu toții ne dorim să reducem risipa alimentară și să ne bucurăm de alimentele cumpărate pe o perioadă cât mai lungă  Atunci când consumi mâncare proaspătă,...

De ce ne cade părul? Cauze și recomandări

Scris de Laura Ene

Podoaba capilară a fost dintotdeauna un simbol al frumuseții, sănătății și identității personale De-a lungul timpului, părul a avut un rol esențial în definirea...

Reflux gastric: top 5 remedii simple

Scris de Laura Ene

Ce este refluxul gastric Cauze, simptome și tratament Refluxul gastric, cunoscut și sub numele de boala de reflux gastroesofagian (BRGE), este o afecțiune în care conținutul...

Cum să eviți risipa alimentară printr-o depozitare inteligentă?

Scris de Laura Ene

Cu toții ne dorim să reducem risipa alimentară și să ne bucurăm de alimentele cumpărate pe o perioadă cât mai lungă  Atunci când consumi mâncare proaspătă,...

Flaviu Odorhean, somelier de bere: „Berea potențează gustul și intensitatea alimentelor”

Scris de Despre Alcool

De ce nu am avea, la masă, cât mai des, mai multă bere în mai multe sortimente Ce ne împiedică să experimentăm diverse combinații între gusturile mâncărilor și...

De ce ne cade părul? Cauze și recomandări

Scris de Laura Ene

Podoaba capilară a fost dintotdeauna un simbol al frumuseții, sănătății și identității personale De-a lungul timpului, părul a avut un rol esențial în definirea...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool