Câte mese luăm pe zi?

Scris de Laura Ene
21 decembrie 2021

Atunci când vine vorba despre frecvența meselor, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Cu atât de multe abordări, ajungem pe bună dreptate să ne întrebăm: de câte ori pe zi ar trebui să mâncăm?

Regula de bază este să respectăm cele 3 mese principale ale zilei, dar acest lucru nu se potrivește tuturor. Cel mai important este să îți evaluezi starea de sănătate, să fii în contact cu corpul tău și să alegi ce ți se potrivește.

 

Sunt însă câteva lucruri de care este bine să ții cont. Iată care sunt acestea:

  1. Fă-ți o rutină a meselor

Indiferent dacă vrei să slăbești, să te menții sau pur și simplu să ai un stil de viață sănătos, este important să ai o rutină a meselor. Acest lucru te va ajuta atât în organizarea programului și timpului la modul general, cât și în a-ți dezvolta obiceiuri alimentare sănătoase.

Atunci când avem o rutină a meselor, indiferent câte luăm pe zi, este mai ușor să ne planificăm ce mâncăm, astfel încât să nu ajungem nici înfometați la ora mesei, nici să alegem la întâmplare alimente care fie ne îngrașă, fie ne îmbolnăvesc.

  1. Ia mesele consistente în prima parte a zilei

Studiile arată că atunci când luăm cele mai calorice mese în prima parte a zilei, iar în partea a doua mâncăm mai puține calorii, nivelul de zahăr din sânge este mai scăzut.

De asemenea, suntem mai predispuși să consumăm caloriile în prima parte a zilei, când avem activitate intensă. Seara, când organismul nostru se pregătește de odihnă, caloriile mâncate și neconsumate se vor depozita sub formă de grăsime.

  1. Cu gustări sau fără?

În acest caz circulă mai multe mituri. Unul dintre ele este acela că mesele frecvente accelerează rata metabolică. Adevărul este că rata metabolică nu poate fi crescută decât prin mișcare și prin creșterea masei musculare. Aceasta deoarece mușchii consumă mai multă energie decât grăsimea.

Așadar, fie că luăm 3 mese pe zi, fie că luăm 3 mese și gustări, important este să ne încadrăm în numărul de calorii de care avem nevoie zilnic.

De aceea, atunci când pacienții mă întreabă dacă să ia sau nu gustări peste zi, nu am un răspuns standard. Ceea ce le recomand însă este să opteze pentru o gustare în cazul în care au două mese principale care se depărtează prea mult. Astfel evită să ajungă la stadiul de foame intensă, care îi va face să mănânce mai multe calorii decât au nevoie.

Altfel, răspunsul este variabil. Dacă ești o persoană care ronțăie mai tot timpul, atunci probabil că cel mai bine ar fi să renunți la gustări pentru a te dezobișnui de ronțăit.

Dacă ai probleme digestive însă, este mai probabil să ai nevoie de mese mai mici și mai dese. Iar în acest caz, gustările sunt indicate.

Dacă ești obișnuit să mănânci mult, atunci cel mai potrivit este să rămâi la cele 3 mese principale ale zilei. Altfel vei simți că nu te saturi.

  1. Intermittent fasting

Intermittent fasting este un subiect la modă în nutriția zilelor noastre. Deși concepția clasică este că înfometarea scade rata metabolică și arde mușchii, studiile au arătat că sărind peste mese din când în când are efecte benefice asupra sănătății. Nu la fel putem spune despre înfometarea pe termen lung.

Intermittent fasting înseamnă să mănânci doar într-un anumit interval de timp, după care să iei pauză. Intervalul poate fi diferit de la persoană la persoană. Cea mai comună formă este 8/16. Adică mâncăm într-un interval de 8 ore și nu mâncăm (bem doar apă) în intervalul de 16 ore. Rrecomand ca cele 16 ore de fasting să fie mai degrabă în a doua parte a zilei.

Poți încerca, din când în când, și varianta de fasting de 24 de ore.

Așadar, indiferent ce frecvență a meselor ți se potrivește, ai grijă ce alimente alegi și la ce oră le consumi. Mâncă atunci când îți este foame, dar nu oricum, nu oricât și nu în orice combinație. Mai ales că se apropie Sărbătorile de Iarnă, unde mâncarea grea și cu multe calorii stă la loc de cinste.

Nu uita nici de recomandările privind consumul de alcool responsabil. Regula generală indică o porție zilnică pentru femei și două pentru bărbați. O porție este echivalentă cu 10-15 g de alcool etilic, ceea ce înseamnă, de exemplu, 330 ml de bere. Nu mai mult, dacă vrei să păstrezi un stil de viață sănătos!

 

 

Până data viitoare, ai grijă de tine!

De ce este periculoasă obezitatea abdominală și cum o măsurăm

Scris de Laura Ene

De ce este periculoasă obezitatea abdominală și cum o măsurăm  „Colăceii de pe burtă” în cazul femeilor sau „burta” la...

Legătura dintre infertilitate și alimentație

Scris de Laura Ene

Infertilitatea are multiple cauze, de cele mai multe ori medicale Dar, dacă analizăm cu atenție, vedem că tot mai des găsim printre cauzele infertilității alimentația,...

Riscurile alimentației moderne asupra sănătății noastre

Scris de Laura Ene

În ultimii ani, alimentația este din ce în ce mai mult în atenția noastră, dar și a cercetătorilor Și nu este de mirare, având în vedere că ne influențează direct...

Top 5 destinații înzăpezite și idilice din România

Scris de Călător în Bascheți

Dacă tot au trecut sărbătorile, este vremea perfectă să vă gândiți la un sejur la schi sau la snowboard și, de ce nu, la săniuș Motive ar fi multe Vă spunem doar...

Paradoxurile preadolescenței

Scris de Alex Zamfir

Vrea să meargă singur la magazin Sau în parc Sau până la bunică-sa Și, cu toate acestea, uneori, când așteptăm la o trecere de pietoni, mă ia de...

Puterea lui NU

Scris de Alex Zamfir

De câte ori, ca părinți, nu i-am auzit pe copiii noștri luându-l pe „Nu” în brațe și închizând orice cale de dialog Și știm cu toții că sunt momente în care ne...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool