Cum să eviți risipa alimentară printr-o depozitare inteligentă?
Cu toții ne dorim să reducem risipa alimentară și să ne bucurăm de alimentele cumpărate pe o perioadă cât mai lungă Atunci când consumi mâncare proaspătă,...
De ce este atât de important totuși să mâncăm masa de prânz? Pentru că altfel riscăm să ajungem seara acasă foarte înfometați și să dăm iama în frigider. Și, așa cum știm cu toții, cina este cea mai sensibilă masă a zilei.
Seara ar trebui să ne pregătim organismul de odihnă, nicidecum să-i dăm de lucru peste noapte. Iar când singura noastră masă din zi este cina, ce crezi că va face corpul nostru toată noaptea? Va munci să digere ceea ce am mâncat.
Și asta înseamnă, pe de o parte, că ne odihnim mai prost, iar pe de altă parte că acumulăm țesut adipos. Pentru că toate acele calorii pe care noi le mâncăm seara nu ajung să se mai consume, transformându-se în grăsime.
Așadar, nu sări peste masa de prânz, chiar dacă ești la serviciu. Cu un pic de organizare vei reuși fără îndoială să ai un prânz rapid și echilibrat. Și tocmai asta vreau să te învăț astăzi.
Mai întâi, este foarte important să știi cum ar trebui să arate farfuria ta de prânz. Ca să-ți fie mai ușor, imaginează-ți că aceasta este împărțită în patru.
Umple un sfert de farfurie cu proteine slabe (carne, pește, ou, brânzeturi), care să-ți țină de foame. Umple un alt sfert de farfurie cu carbohidrați complecși (orez, paste integrale, pâine integrală sau leguminoase din categoria fasole, mazăre, linte, năut), ca să-ți asigure energie pentru restul zilei.
Iar celelalte 2 sferturi de farfurie umple-le cu legume precum salată verde, rucola, spanac, ridichi, roșii, castraveți, ardei gras, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles, ciuperci, fasole verde, bame, varză, dovlecei sau vinete. Le poți consuma fie crude, sub formă de salate, fie gătite sub formă de supe, ciorbe, la abur, la cuptor sau la grătar. Rolul lor este să-ți asigure fibrele, vitaminele și mineralele de care ai nevoie.
Dacă am văzut cum ar trebui să arate farfuria de prânz, hai să vedem și ce variante rapide avem la îndemână.
Poți opta pentru o bucată de carne slabă, pe care să o prepari la cuptor sau grătar, alături de orez cu legume și o salată verde. Vegetarienii pot înlocui carnea cu tofu, avocado sau măsline.
– În primul rând, alege mâncăruri cât mai simple și cu cât mai puține ingrediente. Este cea mai bună metodă pentru a elimina riscul caloriilor ascunse.
– În al doilea rând, alege preparate fierte, la abur sau grătar, fără sosuri adăugate. Evită orice este gratinat sau pane.
– Dacă optezi pentru salate, alege un dressing pe care să îl prepari tu însuți dintr-o linguriță de ulei, oțet, sare și condimente.
Poți alege, de exemplu, un mușchi de porc la grătar lângă care să pui legume la abur și o salată verde.
Dacă ești vegetarian, înlocuiește brânza și mușchiul file cu tofu și măsline.
Așadar, nu face din programul de la serviciu o scuză pentru a sări peste masa de prânz. Cu puţină planificare, poţi lua un prânz sănătos şi săţios, oriunde ai fi.
Ai grijă şi la numărul de calorii, să nu depăşească 40% din numărul total de calorii din acea zi, dar şi la ora la care mănânci: nu mai devreme de ora 13, nici mai târziu de ora 15.
Cu toții ne dorim să reducem risipa alimentară și să ne bucurăm de alimentele cumpărate pe o perioadă cât mai lungă Atunci când consumi mâncare proaspătă,...
De ce nu am avea, la masă, cât mai des, mai multă bere în mai multe sortimente Ce ne împiedică să experimentăm diverse combinații între gusturile mâncărilor și...
Podoaba capilară a fost dintotdeauna un simbol al frumuseții, sănătății și identității personale De-a lungul timpului, părul a avut un rol esențial în definirea...
Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.
Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.