Ce mâncăm la prânz când lucrăm de dimineața până seara

Scris de Laura Ene

Mulți dintre noi se confruntă cu problema unui program foarte încărcat, motiv pentru care sar peste masa de prânz. Ba mai mult, unii chiar renunță la dietă tocmai pentru că nu reușesc să mănânce prânzul la locul de muncă.

De ce este important să luăm prânzul

De ce este atât de important totuși să mâncăm masa de prânz? Pentru că altfel riscăm să ajungem seara acasă foarte înfometați și să dăm iama în frigider. Și, așa cum știm cu toții, cina este cea mai sensibilă masă a zilei.

Seara ar trebui să ne pregătim organismul de odihnă, nicidecum să-i dăm de lucru peste noapte. Iar când singura noastră masă din zi este cina, ce crezi că va face corpul nostru toată noaptea? Va munci să digere ceea ce am mâncat.

Și asta înseamnă, pe de o parte, că ne odihnim mai prost, iar pe de altă parte că acumulăm țesut adipos. Pentru că toate acele calorii pe care noi le mâncăm seara nu ajung să se mai consume, transformându-se în grăsime.

Așadar, nu sări peste masa de prânz, chiar dacă ești la serviciu. Cu un pic de organizare vei reuși fără îndoială să ai un prânz rapid și echilibrat. Și tocmai asta vreau să te învăț astăzi.

 

Cum să arate farfuria ta de prânz

Mai întâi, este foarte important să știi cum ar trebui să arate farfuria ta de prânz. Ca să-ți fie mai ușor, imaginează-ți că aceasta este împărțită în patru.

Umple un sfert de farfurie cu proteine slabe (carne, pește, ou, brânzeturi), care să-ți țină de foame. Umple un alt sfert de farfurie cu carbohidrați complecși (orez, paste integrale, pâine integrală sau leguminoase din categoria fasole, mazăre, linte, năut), ca să-ți asigure energie pentru restul zilei.

Iar celelalte 2 sferturi de farfurie umple-le cu legume precum salată verde, rucola, spanac, ridichi, roșii, castraveți, ardei gras, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles, ciuperci, fasole verde, bame, varză, dovlecei sau vinete. Le poți consuma fie crude, sub formă de salate, fie gătite sub formă de supe, ciorbe, la abur, la cuptor sau la grătar. Rolul lor este să-ți asigure fibrele, vitaminele și mineralele de care ai nevoie.

 

Variante de prânz la serviciu

Dacă am văzut cum ar trebui să arate farfuria de prânz, hai să vedem și ce variante rapide avem la îndemână.

  1. Prima soluție pe care ți-o propun este să îți pregătești prânzul de cu seara și să îl ambalezi în caserolă, astfel încât a doua zi singura ta grijă să fie doar să îl iei cu tine la serviciu.

Poți opta pentru o bucată de carne slabă, pe care să o prepari la cuptor sau grătar, alături de orez cu legume și o salată verde. Vegetarienii pot înlocui carnea cu tofu, avocado sau măsline.

  1. Dacă nu îți place să gătești, poți recurge la a-ți comanda prânzul de la cantină sau de la o firmă de catering. Pentru asta te rog să ții cont de câteva lucruri foarte importante:

– În primul rând, alege mâncăruri cât mai simple și cu cât mai puține ingrediente. Este cea mai bună metodă pentru a elimina riscul caloriilor ascunse.

– În al doilea rând, alege preparate fierte, la abur sau grătar, fără sosuri adăugate. Evită orice este gratinat sau pane.

– Dacă optezi pentru salate, alege un dressing pe care să îl prepari tu însuți dintr-o linguriță de ulei, oțet, sare și condimente.

Poți alege, de exemplu, un mușchi de porc la grătar lângă care să pui legume la abur și o salată verde.

  1. Dacă nu-ți place niciuna dintre variantele de mai sus, dă o fugă la cel mai apropiat supermarket și încropește un prânz rapid. Cumpără câteva felii de telemea cu un conținut redus de grăsime, 2-3 felii de mușchi file slab și o salată la pungă. Stoarce peste ele puțin suc de lămâie și adaugă o linguriță de ulei. Savurează salata alături de o lipie sau chiflă integrală.

Dacă ești vegetarian, înlocuiește brânza și mușchiul file cu tofu și măsline.

Așadar, nu face din programul de la serviciu o scuză pentru a sări peste masa de prânz. Cu puţină planificare, poţi lua un prânz sănătos şi săţios, oriunde ai fi.

Ai grijă şi la numărul de calorii, să nu depăşească 40% din numărul total de calorii din acea zi, dar şi la ora la care mănânci: nu mai devreme de ora 13, nici mai târziu de ora 15.

 

 

Poftă mare la sănătate!

 

Cum să eviți risipa alimentară printr-o depozitare inteligentă?

Scris de Laura Ene

Cu toții ne dorim să reducem risipa alimentară și să ne bucurăm de alimentele cumpărate pe o perioadă cât mai lungă  Atunci când consumi mâncare proaspătă,...

De ce ne cade părul? Cauze și recomandări

Scris de Laura Ene

Podoaba capilară a fost dintotdeauna un simbol al frumuseții, sănătății și identității personale De-a lungul timpului, părul a avut un rol esențial în definirea...

Reflux gastric: top 5 remedii simple

Scris de Laura Ene

Ce este refluxul gastric Cauze, simptome și tratament Refluxul gastric, cunoscut și sub numele de boala de reflux gastroesofagian (BRGE), este o afecțiune în care conținutul...

Cum să eviți risipa alimentară printr-o depozitare inteligentă?

Scris de Laura Ene

Cu toții ne dorim să reducem risipa alimentară și să ne bucurăm de alimentele cumpărate pe o perioadă cât mai lungă  Atunci când consumi mâncare proaspătă,...

Flaviu Odorhean, somelier de bere: „Berea potențează gustul și intensitatea alimentelor”

Scris de Despre Alcool

De ce nu am avea, la masă, cât mai des, mai multă bere în mai multe sortimente Ce ne împiedică să experimentăm diverse combinații între gusturile mâncărilor și...

De ce ne cade părul? Cauze și recomandări

Scris de Laura Ene

Podoaba capilară a fost dintotdeauna un simbol al frumuseții, sănătății și identității personale De-a lungul timpului, părul a avut un rol esențial în definirea...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool